On Catalunya

Inaccessible des del 2021

La platja tòxica de Sant Adrià continuarà tancada fins al 2024

CONTEXT | Les platges de Badalona s’han contaminat aquest any en quatre ocasions amb aigües residualsLes platges de Badalona s’han contaminat aquest any en quatre ocasions amb aigües residuals

SANCIÓ | Sant Adrià estudia imposar una multa milionària per la contaminació a la seva platja cancerígenaSant Adrià estudia imposar una multa milionària per la contaminació a la seva platja cancerígena

PROJECTE | La Generalitat acorda amb Endesa apropiar-se ja de part de les Tres XemeneiesLa Generalitat acorda amb Endesa apropiar-se ja de part de les Tres Xemeneies

La platja tòxica de Sant Adrià continuarà tancada fins al 2024

RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La platja principal de Sant Adrià de Besòs, limítrof a Barcelona, es manté atrapada en un bucle que la manté tancada al públic per la presència d’antics residus industrials a la sorra, qualificats com a potencialment cancerígens en cas d’estar-hi en contacte més de set dies i mig. Tots els terminis anunciats per reobrir una franja de 29.000 metres quadrats de costa s’han depassat sense que s’hagi aixecat la tanca que envolta el tram des de maig del 2021. Ha tornat a passar després de les recents obres de descontaminació, promogudes pel Ministeri de Transició Ecològica gairebé dos anys després de la troballa de les restes insalubres, aflorades en unes excavacions per estendre uns cables submarins de fibra òptica

Les anàlisis de l’Agència de Residus de Catalunya, posteriors als treballs de neteja, han continuat trobant el rastre de metalls pesants a escassa profunditat, atribuïts als abocaments de fàbriques que es van establir a prop de la vora durant dècades. El resultat porta la Generalitat a pronosticar que la platja del Litoral continuarà sent inaccessible per al que queda d’any. Després de les comprovacions, l’Agència de Residus va requerir a mitjans de setembre el ministeri a reprendre les tasques de sanejament «en zones concretes de la platja», explica l’òrgan dependent del Departament d’Acció Climàtica. «Això pot suposar que la platja no s’obri fins dins de quatre a sis mesos», estima la conselleria.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Sant Adrià nega que se li hagi comunicat aquesta previsió. Si el càlcul de la Generalitat és ajustat, la reixa deixarà per fi de parapetar la línia de costa entre gener i març del 2024. Implica un retard més dels que ja acumula la recuperació de la franja marítima limítrofa a l’antiga central tèrmica de les Tres Xemeneies, tòtem d’un futur barri pendent de construir per complet, no exempt de crítics: s’hi edificaran 1.783 vivendes, a les quals es volen adherir places hoteleres, oficines i un pol d’empreses vinculades al sector audiovisual, digital i del videojoc. 

Tres estius sense bany

Fa prop d’un any, el Ministeri de Transició Ecològica va aventurar que la platja estaria a punt per reobrir abans de l’última Setmana Santa, cap a primers d’abril, coincidint amb l’inici de l’època de bany. No obstant, les obres no van començar fins al març; llavors, la meta era salvar una part de la temporada estival i que la sorra estigués en condicions per rebre banyistes a finals de juliol, segons va anunciar l’alcaldessa de la ciutat, Filo Cañete. Després es va dir que la reobertura podria desencallar-se més aviat a l’agost, però tampoc va passar. 

L’Agència de Residus va examinar 53 mostres de sorra captades superficialment a tota la platja del Litoral. Es van prendre el 3 d’agost, l’endemà que l’empresa pública Emgrisa comuniqués que donava per finalitzades les tasques per eliminar els residus. L’organisme de la Generalitat detalla que va captar més terra «a les zones on s’ha donat un trànsit més gran de maquinària durant les tasques de descontaminació».

Precisament, l’alcaldessa de Sant Adrià va explicar la setmana passada a les xarxes socials que «l’alteració» per presència de restes tòxiques s’ha localitzat en «una petita superfície de manera superficial», que «coincideix amb el pas de la maquinària» que traslladava la sorra retirada a un abocador. El projecte va augurar que se n’extraurien 14.693 tones de sorra, impossibles de regenerar, i se substituirien per 13.078 tones de sorra més. En la seva recent declaració, Cañete va afirmar que la localitat queda ara a l’espera que hi arribi «la maquinària necessària» per reprendre les obres.

Abocaments al mar

Els veïns de Sant Adrià han perdut ja tres estius seguits sense opció de trepitjar, prendre el sol i capbussar-se a la platja del Litoral. No obstant, no ha sigut estrany veure alguns banyistes dins de l’espai on s’hi prohibeix l’entrada: malgrat els cartells que adverteixen que continua tancat per «preservar la salut», es colen pels punts en què s’ha tombat la tanca, fàcil de franquejar. 

Notícies relacionades

El municipi, amb gairebé 37.000 habitants i enganxat a Barcelona, compta amb una altra platja, la del Fòrum. No obstant, suma quatre suspensos consecutius de la Unió Europea. Brussel·les ha jutjat insuficient la qualitat de la seva aigua, per la detecció puntual de nivells alts de bacteris ‘E. coli’ i enterococs intestinals. 

L’Ajuntament de Sant Adrià atribueix els episodis de contaminació a la vora a la falta de capacitat del clavegueram que connecta Badalona amb la depuradora del Besòs. Sol desbordar-se quan cauen fortes pluges i llança aigües residuals al riu Besòs i al mar. En cas que el Fòrum reincidís en la mala qualificació aquest any, la directiva europea obligaria a barrar el pas a l’aigua o desaconsellar-hi el bany el 2024.