El ‘boom’ de la boxa triomfa entre els adolescents

Els gimnasos estan vivint un auge d’aquest esport, tradicionalment injuriat i ara convertit en moda per ‘influencers’ i ‘streamers’

El ‘boom’ de la boxa triomfa entre els adolescents

Javier Pena Giner

5
Es llegeix en minuts
JAVIER PENA GINER

El Joan i els seus amics queden els divendres a la tarda en un parc de Barcelona i, de la mateixa manera que abans jugaven a futbol o es dedicaven a rapejar, ara s’ajusten els guants de boxa i improvisen combats amb normes molt estrictes. Joc net. Res d’anades d’olla. Obligatori portar protecció bucal. "És cert que la boxa s’ha posat de moda, però també ho és que atrapa perquè t’obliga a mantenir la concentració i la tensió tota l’estona", diu el Joan, de 17 anys. Ell no entrena en cap gimnàs, però sí que s’ha convertit en una mena de notari accidental de l’explosió d’aquest esport, tradicionalment injuriat, entre els adolescents. Del seu grup d’amics, gairebé un terç han començat a entrenar en els últims tres anys.

Al seu col·lega Alejandro li agrada, diu, perquè "té nervi" i "perquè et fa guanyar confiança". "També t’ajuda a tonificar i a millorar la forma física i els reflexos –afegeix–. És una pràctica molt completa i allunyada d’aquesta idea d’esport agressiu que jo també tenia al principi". El Guillem afegeix que a ell li "enganxa" perquè sempre hi ha marge de millora i perquè et proporciona "nocions d’autodefensa", que no té "res a veure amb anar buscant baralla". Els tres, per cert, vinculen aquest boom amb la febre pels esports de contacte que bull a internet i a les xarxes socials.

Cinc vegades més

A peu de gimnàs, les dades d’aquesta explosió són incontestables. I no només entre els nois. Aquesta moda també s’ha estès entre les adolescents i de totes les franges d’edat. A continuació, unes dades. Fonts de diferents gimnasos apunten que "l’últim any s’ha quintuplicat el nombre de joves" que practiquen boxa, kick boxing o qualsevol disciplina de contacte. L’afluència de les noies, per la seva banda, també s’ha triplicat. La febre, a més, es deixa notar a la punta de l’iceberg: les llicències que imparteix la federació espanyola. De 2021 a 2022, últim any en què hi ha dades, el nombre de federats s’ha quintuplicat en els nois d’entre 11 i 14 anys (de 45 a 234); s’ha triplicat en els de 15 i 16 (de 81 a 215) i s’ha més que duplicat en els de 17 i 18 (de 103 a 247). Les llicències femenines també han augmentat el 50% entre 2017 i 2022.

¿A què es deu, doncs, aquest implacable avanç de la boxa? ¿Per fi aquesta disciplina s’ha deslliurat del conjunt d’estigmes que sempre l’han acompanyat? ¿Es tracta de l’última moda importada per influencers i magnats de Silicon Valley com Elon Musk i Mark Zuckerberg, que a l’estiu van estar a tres tuits d’embrancar-se a cops de puny al Colosseu de Roma? ¿O potser en aquest auge té alguna cosa a veure la reafirmació de la masculinitat tradicional que s’està vivint entre els més joves, tal com acrediten estudis com el Baròmetre Joventut i Gènere 2023?

Segons Julián González, entrenador al gimnàs Fitnes Prat, situat al Prat de Llobregat, està clar que si la boxa està ressorgint d’una manera "mai vista" abans és perquè ara hi està havent "un canvi social molt gran". "Antigament es relacionava aquest esport amb gent de classe baixa o marginal. Ara, en canvi, s’ha convertit en una pràctica per a tot tipus de gent jove, hem evolucionat molt", reivindica.

El poder dels ‘influencers’

És indubtable que un dels factors més importants per entendre aquest creixement entre els més joves ha sigut l’aparició dels influencers. Paradigmàtic és el cas d’Ibai Llanos, que ha aconseguit, a través de l’esdeveniment de boxa La Velada, generar una expectació mai vista al voltant d’aquest esport. "És una de les grans raons d’aquest auge. La gent de la vella guàrdia pensa que això no és boxa, però ens ha vingut bé perquè, d’alguna manera, aquest esport s’estava convertint en un gueto", afirma González. "Jo ho veig com un xou que ens ha donat molta visibilitat. Gràcies a ells ens trobem ara en una nova era", afegeix.

Una lectura molt semblant comparteix Jesús Buendía, entrenador i responsable de Comunicació de la Federació Espanyola de Boxa: "Ara ens trobem un perfil de jove esportista que en molts casos ve a provar, influït per les xarxes i els influencers. Líders d’opinió com ells ens van bé perquè, d’alguna forma, ens beneficien", esgrimeix.

Com en tants altres àmbits, també hi ha consens en què la pandèmia va marcar un abans i un després per a la boxa. El primer impacte va ser demolidor: es va convertir en un dels esports més damnificats en aquell moment, ja que les mascaretes, la distància i els espais tancats van tallar les ales a la pràctica dels esports de contacte: "La covid va ser molt dura per a nosaltres, ho va dificultar molt tot", recorda Buendía.

Malgrat això, el retorn a la normalitat va provocar un efecte rebot que es va traduir en un nou rècord d’inscripcions als gimnasos i la boxa es va convertir en un remei per als que buscaven una nova motivació o via d’escapament com a tallafocs davant els problemes de salut mental que han patit els adolescents sobretot: "La covid ens ha acostat tant a la por que ens l’ha fet treure a cops", apunta l’entrenador. A través de la seva tipologia d’entrenament, no hi ha dubte que la boxa aporta una gran suma de beneficis: "El contacte ajuda a calmar-te, a sentir-te segur. Aporta disciplina, valors, seguretat i agilitat i, a més, ajuda a socialitzar", assegura Julián González.

Notícies relacionades

Cap dels adolescents preguntats vincula el boom entre nois de la seva edat a una suposada tornada de l’anomenada "masculinitat tradicional". "Jo veig més toxicitat i ràbia en el futbol que en la boxa, que, al cap i a la fi, igual que en les arts marcials, infon disciplina i respecte cap a l’altre", afegeix el Joan, que parla amb coneixement de causa: és jugador de futbol base.

Per Marcos Castro, professor d’educació física a secundària i membre de l’associació Homes en Diàleg, és indubtable que el hype (entusiasme) que ara mateix genera la boxa és fruit de tota la cort d’influencers que l’han convertit en el seu esport de capçalera, del fet que es tracta d’una "pràctica amb molts beneficis per a la salut" i –també– que "té un component tradicional, el fet de donar cops, que també atrapa un perfil de nois molt vinculats a la masculinitat tradicional".