El BNG obté el seu rècord electoral i es reforça com a alternativa al PP

Pontón assumeix la "decepció" de no poder governar la Xunta per la caiguda socialista, que impedeix un gir a l’esquerra

El BNG obté el seu rècord electoral i es reforça com a alternativa al PP

daniel domínguez

3
Es llegeix en minuts
Daniel Domínguez

Mai un èxit tan important va resultar tan agredolç. El BNG d’Ana Pontón va guanyar sis escons i va arribar als 25, una xifra inèdita en la seva trajectòria que avala les enquestes que pronosticaven una gran pujada. No obstant, la força que ha demostrat el PP per retenir la majoria absoluta va frustrar la seva aspiració d’aconseguir la presidència de la Xunta. La candidata nacionalista va assumir el relatiu desengany. "Sé que molts estan decebuts ara; entenc i comparteixo la decepció, perquè sé que hi havia moltíssima il·lusió en aquesta campanya, però també dic que aquest resultat indica que aquest país ha canviat i que hi ha un abans i un després", va declarar davant els mitjans poc després de les onze de la nit, amb un escrutini que s’acostava al 100%, després d’haver felicitat per telèfon Alfonso Rueda, que mantindrà la Xunta.

El seu missatge va combinar la frustració de no poder ser la primera presidenta de la història de Galícia i l’intent d’animar els seus votants entristits per la davallada del PSdeG, l’altra pota de l’equació progressista per desbancar el PP de San Caetano, on governa amb majoria absoluta des de l’any 2009.

Numèricament, el Bloc en surt reforçat. Guanya sis escons, dos més en cada una de les províncies atlàntiques i un més en cada una de les interiors. Se situa com a segona força també en totes les províncies i ciutats, excepte Vigo, on va arribar al 37% i va guanyar. En total, creixen 7,6 punts al passar del 23,8% de fa quatre anys al 31,4%, a un punt i mig del resultat del PSdeG de Touriño el 2005 que li va permetre presidir el bipartit amb el PSdeG. En nombre de paperetes, en va obtenir 155.000 més: 466.000. Però, tot i així, no governaran.

"Aquest resultat ens sembla insuficient, perquè el nostre objectiu era obrir un temps nou i donarals gallecs un Govern liderat pel BNG", va assumir, envoltada per la cúpula del BNG, on la serietat contrastava amb els somriures de fa quatre anys.

Camí del 2028

La missió de Pontón és evitar que la desil·lusió trunqui la possibilitat de canvi el 2028, tot i que en la seva formació hi havia la sensació que aquest era el moment, ja que el PP tenia líder nou i les enquestes mostraven la possibilitat de canvi. "Avui no s’acaba res. Estem més forts i tenim més energia", va voler deixar ben clar.

Notícies relacionades

Fa tres anys es va plantejar no presentar-s’hi, però el 2028 ja seria candidata per quarta vegada. Davant la pregunta de si mantindrà el lideratge de l’oposició aquests quatre anys, Pontón va evitar concretar el seu futur. "Hem de veure com eixamplar la base del BNG. Aquesta organització no té sostre i té més força que mai", va respondre abans d’insistir en la seva confiança d’aconseguir el canvi a Galícia, missatge que va transmetre també el 2020. "Hi ha canvis que no són fàcils, però això no significa que no s’hagin de produir", va assegurar.

El BNG confiava tombar la majoria absoluta del PP i arribar a la Xunta si el PSdeG "aguantava", com sostenia el cercle més pròxim de Pontón els últims dies de la campanya. Situaven aquesta condició de possibilitat de canvi en un territori de 13 escons socialistes, és a dir, que en perdessin només un. D’aquesta manera, pensaven créixer ells no només pescant electorat del puny i la rosa, sinó també entre la gent del PP. "Molta gent de poblets ens deien que preferien Ana que Rueda", explicaven també des de l’equip de campanya nacionalista. Però aquest escenari va resultar irreal. El PP va aguantar i només va perdre dues actes.