Tradició festiva
"Quan arriba el carnaval, el món es para"
Com cada any, les disfresses i les comparses van iniciar dijous el seu regnat als carrers de Sitges i Vilanova i la Geltrú. Veïns de les dues localitats del Garraf relaten com viuen la festa de carnestoltes i què envegen de la programació rival.
Arnau Bosch (8 anys) vesteix un impermeable de color blau i es dirigeix cap a la pastisseria Blanch de Vilanova i la Geltrú. Necessitarà (i molt) aquesta peça perquè en uns minuts estarà pringat de merenga de cap a peus. Va de la mà de la seva mare, que ha anat a recollir-lo a l’escola mitja hora abans que comenci l’esperada merengada. Tal com assenyala el nom, l’activitat consisteix a llançar-se aquest dolç de color blanc i empastifar-se. És la seva primera vegada i diu estar "molt nerviós", ja que sempre ha viscut el carnaval de la ciutat veïna, Sitges, on viu el seu pare. Dues celebracions que, malgrat la seva primerenca edat, ja té clar que són totalment "oposades".
Arribada i presentació del Rei del Carnaval de Sitges, ahir. /
A Sitges esperava asseguda la Piluca (34 anys), gairebé dues hores abans de l’Arribo (l’arribada) de Sa Majestat Carnestoltes. "Aquest any ho vull veure des de molt a prop per no perdre’m ni un detall", assegura aquesta veïna, que afegeix que admira aquest famós carnaval: "Portem la festa en l’ADN, des del Dijous Gras fins Dimecres de Cendra el món es para a Sitges".
Aquests dos municipis del Garraf, separats per menys de 10 km de distància, s’han submergit ja de ple en la festivitat. Els seus residents han desenvolupat dues formes diferents de viure-la i també de compartir-la amb els milers de visitants de tot Catalunya que es desplaçaran cap a la comarca aquests dies.
Com cada any, les disfresses i les comparses inicien el seu regnat en els carrers de les dues localitats puntualment dijous. Els ulls de petits i grans s’il·luminen al veure els balcons adornats amb purpurina, confeti o fins i tot merenga. Mentre Sitges viu un carnaval de xou i espectacle desenfrenat amb projecció a tot Catalunya i més enllà, Vilanova i la Geltrú aposta per un format ple de singularitats i dirigit a la ciutadania local, amb més de 150 activitats de tall més tradicional i familiar. Un enfocament diferent que ha generat una certa "rivalitat amistosa", argumenta Paula Ribes (20 anys), qui espera el Rei Carnestoltes a Sitges juntament amb la seva germana, Agnès Ribes (21 anys).
Preguntades per aquest històric enfrontament, la Paula no perd un segon a respondre. Amb to desenfadat, però sense pietat, remarca que "l’Agnès sortirà aquest any en la comparsa de Vilanova". Ràpid contesta també la germana: "¿Una altra vegada? ¡No perds ni una ocasió per recordar-m’ho!". Afegeix que a ella li ha vingut més de gust ser espectadora del carnaval de Sitges i participant del de Vilanova, ja que la seva parella viu allà i també participa de la festa.
El paisatge a les dues localitats està dominat pels somriures nerviosos i les ànsies de gresca. Així llueixen els rostres de Juan Sebastián (19 anys) i Nacho Giménez (20), per exemple, dos amics de Sitges que fa anys que celebren junts aquesta festa: "És espectacular i únic, atrau milers de persones de tot el món, perquè el que passa aquí és indescriptible", assenyala Giménez, rere les ulleres roses de la seva disfressa. Diposita les millors expectatives en la rua de diumenge, però ja està a punt per a la primera cita del carnaval, el seguici del Rei Carnestoltes.
El somriure també resplendeix a la cara de Neus Pérez (38 anys) i els seus dos fills xops de merenga. Els més petits diuen esperar amb moltes ganes la guerra de caramels de diumenge. És un dels esdeveniments icònics del carnaval de Vilanova, on es llancen tones d’aquestes llaminadures.
Notícies relacionadesSón 300.000 persones les que es preveu que passin per Sitges el cap de setmana, segons informa l’ajuntament. Anna Blanco (47 anys), que el mira de reüll des de la ciutat veïna, diu que a Vilanova no esperen ni de bon tros aquesta assistència: "Sitges és més per a tothom, aquí és més de poble i s’estila celebrar el carnaval amb les associacions culturals de la ciutat o bé amb el teu grup d’amics...". "Es genera un fort teixit social al voltant de la festa, mentre que a Sitges està més dirigit al turisme", compara.
Ho corrobora Magí Mateu (72 anys), que des de fa 35 anys ve del Vendrell a Sitges per celebrar aquest carnaval. "Vindrà gent de tot el món, sobretot del sud d’Europa, a viure l’espectacle més gran de Catalunya", afirma sense tallar-se. "¡I cada vegada és més gran!".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034