On Catalunya
Retard a les platges
Desengany per als banyistes amb discapacitat a Barcelona: «Només podem veure com els altres es banyen»
Les persones amb discapacitat exigeixen poder banyar-se a les platges de Barcelona sense més demora
Restauració amb sorpresa a Barcelona: el Sant Crist de Lepant és medieval (i no és negre)
L’Ajuntament de Barcelona col·loca gandules a la Nova Icària per pal·liar la demora en el servei de bany assistit per a persones amb mobilitat reduïda, sense possibilitat encara de remullar-se per suportar la calor
L’imprevist que ha deixat sense la possibilitat per ara de banyar-se a les platges de Barcelona les persones amb discapacitat es mira d’atenuar amb una solució provisional i intermèdia. Després de les primeres quatre setmanes de temporada en què no han tingut monitors i altres comoditats als punts habilitats, l’ajuntament ha instal·lat cadires i gandules reservades a persones amb mobilitat reduïda sota una pèrgola des de dissabte passat a la platja de la Nova Icària. En tot cas, continuen faltant cadires amfíbies i les altres facilitats per capbussar-se al mar, fonamentals per desfer obstacles en l’accés a la costa. Potser l’auxili per a banyistes en cadira de rodes no estarà disponible fins a finals de juny, malgrat que la calor ja ha apuntat.
«Només podem veure com els altres es fiquen a l’aigua sense que nosaltres puguem fer-ho. És al·lucinant», critica Àngel Urraca, membre de la plataforma Accessibilitat Ciutat i Platges Barcelona. Per la seva banda, el govern municipal explica que la mesura temporal va sorgir en els contactes amb el col·lectiu «davant la impossibilitat de posar en marxa el servei» que els ajuda a capbussar-se al mar. L’executiu ha afirmat que procura així «pal·liar al màxim possible els inconvenients que suposa el retard» en la incorporació del personal que assisteix banyistes amb mobilitat reduïda.
Accessibilitat Ciutat i Platges Barcelona es va manifestar fa un parell de setmanes, quan unes quantes desenes de persones en cadira de rodes van tallar la circulació a la ronda Litoral durant uns minuts. Protestaven per la falta de suport al bany i de mòduls de vestidor per a persones amb discapacitat. L’organització convoca una nova concentració pels mateixos motius aquest divendres. «No estem d’acord amb el que ens ofereixen ara. Es gasten uns diners absurdament. Més val això que res, però s’ha de trobar una solució com sigui per facilitar ja el bany», postula Urraca. El consistori reitera que es compromet a completar el servei «al més aviat possible», sense precisar més.
Desert per falta de certificat
La contractació de l’equip de bany assistit hauria d’haver-se tancat cap al març perquè estigués disponible a partir de l’1 d’abril, coincidint amb l’inici de la temporada de platja, i allargar-se fins a la Mercè, al setembre, adaptant-se al mateix calendari de la resta d’activitats estivals. L’ajuntament va treure la concessió a concurs per dos anys i està disposat a pagar 664.013,50 euros. Només va licitar una empresa, Aunar, la mateixa a la qual es va confiar el contracte anterior. No obstant, l’adjudicació es va declarar deserta aquesta vegada, perquè l’aspirant no va presentar a temps un certificat d’estar al corrent en els pagaments a Hisenda.
Mentre intenta desencallar el contratemps, el consistori ha adjudicat un contracte per via urgent per condicionar el que denomina com una «zona d’estada accessible» per a persones amb discapacitat, sense possibilitat d’introduir-se a l’aigua. L’espai no obre cada dia, sinó de dimecres a diumenge i de 10.30 a 18.30 hores. S’han reclutat dos empleats.
El govern local concreta que abona 13.977,53 euros pel servei temporal sense opció a bany. Les bases de l’adjudicació estableixen que es deixa fins al 25 de juny, cosa que dona idea del marge que l’executiu municipal es concedeix per desbloquejar el greuge que ha deixat els banyistes amb discapacitat sense assistència per refrescar-se a la vora del mar.
«¿Per què nosaltres no?»
Dissabte passat cap al migdia, hi havia una desena de banyistes sota la pèrgola de la Nova Icària. Aquest dimecres, no n’hi havia ni un de sol. Lydia García Modrego, que es desplaça amb un caminador, acudeix a preguntar als monitors per assegurar-se dels auxilis que ofereixen. «Ells fan una tasca brutal. El problema és la burocràcia», assenyala.
La Lydia sol acudir a Sant Miquel, una de les tres platges on s’habilita un tram per a persones amb mobilitat reduïda. «M’han dit que estarà tancat fins al juny», afirma la Lydia, que pensa anar a la Nova Icària en els pròxims dies, però acompanyada d’un amic perquè li doni un cop de mà per fer una capbussada. Amb dolors crònics per una malaltia degenerativa i hemiplegia, no es veu capaç de fer-ho sola. «No puc arribar a l’aigua sense ajuda. Són els que han de firmar els que fan que això no tiri. A la web diuen que el servei funciona des de l’1 d’abril, però la realitat és una altra», es queixa.
Basi Torre observa des del passeig els joves que juguen a vòlei platja. Està asseguda en una cadira de rodes. «No em fico mai a l’aigua perquè em fa por. ¡N’hi ha massa per a aquest cosset! Però està malament que ja no s’ofereixi el bany. Tots els companys volen venir a banyar-se. Si els altres poden, ¿per què nosaltres no?», es pregunta. Li dona suport Custo Rosales: «Els monitors són allà, però gairebé no poden fer res. No tenen les màquines per ficar la gent a l’aigua. Poden passar-la de les cadires a les gandules, però més no poden fer».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia