On Catalunya

Recuperació amb retard

La platja de Sant Adrià reobrirà al juliol després de dos anys tancada per contaminació cancerígena

Es preveu que les obres comencin després de la Setmana Santa, just quan el Ministeri de Transició Ecològica tenia previst acabar-les

La platja de Sant Adrià reobrirà al juliol després de dos anys tancada per contaminació cancerígena

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La platja principal de Sant Adrià de Besòs obrirà més de dos anys després que s’hi prohibís l’accés per la detecció d’altes concentracions de metalls pesants a nivell de superfície i que, en cas de llarga exposició, comporten un risc potencial de desenvolupar càncer que un estudi va catalogar d’«inadmissible». L’alcaldessa del municipi veí de Barcelona, Filo Cañete, ha anunciat aquest dilluns que el Ministeri de Transició Ecològica –titular de la franja costanera– preveu que la descontaminació de la platja del Litoral comenci a l’abril, després de la Setmana Santa, i que la tanca que envolta el sorral des del maig del 2021 s’aixequi «cap a finals de juliol».

La recuperació de la platja s’ha retardat sobre les previsions que el Govern va comunicar mesos enrere. L’octubre de l’any passat, Transició Ecològica va manifestar que els treballs podrien acabar abans de la pròxima Setmana Santa. No obstant, ara com ara no ha començat la retirada de la sorra afectada per la presència de vuit substàncies tòxiques –com plom, cobalt i arsènic– i un tipus d’hidrocarbur, tots identificats en proporcions per sobre del límit tolerat. En vista de la demora, Sant Adrià s’acostava a passar un estiu més amb el pas segellat al tram de franja marítima més freqüentat pels veïns.

La ciutat desaprofitarà part de la temporada de bany, tot i que encara podrà disfrutar de la platja durant mig estiu, si el calendari no es torna a incomplir. «Esperem amb moltes ganes que sigui una realitat», ha desitjat l’alcaldessa, que ha afegit que s’estudiarà que el termini perquè el tram reobri «es pugui escurçar». Cañete ha explicat que, ja que la franja costanera continuarà tancada durant els primers mesos de temporada estival, es contractarà un servei de bus llançadora perquè els habitants de la població es desplacin a la platja del Fòrum, a l’altre costat de la desembocadura del riu Besòs. El mateix transport ja va estar disponible els dos anys anteriors.  

Cable submarí

Els contaminants es van localitzar arran de les primeres obres per estendre uns cables submarins de fibra òptica fins a l’estació d’aquesta mena de connexions internacionals establerta a Sant Adrià. L’origen dels residus nocius no s’ha concretat, si bé tot apunta que són restes mai netejades de les fàbriques que van ocupar el litoral del municipi durant dècades. Tampoc han donat peu a cap investigació judicial; la Fiscalia va arxivar una denúncia de l’entitat ecologista local La Marea Verde.

Notícies relacionades

Les tasques de neteja a la platja de Sant Adrià corresponen tan sols a una part dels terrenys pendents de descontaminació a la façana costanera al nord de Barcelona. Una altra platja pròxima, la del barri de la Mora, a Badalona, continua amb un tram tancat adjacent a la vora, vetat també a l’aparèixer residus industrials el 2017 després d’un temporal. No hi ha data per rehabilitar-lo. 

Mesos enrere, el Ministeri de Transició Ecològica va estimar que resultarà necessari retirar entre 3.500 i 4.000 metres cúbics de sorra contaminada a Sant Adrià. Serà irrecuperable i s’haurà de traslladar a un abocador. Un organisme de la Generalitat, l’Agència de Residus de Catalunya, va revisar fa uns mesos el pla d’obres a Sant Adrià i va instar el ministeri a introduir-hi algunes modificacions. Segons fonts coneixedores, es va comprovar que els residus perillosos estan concentrats en una zona central de la platja i no tan dispersos com es va pensar al principi. A falta que es precisi el cost final, els estudis preliminars van calcular que posar a punt la platja podia costar 2,78 milions d’euros.