Guerra a l’est d’Europa
"Occident ha d’accelerar l’ingrés d’Ucraïna a la UE i l’OTAN"
«Putin està disposat a arribar fins on sigui necessari. No té fre»
¿Com definiria l’actual moment del conflicte?
Estem en un temps d’espera, amb una situació que s’assembla a la guerra de posicions de la Primera Guerra Mundial, on cada costat avança uns metres i poc més i l’ocupació d’un poble o un altre no té cap valor estratègic.
¿Quin seria un escenari de victòria per a Ucraïna?
Els ucraïnesos, per ara, no ofereixen cap altra definició que no sigui la recuperació total del territori a les seves fronteres de 1991. O sigui, incloent tot el Donbàs i Crimea. No volen ni sentir parlar de cedir una part del territori.
¿Però no hi comença a haver una certa fatiga entre la població després de dos anys de guerra, durant els quals no hi ha hagut rotació al front?
Les dues realitats poden coexistir. Els soldats volen ser reemplaçats i a més s’estan quedant sense municions. I d’això la societat civil n’és conscient. Per això s’ha mobilitzat per explicar, sobretot a la UE i els EUA, aquesta situació i la necessitat de reforçar l’ajut econòmic i, sobretot, militar. Ells estan disposats a lluitar fins al final, però si no els donem els recursos la fatiga serà més forta que les ganes de no rendir-se. I llavors potser s’arribarà a una situació en què es vegin abocats a acceptar condicions de rendició absolutament indignes. I d’això nosaltres en seríem còmplices.
¿I per a Rússia, quina seria una situació victoriosa?
El Kremlin ha anat canviant els objectius a mesura que la situació sobre el terreny no ha respost a les seves expectatives. Els d’ara els va apuntar Putin en l’entrevista amb Tucker Carlson. Va venir a dir que ell ja estaria disposat a negociar amb l’aconseguit fins aquest moment.
Fa un any, va escriure que no era impensable pensar que Kíiv podia guanyar la guerra. ¿Ho manté?
Ja sé que és una idea una mica boja, però no ho descarto. I de tota manera, tot i que una part del territori, molt menor de l’actual, quedi en mans dels russos, Ucraïna haurà guanyat la guerra perquè haurà demostrat que Rússia no pot fer el que vol.
Segons la Constitució ucraïnesa, el dia 31 de març s’haurien de celebrar eleccions presidencials. ¿Es complirà aquest termini?
Aquest és un dels grans debats públics. La immensa majoria de la gent amb qui he parlat s’oposa a aquestes eleccions perquè no es donen les condicions.
Als països aliats els costa cada vegada més aprovar ajudes per a Ucraïna. ¿Pot el país eslau aguantar l’empenta de l’Exèrcit rus sense aquests recursos?
Molt difícilment. Ucraïna està en una situació desesperada. La nostra ajuda és una condició sine qua non per a la seva victòria o, almenys, per arribar a la taula de negociacions en condicions.
¿Cap on creu que evolucionarà la guerra?
No ho sé, i no crec que ningú pugui saber-ho. Hi ha un factor obert, que és la situació interna a Rússia. Si de sobte el nombre de morts al front comença a pujar de manera dràstica, cosa que ja passa, creix el moviment de les mares dels soldats, i es produeixen situacions d’inestabilitat com la de Buriàtia, no sabem quin tipus de situació es pot crear.
Costa pensar que amb la llei de la por imposada per Putin hi pugui haver algú disposat si més no a pensar a prescindir d’ell.
Hi hauria d’haver un minicop de palau. De tota manera, un contacte pròxim a l’establishment rus em va dir que més aviat veu un futur a l’estil Franco, que Putin morirà al seu llit sent president.
¿S’han ressentit els equilibris geopolítics?
Aquesta guerra ha fet que tot el tauler internacional hagi començat a moure’s. Fins al 24 de febrer del 2022, la situació no era gaire bona, però era bastant predictible. I de sobte, Putin entra a Ucraïna, una cosa que va agafar per sorpresa el món sencer. Però la resposta dels occidentals ha estat molt per sota del que la situació exigia. I això envia un missatge perillosíssim.
O sigui, que estem en un món molt més insegur.
Totalment. Moltíssim més insegur, més obert que qualsevol boig amb un mínim de poder pugui fer coses que abans eren impensables, com els iranians, els nord-coreans, els houthis... A Occident ens hem convertit en uns apoltronats, acomodats, amb sobrepès de benestar. Les nostres reaccions són lentes.
¿Què hauria de fer, llavors, Occident?
Cal accelerar al màxim l’ingrés d’Ucraïna a la UE i l’OTAN. Es podria buscar una fórmula especial per a Ucraïna i donar-li més pes, que el vincle fos més estret. Que Rússia tingui realment la sensació que està lluitant amb Occident.
Notícies relacionades¿Fins on està disposat a arribar Putin?
Fins on sigui necessari. No té fre. Diria que no opino que pugui arribar a atacar un país de l’OTAN, però en vista del que ha passat no és descartable. Crec que ara el somni més humit de Putin és ocupar tot Ucraïna.
- Atemptat en una zona comercial Tràgic atropellament múltiple en un mercat ambulant nadalenc d’Alemanya
- BADALONA Condemnats dos menors per la violació grupal d’una nena d’11 anys al Màgic
- Tempesta judicial a Madrid Un jutjat cita Sánchez per dir al nòvio d’Ayuso "delinqüent confés"
- L’helicòpter-radar de Trànsit imposa 816 multes en mig any
- Crònica rosa El tsunami del cine català
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Inici de les festes Fins que siguem vells
- Loteria de Nadal 2022 ¿Què has de fer si et toca la Loteria de Nadal 2022?: consells
- Buscat a tot Espanya ¿Per què el 06174 és un dels dècims més comprats per Nadal?
- Estudi d’amenaces per a Espanya El CNI adverteix d’una multiplicació dels cibercriminals