Les patronals agràries, davant el TSJC per negar-se a assumir el salari mínim

El conveni col·lectiu agropecuari de Catalunya té totes les seves categories professionals amb sous per sota d’aquest llindar

Les patronals agràries, davant el TSJC per negar-se a assumir el salari mínim

GABRIEL UBIETO

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 20 de març està previst que els magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) jutgin si les patronals agràries catalanes incorren en una il·legalitat a l’oposar-se a integrar les últimes revaloritzacions del salari mínim interprofessional (SMI) al conveni col·lectiu agropecuari. UGT ha presentat una denúncia contra Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, ja que aquests es neguen a actualitzar les taules salarials del conveni col·lectiu del sector per revisar a l’alça les remuneracions de les diferents categories professionals i que no n’hi hagi cap per sota de l’SMI.

El camp català viu des de fa anys un conflicte laboral latent, les arrels del qual no estan protagonitzant aquests dies les tractorades i diferents protestes que han arribat fins al cor de Barcelona. Els petits i grans agricultors, propietaris de la terra i les explotacions, carreguen contra l’Administració per l’excés de burocràcia, les regulacions mediambientals que consideren anticompetitives i altres reivindicacions.

No obstant, en aquestes protestes hi ha diverses figures que han quedat fora dels focus, i una d’elles és la dels assalariats de les explotacions agràries. Els temporers que cada primavera o estiu recullen les pomes, peres, albercocs, préssecs o olives, entre d’altres, des del 2020 que tenen el conveni col·lectiu congelat. Un conveni que ja al seu dia incloïa unes taules salarials de les més baixes de tot el mercat i que avui té totes i cada una de les seves categories professionals amb sous per sota del salari mínim interprofessional. Segons dades del Ministeri de Treball, unes 46.500 persones es regeixen per aquest conveni, d’àmbit català.

¿Què implica que les taules salarials estiguin per sota de l’SMI? Legalment no hauria de ser un problema, ja que totes les empreses tenen l’obligació de pagar, com a mínim, un sou igual o superior al que fixa la referència estatal. Després de l’última revalorització, l’esmentat indicador està en 1.134 euros bruts al mes (en 14 pagues), és a dir, 8,87 euros l’hora o 37,8 euros al dia. Excepte en el cas dels treballadors eventuals, com és el cas dels temporers, sempre que estiguin empleats per la mateixa empresa durant un temps igual o superior a 120 dies. Per a ells la quantia del salari no podrà ser inferior, en cap cas, a 53,71 euros per jornada.

La falta d’actualització del conveni obliga les companyies a pagar el salari desfasat més un complement per arribar al mínim estipulat per llei. "Ningú en el camp català cobra per sota de l’SMI", defensa Josep Cusco, negociador del conveni per part d’Unió de Pagesos.

No obstant, des dels sindicats denuncien que aquesta falta d’actualització facilita els fraus d’aquelles empreses que tenen la voluntat d’abusar dels seus empleats i pagar-los menys. Perquè els enganyen abonant-los un sou per sota del mínim i ho argumenten mitjançant les taules publicades al conveni. Aquestes taules estan desfasades des del 2020 i no recullen els mínims aprovats pel Govern per al 2021, 2022, 2023 i el vigent 2024. I ara UGT pretén que els magistrats del TSJC obliguin les patronals a revisar el conveni i que, com a mínim, actualitzin les taules salarials als imports equivalent de l’SMI.

Notícies relacionades

Ingerència en la negociació

L’argument que donen les patronals agràries per oposar-se a l’esmentada revisió és que consideren que suposa una ingerència en l’autonomia entre les parts de la negociació col·lectiva. "Nosaltres volem negociar tot el conveni i actualitzar les taules salarials però també debatre el temps de jornada", defensa Cusco. Des d’UGT consideren que això vulnera la llei i que l’actualització de les taules conforme a l’SMI hauria de ser automàtica, per després, sobre això, començar a negociar les altres qüestions relatives al conveni. El 20 de març decidiran els magistrats del TSJC qui té la raó..