La temporalitat en el turisme cau al 8% dels contractes

Malgrat l’augment dels salaris per sobre d’altres sectors, persisteix l’escassetat de mà d’obra en ple auge de l’activitat

La temporalitat en el turisme cau al 8% dels contractes

David Page

2
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

El turisme va registrar un 2023 històric en el qual va completar la recuperació després de l’ensorrament sofert amb la pandèmia amb rècords en activitat econòmica arrandel boom de demanda, tant nacional com estrangera, i de la pujada dels preus. El creixement accelerat del sector ha tingut també un impacte directe en l’ocupació. En més i millor ocupació, segons destaquen les mateixes companyies.

L’any passat es van crear 95.224 llocs de treball més en el sector que el 2022, concentrant el 17% de tota la creació d’ocupació del conjunt de l’economia. I el mes de juliol, en plena temporada alta estival, es va arribar a un nou màxim històric amb més de 2,8 milions d’afiliats a la Seguretat Social en les diferents branques d’activitat turística en un sol mes. Però ara els grans grups del turisme espanyol treuen pit i no només presumeixen de la forta creació d’ocupació, sinó que l’ocupació creada és de qualitat, estable, i amb pujades salarials generalitzades i per sobre que la resta dels sectors.

Exceltur, el lobby que agrupa una trentena de les companyies més grans del sector (entre les quals, Meliá, NH, Iberia, Globalia, Riu o Amadeus), posa èmfasi en el seu últim informe trimestral en el fet que la temporalitat laboral ha caigut fins a mínims històrics i que els contractes indefinits s’han generalitzat fins a concentrar més d’un 90% del total. "La millora en la qualitat de l’ocupació ha sigut substancial", sentencia el vicepresident de l’associació empresarial, José Luis Zoreda.

Gràcies a la nova regulació, la temporalitat al sector s’ha esfondrat amb només un 8% de contractes temporals l’any passat, i s’ha enfonsat des del gairebé 35% del 2019 i davant el 13,7% de la resta dels sectors econòmics en el passat exercici. Els contractes indefinits s’han generalitzat fins a més del 91% del total (dels quals només una quarta part són fixos discontinus).

"L’estabilització de la contractació del personal turístic s’explica principalment per l’aposta pels contractes indefinits a temps complet (60.000 més que el 2022), per sobre dels de temps parcial (32.000 més), i molt per sobre dels fixos discontinus (6.000 més que el 2022), mentre que han desaparegut 4.000 contractes temporals", remarca Exceltur amb referència a les dades del desembre passat, i destaca que gairebé la meitat de tots els treballadors turístics amb contracte indefinit ho són a jornada completa.

Notícies relacionades

En ple boom del sector i de l’ocupació turística, les empreses s’estan trobant amb problemes per captar i retenir empleats, en un context d’escassetat de mà d’obra disposada a entrar al sector. "Tenim un problema greu de personal. És el nostre principal repte", remarca Raúl González, conseller delegat de Barceló Hotel Group. "Durant anys se’ns ha injuriat molt i ara cal explicar les bondats del nostre sector. L’ocupació turística no està mal pagada, està per sobre de la mitjana espanyola".

Segons l’última Enquesta d’Activitat Empresarial del Banc d’Espanya, l’escassetat de treballadors és percebuda per part del 42,5% de les companyies com un factor que afecta negativament la seva activitat.