Els set canvis que implica la ‘llei del només sí és sí’
L’aplicació de la norma ha estat present en la investigació del cas Alves i serà palpable en la vista oral, que haurà de versar sobre si va existir o no consentiment, i no es podrà interrogar la víctima sobre la seva vida privada.
La vista contra Dani Alves és el primer gran judici mediàtic sota l’influx de la llei del només sí és sí. La norma que va tenir el seu germen en el judici contra ‘La manada’, en què l’Audiència de Navarra va apreciar un simple abús sexual sobre la noia que va ser sotmesa per cinc homes en un portal, i no violació, ha sobrevolat el procés i s’està fent palpable en el judici, ja que ha canviat el paradigma dels delictes sexuals, tant la investigació com la vista oral.
El consentiment.
La gran modificació té a veure amb el fet que la investigació i el judici versaran sobre si hi va haver o no consentiment per fer l’acte sexual, que és el que ara marca si existeix o no delicte. «El centre de la prova durant molt de temps –amb el Codi Penal anterior– era si la víctima es va resistir i quantes vegades va dir que no, i ara la defensa ha d’acreditar que l’acte va ser consentit i l’acusació, que no ho va ser», explica la magistrada i fundadora de l’Associació Dones Jutges Lucía Avilès. La llei del només sí és sí estableix que és delicte qualsevol conducta que atempti contra la llibertat sexual sense consentiment. És a dir, ja no fa falta dir no ni resistir-se fins a ser apallissada perquè es tipifiqui com a violació.
Sense imatges de la víctima.
La llei ha reforçat la protecció de la denunciant per evitar la doble victimització a causa de la filtració de dades, d’imatges seves, de vídeos de l’acte sexual… Aquest fet ha provocat que la fiscalia hagi iniciat una investigació de les imatges difoses per la mare de Dani Alves i que la seva declaració hagi sigut a porta tancada. Abans també es podia fer, però en aquesta ocasió s’ha distorsionat fins i tot la seva veu i imatge per preservar la seva protecció en cas que el vídeo es filtri.
Interrogatori sense preguntes sobre la vida íntima.
Un altre canvi, diu Victoria Rosell, exdelegada del Govern contra la violència masclista, «és que durant el judici no es podran fer preguntes de la vida íntima de la víctima».
Canvi de criteri en la indemnització.
En un inici la víctima va renunciar a ser indemnitzada. «Ho veiem molt en violència de gènere i sexual, els estereotips juguen en contra de les víctimes, que es veuen en la tessitura de renunciar a la indemnització per pressió de l’entorn o perquè no volen donar la imatge que busquen aprofitar-se [en aquest cas d’un jugador de futbol famós]. El legislador permet que no siguin preses de la seva decisió i puguin canviar d’idea», explica Avilés. Efectivament, la llei del només sí és sí permet canviar de criteri abans que les parts presentin els seus escrits definitius. Això és el que va fer l’advocada de la víctima, que va al·legar la modificació partint que la seva defensada no era conscient de «les conseqüències plenes del delicte ni de les circumstàncies sobrevingudes» que li provoquen una afectació a la seva vida diària.
Una «reparació integral».
La nova llei permet una petició de reparació «integral», que inclou el mal físic i psíquic, però també la reparació social, «cosa que suposa un avenç important i tenir en compte com l’agressió ha canviat la teva vida», segons Rosell. De fet, tant la fiscalia com l’acusació han sol·licitat 150.000 euros d’indemnització, quantia molt superior a la que se sol·licitava abans de la llei només sí és sí.
Les penes.
No està del tot clar com la llei del només sí és sí pot afectar la condemna, en el cas que el tribunal consideri que Alves és culpable. Abans de l’entrada en vigor de la norma, podria haver sigut jutjat per abús sexual amb penetració i sense violència i haver-li imposat una pena d’entre 4 i 10 anys. Aquesta possibilitat ha desaparegut perquè aquest delicte ja no existeix. Però, en el cas que els jutges apreciïn una agressió sexual amb penetració (és a dir, violació), la forquilla de penes és similar amb el Codi Penal anterior i l’actual. El Codi del 95 contemplava condemnes d’entre 6 i 12 anys per a aquest delicte i la llei del només sí és sí manté aquesta forquilla. De fet, la fiscalia sol·licita 9 anys de presó, i l’acusació, la pena màxima, 12 anys.
Notícies relacionadesLes denúncies.
El canvi de paradigma, segons els especialistes, portarà un augment de denúncies. «Si la víctima no surt revictimitzada, crec que hi haurà més denúncies. Abans si una dona anava al bany voluntàriament amb un home i hi havia una violació, mai denunciava l’agressió sexual i ara sí», diu Rosell.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim
- Primera denúncia davant la fiscalia a BCN per tortures policials en la Transició