Els carnavals de Sitges i Vilanova impulsen el Garraf
La rivalitat històrica de les dues festivitats, una més abocada en la brillantor i les coreografies, i l’altra en la sàtira i la tradició, estimula el turisme i l’activitat econòmica de la comarca
Unes 20.000 persones participen en les comparses de la capital del Garraf, el 30% de la població
A Sitges, l’afluència de visitants arriba a les 300.000 persones, 10 vegades més que els veïns censats
Sitges destina un pressupost de 300.000 euros a la festa, per 100.000 de Vilanova i la Geltrú
«La rivalitat és sana, alimenta la sàtira que les ciutats fan entre elles», diu l’alcalde Ruiz
El Garraf està de festa. Sitges i Vilanova i la Geltrú viuen des d’ahir, Dijous Gras, els dies més grans dels seus respectius carnavals. Sàtira i plomes, comparses i desenfrenament, projecció i tradició, lluentons i caramels, ball i música, xató i merengue, i rues, moltes rues. Ahir, Dijous Gras, Sitges va rebre el rei Carnestoltes, que després de declamar el pregó ja governa la ciutat. "El calendari d’aquestes dates es marca segons estiguem Abans del Carnaval (aC) o Després del Carnaval (dC)", comenta l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell (ERC), quan se li pregunta en quina mesura el municipi es paralitza aquests dies.
Els carnavals de Sitges i Vilanova impulsen el Garraf /
Ahir els veïns de Vilanova i la Geltrú es van tornar a atipar de menjar xató i es van empastifar de dalt a baix amb merengue. Primer, els més petits, que es van reunir davant la pastisseria Blanch per acabar perduts d’aquest dolç. Van agafar el relleu els adults que, entrada la nit, van omplir la plaça de la Vila per llançar-se merengue uns als altres. "Quedes molt fina del cutis", diu Eulàlia Soria, referent de la cultura i la tradició de Vilanova.
Un altre dels 170 actes que formen el programa del Carnaval de Vilanova i la Geltrú és la Màscara d’Or, una gala en què les entitats competeixen per veure qui presenta el vídeo més satíric i original. En l’edició d’aquest any, que va tenir lloc dimecres al Teatre Principal, destaca un dels vídeos a concurs que, tot i que no va resultar guanyador, sí que representa amb la sàtira precisa la manera de fer dels vilanovins davant el seu Carnaval.
Després de cinc minuts d’autocrítica i mofa dels temes de l’actualitat local el 2023 (com la Copa Amèrica o la insolvència financera de l’ajuntament), el vídeo acaba amb una aparició especial. L’alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz (PSC), posa en plena plaça de la Vila abillat com un arquetípic turista (sandàlies, bermudes, camisa de flors i nevera portàtil en mà) i pregunta el següent als oriünds: "Is this Sitges?" [¿Això és Sitges?]. Els presents, entre els quals es troba l’alcalde i la primera tinenta d’alcaldia (actors, no els reals), s’abalancen indignats sobre l’incaut turista (aquest sí, l’alcalde de veritat) que ha gosat confondre Vilanova amb Sitges. "La rivalitat és sana, alimenta la sàtira que a Vilanova fem sobre Sitges, i viceversa", explica Ruiz a EL PERIÓDICO, ja des del seu despatx i vestit d’alcalde.
Projecció internacional
El pressupost que l’Ajuntament de Sitges ha dedicat a la celebració del Carnaval 2024 arriba als 300.000 euros per a un programa que consta d’una quarantena d’actes i que comportarà una ocupació hotelera del 80% de mitjana durant la setmana, segons la informació que ha facilitat el consistori.
Per la seva banda, l’Ajuntament de Vilanova destina una aportació directa de 100.000 euros a l’organització, mitjançant una subvenció nominativa a la Federació d’Associacions pel Carnaval (FAC), agrupació que engloba les 75 entitats que organitzen les aproximadament 170 propostes de què consta el carnaval vilanoví: "A més, el consistori dedica una part dels serveis municipals a l’organització de la festa, que suposen una quantitat important de despeses indirectes, no comptabilitzades", assenyala l’Ajuntament de Vilanova.
Quant a l’assistència, les dues festivitats són multitudinàries. El president de la FAC, Dídac Santos, estima que unes 250.000 persones passaran per algun dels actes: "Aquest any tenim 9.835 parelles que participaran en les comparses, de manera directa en l’acte, és a dir, unes 20.000 persones". Segons el padró del 2023, a la capital del Garraf viuen 68.768 persones, cosa que indica que en les comparses participarà el 30% de la població: "A més, a la FAC calculem que el 80% dels veïns participa d’una manera o una altra en l’organització d’algun acte", explica Santos.
A Sitges, amb 32.000 habitants censats el 2023, compten amb una assistència que pot arribar a les 300.000 persones: "El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ens va dir a la Junta Local de Seguretat Extraordinària que el Carnaval de Sitges és el segon esdeveniment de Catalunya que aglutina més visitants, només per darrere del Mobile World Congress", segons informa l’alcaldessa Carbonell.
Tradició
El Carnaval de Vilanova està documentat des de 1790 i és Festa Patrimonial d’Interès Nacional des del 2010. "Els actes barregen el desenfrenament amb la cultura tradicional catalana", diu Dídac Santos, que afirma: "Les nostres carrosses són de sàtira pura, pràcticament no hi ha coreografies i abunda la improvisació. Premiem quina carrossa ha fet més i millor sàtira. Això ens diferencia de Sitges, on tenen un Carnaval més de coreografia, de llum, color i purpurina".
El president de la Comissió del Carnaval de Sitges, Jordi Andreu, detalla el sentit d’aquesta diferència: "Hem marcat un model de plomes, brillantor i espectaculars rues que després altres ciutats han pres, i que ha fet que ens comparin, per exemple, amb el de Santa Cruz de Tenerife". Els dos consistoris neguen que es mirin de reüll a l’hora de programar els seus carnavals. No obstant, la bretxa entre el fardo (la sàtira, allò deixat) i la ploma (el lluïment, les coreografies) es comença a desdibuixar. "Aquest any, el rei i reina Carnestoltes són dos colles de fardo, no de ploma. Això que el de Vilanova és més tradicional i el nostre és més brasiler es deia molt abans, però en els últims anys cada vegada hi ha més equilibri", assenyala l’alcaldessa de Sitges. L’alcalde de Vilanova apunta en la mateixa direcció: "També volem aquí la projecció exterior; posicionar les nostres festes com un element patrimonial de reconeixement fora de la ciutat". "El Carnaval de Vilanova és com la gent de Vilanova; i el de Sitges, com la gent de Sitges", defensa Ruiz.
El valor de la rivalitat
La millor manera de posar d’acord els dos municipis és ressaltar el benefici que la rivalitat dona a la comarca, tot i que els dards no triguen a volar: "És un orgull que el Garraf tingui els dos millors carnavals de Catalunya, sent el de Sitges el millor, és clar", diu fent broma l’alcaldessa de Sitges. "És molt bonic i diu molt de la gent de la comarca. El Carnaval és marca Garraf, sens dubte", rubrica Carbonell.
Notícies relacionades"Tenim el millor Carnaval del món, i a més en tenim un altre al barri del costat", comenta Ruiz, referint-se amb tota la sorna possible a la veïna Sitges. "Per a la comarca és importantíssim, tots dos ens representen i ens projecten a l’exterior", remata. "Tot el que sigui fer soroll, que nosaltres en fem molt aquests dies, beneficia molt el turisme. Les places hoteleres s’omplen a Vilanova aquests dies", explica Dídac Santos.
Qualsevol indici de sana rivalitat o de comentaris bondadosos sobre l’altre Carnaval es perden quan se’ls pregunta als dos alcaldes on es pot menjar el millor xató: "Aquí sí que no hi ha dubte, el millor xató és el de Sitges", afirma Carbonell. "¡Quina pregunta estúpida! És obvi que el millor és el de Vilanova", sentencia Ruiz amb sornegueria.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça
- Tennis Alcaraz i Badosa treuen la millor versió per ficar-se a vuitens a Austràlia