Noves eines democràtiques: Kuorum.org
El desenvolupament de les noves tecnologies d’informació i comunicació exigeix als estats adoptar, cada vegada més, nous mecanismes de democràcia més avançats i participatius d’acord amb el tipus de societat digital que està naixent a la xarxa. Ja trobem alguns exemples a l’estranger com la Constitució redactada mitjançant crowdsourcing a Islàndia o la col·laboració ciutadana en l’elaboració de noves lleis utilitzant una plataforma wiki a Nova Zelanda. A Espanya també estan sortint algunes aplicacions per tal de promoure una major participació ciutadana, com és el cas de Kuorum.org, una nova xarxa social nascuda amb la finalitat de promoure una democràcia més participativa. Kuorum permet debatre sobre les votacions del Parlament i, quan hi ha quòrum (vots mínims suficients per prendre una decisió), enviar el resultat als parlamentaris. Un dels fundadors de Kuorum.org ens explica en què consisteix aquesta plataforma i reflexiona sobre la necessitat de canviar el nostre model democràtic.
¿Què és Kuorum i quins són els seus objectius?
Kuorum és una plataforma ciutadana amb funcionalitat de xarxa social, que té com objectiu fer sostenible l’activitat de millorar la democràcia i promoure el canvi de les nostres institucions cap a una democràcia més participativa. A més, la web compta amb cinc valors afegits. En primer lloc, es busca informar sobre les lleis que s’estan debatent al Parlament abans de ser aprovades. Així mateix, pots participar i deixar el teu vot, que serà enviat als parlamentaris perquè tinguin en compte l’opinió pública, comentar i debatre amb els teus amics i contrastar la teva votació amb la dels diputats, que seran valorats amb un percentatge de representativitat en funció d’aquests resultats. En definitiva, l’objectiu principal és aconseguir que els ciutadans mostrin un major interès per la política i recuperin la il·lusió per la democràcia.
¿Coneixeu altres plataformes similars fora d'Espanya?
Ens va sorprendre molt que a països on es pot pensar que una eina com aquesta podria ser menys necessària, com a Suïssa, on hi ha una democràcia molt participativa, és precisament on les webs estan més desenvolupades. Destacaria Popvox als Estats Units, perquè té un concepte molt similar al nostre, i Politnetz a Suïssa, amb la qual compartim I+D mitjançant el departament de Disseny de Sistemes de la Universitat ETH de Zuric. A Espanya també hi ha iniciatives molt interessants, però la majoria estan lligades a partits polítics (Compromís-eQuo, Partit-X), i nosaltres volíem cobrir la necessitat de l’existència d’un espai neutral. De fet, el partit eQuo ja ha contractat un compte Premium amb nosaltres malgrat tenir la seva pròpia iniciativa de democràcia digital, i altres partits també han mostrat el seu interès. Això ens indica que anem pel bon camí.
¿El fet que siguem tants milions de persones a Espanya pot suposar una limitació a l'hora d'organitzar-nos entre tots?
Aquest és un dels típics arguments que donen els detractors d’una democràcia directa i participativa, però que, al meu entendre, és un punt a favor d’aquest model democràtic. Una democràcia representativa té sentit si un polític representa, com por exemple en la democràcia de la Grècia clàssica, a unes tres-centes persones, amb les quals podria trobar-se al llarg del dia. Però és que, ara mateix, a Espanya cada parlamentari està representant a uns cent mil espanyols. No seria més lògic que, si som molts, fóssim cap a una democràcia més participativa i menys representativa? D’altra banda, també se sol dir que no estem preparats per participar en una democràcia perquè no estem educats ni formats per fer-ho. Aquest raonament no és bo, perquè podem no tenir formació específica però sí tenim sentit comú, com il•lustrava Plató en el mite de la caverna. Podem raonar i opinar sobre qualsevol tema sense la necessitat de ser uns experts. El que es necessita és estar ben informat, i si els polítics no ens volen facilitar aquesta informació la podem aconseguir mitjançant d’altres fonts expertes, a partir de les quals formarem una opinió pròpia. Les xarxes socials poden facilitar aquest exercici, ja que els grups d’amics solen ser heterogenis. Segur que moltes vegades t’has assegut amb els teus amics per «arreglar el món» al bar. Ara, amb Kuorum, aquests debats quedaran patents en assemblees privades o públiques perquè les nostres opinions no caiguin en sac trencat.
El primer pas perquè funcioni una democràcia directa i participativa és que la gent mostri més interès per les decisions polítiques. ¿Què li diries a tota la gent que pensa resignada que res canviarà amb el seu vot en Kuorum.org?
Aquest és un problema que sorgeix a causa de la societat líquida en què vivim i que espera veure canvis immediats. Per exemple, hi ha un estat de desànim i frustració patent en molts joves que es van desil·lusionar molt ràpid al veure que el Moviment 15-M no va produir reformes immediates. Jo crec que sí va complir la seva funció i va servir-nos com a detonant i despertador. Els diria que sí hi haurà un canvi, i que serà un procés lent i cadascú haurà d’aportar el seu granet de sorra. En el nostre cas, anem a contribuir contrastant tots els vostres vots amb els de cada un dels diputats i ens ocuparem que tingui visibilitat als mitjans.
Mitjançant la vostra plataforma, ¿es podria, per exemple, fer un referèndum virtual d'autodeterminació de Catalunya?
Per descomptat, és molt senzill. Quan arribi el moment ens encantaria tenir l’eina preparada per fer-ho. Com saps, en Kuorum es voten exclusivament iniciatives legislatives que s’estan debatent al Parlament, així que no sabem com podríem donar-li cabuda a una consulta d’aquest estil, però segur que trobaríem la forma de fer-ho. No ens volem perdre un esdeveniment tan important per a la democràcia.
En l'hipotètic cas que es pogués adoptar Kuorum al sistema democràtic, ¿creieu que seria possible integrar un lector de DNI electrònic al sistema per assegurar la identificació dels ciutadans?
No pensem en això de moment. Kuorum és només una plataforma perquè la gent es mantingui informada sobre la actualitat política, participi i, alhora, pugui mesurar la resposta dels parlamentaris. El que pretenem és despertar consciències perquè cada vegada sigui més gent que demani un canvi institucional. Nosaltres creiem que Internet pot ser el detonant del canvi, però el canvi no es produirà a les xarxes. El canvi ha de venir irremediablement dels carrers. Ens agrada pensar que Kuorum és com una pintada en la paret. Aquest art urbà que resulta molest para alguns i inspirador per a altres, però que no deixa indiferent a ningú. Si arriba el dia en què la societat espanyola decideix fer el pas cap a una democràcia directa i online, segurament serà un bon moment per l’alegre desaparició de Kuorum, perquè llavors deixaria de fer falta.
Notícies relacionadesVídeo de presentació: http://www.youtube.com/watch?v=fQDQO4VRpF8
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- Pimec celebra mig segle amb els expresidents de la Generalitat
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»