On Catalunya

Litoral en crisi

La falta de sorra a les platges de Barcelona obliga a traslladar concerts i xiringuitos

La falta de sorra a les platges de Barcelona obliga a traslladar concerts i xiringuitos

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona arrossega des de fa anys un problema de falta de sorra a les platges. No és cap secret, però poc a poc es va notant de manera més evident; fins al punt que certes activitats que abans es feien en aquests llocs han tendit a traslladar-se per escassetat d’espai.

És el cas, per exemple, del ‘Clàssica a la platja’, un esdeveniment de dos dies amb concerts de música clàssica organitzats pel Gran Teatre del Liceu, l’Auditori i el Palau de la Música Catalana, que tindran lloc el 20 i 21 de juny. Fins ara, aquests espectacles es feien a la platja de Sant Sebastià, però en aquesta ocasió es faran a la del Bogatell per les circumstàncies.

Així mateix, el xiringuito Bambú, ubicat a la platja de Llevant, haurà de passar un estiu més fora de la sorra, igual com els dos últims anys, tal com ha detallat Betevé. Abans, el Bambú estava col·locat a la mateixa platja, com sol ser habitual en un xiringuito. Ara, posar un establiment així a la platja podria perjudicar els banyistes perquè no tindrien espai per plantar la tovallola i el para-sol a l’estiu; un estiu en què es preveu una gran onada de turistes amb ganes de bany, paella i sangria. Tot un repte per a tan pocs metres cúbics de sorra.

Les platges de la ciutat necessiten una important aportació de sorra artificial. Després del temporal Gloria del 2020 i les pluges torrencials que s’han repetit en els últims hiverns, i tenint en compte que aquestes zones de bany amb prou feines poden rebre aportacions sedimentàries de manera natural. I és que cal recordar que les de Barcelona són platges essencialment artificials, amb data olímpica, el 1992.

Notícies relacionades

Les aportacions del Ministeri per a la Transició Ecològica resulten insuficients, i des de la Generalitat ja s’han resignat. «El nivell del mar pujarà i tindrem platges més curtes. Altres platges més petites guanyaran sorra i algunes desapareixeran», explicava recentment Mireia Boya, directora general de Canvi Climàtic, referint-se al litoral català.

L’any passat, l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC) també va publicar unes imatges en les quals es podia observar la superfície emergida de les platges de la capital catalana, la rotació de la línia de costa, l’erosió causada pels temporals o l’augment de les superfícies després de les regeneracions artificials.