CONTEXT
Els houthis, al servei de la seva causa (i de l’Iran)
Teheran no deixarà de recolzar un peó que, junt amb Hezbol·là, Hamàs i les milícies que té a Síria i a l’Iraq, li serveix com a element de pressió per defensar-se
Un dels peons que l’Iran maneja amb la intenció de promoure la seva aspiració de lideratge i frenar els seus diversos antagonistes regionals és la milícia houthi Ansar Allah, que des de fa ja nou anys està desenvolupant una revolta en tota regla contra el Govern central del Iemen, liderat només formalment per Abd Rabbuh Mansur Hadi. En tot cas, seria considerar que els seguidors d’Abdul-Malik al-Houthi segueixen al peu de la lletra les directrius que marca Teheran, tot i que és ben sabut que reben finançament i armes iranianes. Així, un dia es mostren sensibles a l’interès iranià per desbaratar la normalització de relacions entre Israel i l’Aràbia Saudita llançant atacs contra objectius saudites i contra barcos que travessen Bab el-Màndeb, però l’endemà decideixen contravenir les indicacions del seu principal aliat.
Avui, sense desistir en el seu afany de dominar el Iemen, enfrontats a una coalició militar liderada per Riad que recolza el molt debilitat Govern d’Al-Hadi, els houthis han decidit anar més enllà implicant-se en la guerra de Gaza. Amb el suposat argument de defensar la causa palestina van començar el 17 d’octubre a atacar barcos vinculats d’alguna manera a Israel, tot i que des de gener n’hi ha diversos de bandera nord-americana que han estat al seu punt de mira. Això ha provocat, primer, la posada en marxa de l’operació Guardià de la Prosperitat i, des del dia 11, la de l’operació Arquer de Posidó. Mentre que la primera, des del 18 de novembre, implica una vintena de països, amb EUA al capdavant, dedicats a neutralitzar els míssils i drons llançats pels houthis contra barcos en trànsit, la segona només compta amb Washington i Londres (amb suport d’Austràlia, Bahrain, el Canadà i els Països Baixos). El matís diferencial és que, en aquest últim cas, es realitzen atacs dins del territori iemenita controlat per Ansar Allah, batent els seus centres de comandament, bases de llançament, polvorins i sistemes de radar. En resum, suposa implicar-se sense remei en la guerra interna iemenita, prenent inevitablement partit a favor de Riad i els seus aliats.
Notícies relacionadesPer als EUA aquesta no sembla la millor manera d’atendre els seus interessos per desmarcar-se dels conflictes a la regió. De fet, actualment està actuant militarment en tres països (Síria, Iraq i el Iemen) i n’hi ha prou amb recordar les declaracions de Joe Biden –reconeixent que els bombardejos contra objectius houthis no serveixen per dissuadir-los d’atacar barcos, però continuaran fent-ho– per concloure que Washington no té un pla de sortida clar i, per contra, s’està empantanegant encara més. És obvi que, amb l’experiència acumulada després d’anys de guerra, Ansar Allah no abandonarà la seva actitud agressiva per rebre uns quants cops que no destruiran tot el seu potencial de combat; menys encara quan sent que l’Aràbia Saudita està buscant desesperadament una sortida negociada després de convèncer-se de la impossibilitat de derrotar els houthis al camp de batalla. Per la seva banda, l’Iran –que ha desplegat el destructor Alborz en aigües del mar Roig– tampoc deixa de recolzar un peó que –juntament amb Hezbol·là, Hamàs i les milícies que manté a Síria i a l’Iraq– li serveix com a important element de pressió per defensar-se.
En definitiva, aquesta no sembla la millor manera de desescalar el conflicte regional, com proclama Estats Units, a l’espera que la Unió Europea posi en marxa la seva missió naval a la zona (de la qual Espanya s’ha autoexclòs).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia