Barcelona protagonitza un projecte europeu sobre envasos reutilitzables
Diverses empreses de la ciutat s’alien per estudiar la implantació d’una xarxa d’envasos més sostenibles dirigides al ‘take away’
Europa ha declarat la guerra als plàstics d’un sol ús. Una de les batalles d’aquesta contesa és contra els envasos d’un sol ús que s’utilitzen per al menjar i les begudes take away. La plataforma Zero Waste Europe, en col·laboració amb altres entitats, ha posat en marxa un projecte pioner per estudiar diferents fórmules per reduir aquests residus a les metròpolis. La iniciativa consisteix a utilitzar sis ciutats europees com a laboratoris per analitzar l’efectivitat de diferents estratègies per reduir els envasos d’un sol ús i els plàstics d’un sol ús. Barcelona serà una de les protagonistes d’aquesta iniciativa, que també es portarà a terme a Berlín (Alemanya), Gant (Bèlgica), Lovaina (Bèlgica), París (França) i Rotterdam (Països Baixos).
La iniciativa ha sigut batejada com a Reuse Vanguard Project. Segons expliquen els seus impulsors, el punt de partida és que, davant la crisi dels plàstics d’un sol ús, cada vegada són més les iniciatives que busquen reduir aquest tipus de residus i promoure al seu lloc l’ús d’envasos reutilitzables. "Tot i que moltes empreses estan intentant fomentar circuits centrats a reutilitzar envasos encara ho tenen molt complicat per la falta d’infraestructures compartides i de suport governamental", comenten els creadors d’aquest projecte, que busca justament estudiar diferents tipus d’estratègies per poder facilitar la implantació de projectes més sostenibles a les grans metròpolis.
Xarxa compartida
En el cas de BCN, l’enlairament d’aquesta iniciativa anirà acompanyat de la plataforma Rezero i comptarà amb empreses del sector com, per exemple, Bumerang i Vasovengo, entre d’altres. El seu objectiu serà crear una "xarxa d’envasos reutilitzables" que inclogui bona part dels locals de restauració de la ciutat. Així, quan un ciutadà demani un àpat o beguda per emportar, podrà utilitzar un envàs reutilitzable que després podrà tornar a qualsevol altre punt de la xarxa. Aquesta filosofia ja l’estan aplicant diverses empreses del sector tot i que ara, en el marc d’aquesta iniciativa, s’està estudiant com enfortir tot el circuit. I sobretot, si és possible crear infraestructures compartides entre diferents empreses i productes. O fins i tot una xarxa de màquines de retorn d’envasos.
"La idea és veure com es poden reduir els envasos d’un sol ús que es dispensen en bars i restaurants i, al seu lloc, fomentar l’ús de recipients reutilitzables", comenta Fernando Rodríguez-Mata, director general de l’aliança europea per a la reutilització New Era. "Hi ha països on la reutilització d’envasos està ja molt implantat, com en el cas de França i Alemanya. Espanya, en aquest sentit, segueix bastant a la cua. Catalunya, i més concretament Barcelona, és el lloc on més s’ha avançat en aquest sentit. Però encara queda molta feina per fer", afegeix el portaveu d’aquesta plataforma europea.
Canvi de cultura
L’experiment de BCN arrenca amb un repte majúscul. "Aquí la gent encara no està acostumada als envasos reutilitzables, que tenen molt a veure amb la idea de compartir recursos", comenta Manuela Santoyo, de Vasovengo. "Estem massa acostumats a la dinàmica de comprar un got, utilitzar-lo durant 10 minuts i llançar-lo. Això respon a la idea de propietat i, sobretot, als circuits d’economia lineal. Però no té per què ser així. De la mateixa manera que compartim bicis, també podem compartir envasos reutilitzables per reduir així la seva empremta ecològica", afegeix la portaveu d’aquesta companyia, que en menys d’un any i mig ja ha posat en circulació més de 10.000 gots a diverses ciutats espanyoles.
Notícies relacionadesEnvasos reutilitzables
Més enllà del canvi de mentalitat de la població i de les empreses, els impulsors d’aquest projecte també reclamen més suport governamental per desplegar aquestes iniciatives a gran escala. "Ara mateix, l’únic que tenim és la xarxa que ha creat cada una de les empreses pel seu compte. Ara falta crear infraestructures comunes que ens permetin continuar creixent", afegeix Oriol Segarra Pol, fundador de Bumerang, una de les companyies espanyoles més grans del sector. "L’objectiu final és que tant per a la gent com per a les empreses de restauració sigui més fàcil apostar per un envàs reutilitzable que no pels típics d’un sol ús. Encara hi ha molt a fer per aconseguir-ho, però anem pel bon camí", afegeix, que fins ara ja han aconseguit evitar que més de 500.000 envasos acabin a les escombraries.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia