L’essència
La boxa ens proporciona un espai en què recuperar i mostrar l’essència despullada del que som
No vull semblar frívola parlant de temes tan seriosos, però l’auge de la boxa entre la gent jove de vegades em recorda a la moda d’aquests locals on pots anar a trencar coses per un mòdic preu. Habitacions de la ràbia, en diuen. Es publiciten amb curiosos eslògans: "¿Alguna vegada has volgut destrossar alguna cosa a cops després d’una llarga jornada de treball? ¿Per ràbia, per estrès, simplement per diversió?" El preu d’entrada inclou material de protecció i objectes de mida mitjana, com plats i ampolles (¡quin plaer, destrossar la vaixella!). I si el que vols és trencar coses més grans, des de televisors fins a neveres, hi ha la possibilitat de contractar aquest servei per una mica més de diners.
Quina meravella. Que útil que hi hagi un lloc on puguis actuar bèstia sense que ningú et denunciï, s’emprenyi, t’ho retregui o en surti ferit. Ni tan sols tu, és clar, perquè, com afirmen tots ells, "la seguretat és el més important per a nosaltres", així que faciliten al destrossador casc, guants i proteccions especials perquè pugui trencar sense trencar-se. Em pregunto fins a quin punt l’auge de la boxa, més enllà de modes i dictats de gent influent, té a veure amb aquesta atàvica necessitat que tenim de treure el nostre costat primitiu amb les dificultats que això comporta en una societat cada vegada més sensible, on certes conductes són durament castigades per tota mena de veus. Per tot arreu se’ns diu que és lleig mostrar-se violent i pegar als altres, però els esports de contacte ho permeten, per descomptat dins de certes regles, de la mateixa manera que permeten un munt de coses necessàries i formidables: deixar sortir la ràbia, treure’s l’estrès, aprendre a controlar-se, vèncer la por, autosuperar-se i –a sobre– posar-se en forma, quin xollo. El quadrilàter és, en aquest sentit, un espai de llibertat sense comparació.
El que passa allà, a més, és tan seriós que es pot llegir en clau metafísica, com ens va ensenyar Jack London en el seu sensacional relat Por un bistec o com hem vist tantes vegades al cine de forma memorable, de Rocky a Million Dollar Baby, o el tràgic germà boxejador de Ray Donovan. Només que ara els boxejadors ja no són canalles, ja no surten de la gana per arribar a la gana, sinó que són, segons la usança de les societats del benestar, transversals. Hi ha pijos que boxegen, de la mateixa manera que hi ha boxejadors a la Mina o a Las 3000 Viviendas. Els cops i l’autocontrol valen el mateix hagis nascut aquí o allà. I a tots els ensenyen que el que passa al ring només ha de passar al ring. No s’hi val pegar fora de les cordes, i qui ho fa no compleix les regles, vulnera el seu pacte amb la societat. La boxa, com altres esports similars, ens proporciona una cosa molt més important que una moda. Un espai on recuperar i mostrar l’essència despullada del que som: éssers que de tant en tant necessiten pegar cops, tot i que molesti, tot i que alguns vulguin negar-ho. Llàstima que m’agafi ara que soc gran, perquè a mi això de trencar vaixelles o televisors no m’interessa gaire, però amb molt de gust m’hauria ficat en un ring a intentar evitar que em partissin la cara.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034