On Catalunya
Misèria a Barcelona
Vivint sense sostre a la platja del Fòrum: «No interessem a ningú»
Dos campaments creixen al límit del port esportiu, a prop dels assentaments en què grups de toxicòmans malviuen i consumeixen a la Mina
A Fariq el mortifica la sorra durant el dia i, quan es fa fosc, el tortura l’ambient gèlid del qual s’arrecera com pot. «És una porqueria. Intento netejar, però, amb aquesta terra que s’enganxa a tot, és impossible. A sobre hi ha gent que passa i ens diu: ‘Que bé que viviu aquí’. És clar, al costat del mar i passant fred...», remuga rabiós. El Fariq és un dels habitants de l’assentament de persones sense llar que ha crescut a la platja del Fòrum. Són potser una desena de tendes de campanya i de compartiments precàriament fabricats amb restes recuperades de les escombraries que, a tall d’envans i parets dèbils, amb prou feines abriguen els seus habitants, almenys cinc en un dels campaments més ostensibles muntats a l’empobrida frontera entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs.
No és l’únic tram de la costa barcelonina en què s’han establert tendes de campanya disperses. S’han vist també sota el sortint del passeig de la platja de la Barceloneta i del Somorrostro, també últimament en els laterals del cinturó, a l’altura de la Vila Olímpica i la Llacuna del Poblenou.
«Hi ha molts llocs així on la gent està vivint al carrer», constata el Fariq. Els coneix bé: en el seu cas, ha acabat buscant empara a la platja després de recórrer altres nuclis de barraques que l’urbs ha desmantellat en descampats menys perifèrics en els últims anys. «Vaig estar a Glòries un any. També al costat de la torre [amb referència a la Torre Glòries] i allà al costat, on han fet uns blocs grans», enumera el Fariq per precisar les etapes d’un recorregut pels enclavaments de la indigència a la ciutat que s’intueix ja llarg.
El poblat del Fòrum es reclina al llarg del mur que separa la platja del moll del port esportiu. «Hi ha de tot. Hi ha gent que han fet fora de casa que ha arribat fa poc. D’altres porten ja sis anys al carrer», distingeix el Fariq. Els habitants comparteixen els queviures entre ells. «Això sempre ho fan els pobres, s’ajuden els uns als altres», anota el Fariq, que acudeix a un centre al carrer Comte d’Urgell, a Barcelona, per proveir-se d’aliments. «Però no serveix de gaire. De vegades hi vaig i de vegades passo. És un camí llarg amb metro i torno amb el carro carregat, però no val la pena. El menjar que donen no arriba per a una setmana», es queixa.
On ha niat el campament no és terreny de la capital, sinó de Sant Adrià. L’ajuntament de la localitat assegura que els acampats no s’han dirigit als seus serveis socials a demanar auxili, tot i que afegeix que «s’està pendent de fer una intervenció». El Fariq és, com a mínim, escèptic. «No interessem a ningú. Som gent de carrer, ningú vol parlar amb gent així. Al revés, passen, agafen fotos per penjar-les al seu TikTok. Com si aquí visquéssim a Miami, amb luxes», s’esgargamella.
Una família georgiana
A escassa distància de la platja s’ha instal·lat un altre assentament, al costat de l’entrada al port del Fòrum. Es veu alguna tenda de campanya desplegada en un parterre i una caseta feta amb lones enganxada a un edifici portuari. Allà es refugia el Saba, georgià.
«Som cinc persones, inclosos els meus dos germans. Vam arribar fa sis mesos», comenta el Saba, que admet que van confiar que prosperarien a Barcelona: «Vaig treballar un mes en la construcció, que és al que em dedicava a Geòrgia. Però ara estic sense diners». Sobreviuen amb els diners que uns familiars establerts a Alemanya els envien.
El Fariq va venir de Nador fa més d’una dècada per socórrer els seus amb el que guanyés a Espanya. Treballava en una empresa de desaigües mentre es va costejar una vivenda. Va perdre la seva última feina fa any i mig. Continua esperant la regulació mentre s’inscriu a cursos de formació. El periple marcat per l’adversitat l’aboca ara al dilema de la deshonra, el mateix que afronta tot expatriat a qui la fortuna no empara.
«Vull tornar al Marroc però la vergonya no em deixa. Tornar així, tant temps fora i amb les mans buides, sense feina ni drets ni NIE... Són 13 anys perduts de la vida», es flagel·la. Ha revelat a la seva mare com viu. «Ningú de la meva família em pot ajudar. Són ells els que esperen que jo els ajudi», deixa clar.
Veïns de la droga
El Fariq busca ferralla, tot i que diu que amb prou feines es guanya per subsistir. Al mateix suport tracten d’agafar-se al campament de Saba, al qual l’escassetat frustra les expectatives. «Hi ha moltes habitacions per llogar a Barcelona. Som una família i no volem això, però llogar un pis aquí costa molt», s’adona el jove, encallat en un marge de la ciutat on malviuen altres georgians, enganxats a l’heroïna i la cocaïna que adquireixen i consumeixen al pròxim barri de la Mina.
Notícies relacionades«No volen treballar, només volen droga. Aquest és el problema», resol el Saba, que deixa clar que ningú al seu campament és toxicòman, a diferència d’altres compatriotes que ronden per l’entorn. «Són molts i parlem amb ells. Estan malament, sobretot els que només tenen família a Geòrgia, però no volem amb nosaltres ningú que es punxi», conclou.
«Es punxen per tots costats. La vida és molt dura», testa el Fariq, que firma un diagnòstic pèssim: «Tot s’ha posat car. No hi ha feina, no hi ha diners, no hi ha res. La gent morirà de gana, de pena i d’estrès».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034