S’ha quedat sense enemics

S’ha quedat sense enemics

per mATÍAS VALLÉS

3
Es llegeix en minuts
Matías Vallés
Matías Vallés

Periodista

ver +

El general Ramón María Narváez confessa al sacerdot que l’atén al seu llit de mort, i que li demana que perdoni els seus enemics:

–No tinc enemics, els he afusellat a tots.

També s’ha quedat sense enemics per extinció Vladímir Putin, coronel del KGB que arrodonia el seu sou exercint de taxista pels carrers de Sant Petersburg. És el tercer fill de la Maria, l’únic que va arribar a adult. Cremava documents secrets, destacat a Dresden, mentre queia el Mur de Berlín. Va definir l’enfonsament de la seva enyorada Unió Soviètica com "el desastre polític més important del segle XX". No obstant, no convé posar-se formidables. Li diuen president de Rússia per a l’eternitat perquè només aspirava a convertir-se en un James Bond.

Escatològic

Poques bromes amb Putin. Si ha matat a Alacant un pilot d’helicòpter desertor, en té prou amb contractar un altre paquet tot inclòs per desfer-se d’un humorista en zona turística. El president rus fins al 2030, que serà el 2036, no amenaça, sinó que executa. Ho va explicar en termes escatològics al principi del seu mandat. "Perseguirem els terroristes a tot arreu, i si els trobem al lavabo, serà cagant que els matarem. Amb perdó". I si la definició espanyola de terrorista enlluerna últimament per la seva latitud, a Rússia s’aplica a un manifestant que porti un cartell en blanc. Moscou no distingeix d’ironies, tot i que el Putin iniciàtic va tenir el sentit de l’humor de desbaratar les investigacions contra la corrupta saga de Ieltsin difonent un vídeo del fiscal amb dues prostitutes. Sense cap peça visible a les imatges.

La broma macabra estableix que Putin no necessitaria matar els seus enemics per fer por. Malgrat això, Litvinenko, Skripal (salvat pels pèls), Berezovski (probable), Nemtsov, Prigozhin. I sobre tot Aleksei Navalni, el primer Jesucrist del segle XXI. Després de la seva victòria sense rival, el president rus anunciava que la mort per assassinat del seu principal opositor va ser "un incident desgraciat", sobretot per a la víctima.

És clar que no oblidem la indomable Anna Politkóvskaia, morta per assassinat a trets al vestíbul del seu habitatge. Els botxins van triar una data assenyalada, l’aniversari de Putin, per arrodonir el sagnant homenatge al tsar. Hauran observat la insistència a utilitzar la paraula assassinat. És una venjança contra els redactors en cap que escamotegen el terme, a cada mort violenta dictada pel president rus. Obliden que l’assassí està orgullós de les peces que acumula a la seva cintura.

El ritual dels assassinats es repeteix. Putin no es pronuncia sobre la mort d’éssers a qui menysprea. No obstant, cada mort (Prigozhin, Navalni) coincideix amb un acte populista, el passeig somrient per una fàbrica que serveix d’exaltació del nou Homo sovieticus. El sadisme s’estén als gestos mínims, com sotmetre Angela Merkel, que odia els gossos, a la revisió olfactiva de Koni, el morritort presidencial.

Putin no només serà més durador que Stalin per mèrits propis, convé ressenyar els errors d’apreciació dels seus col·legues. Verbigràcia, George Bush el Dolent declarant religiós que "vaig mirar l’home als ulls, i el vaig trobar directe i digne de confiança, vaig ser capaç d’obtenir el sentit de la seva ànima". Malvat és el primer adjectiu que s’ha d’incorporar a la biografia del dictador electe, però la visió idíl·lica del president nord-americà que empitjora Trump resumeix l’actitud dels governants benèvols, que confien en les esdentegades corts internacionals per endossar-li el títol de criminal de guerra.

Notícies relacionades

Aznar o Macron, tots presumeixen d’haver gaudit de la intimitat de Putin, que envaeix Ucraïna per curar-se la soledat de la covid. És fins i tot preferible als seus tristos rivals electorals, uns dels quals proposava l’execució dels presoners ucraïnesos. Occident es gira esperançat cap a un Kaspàrov que remata l’estirp de Gorbatxov, els polítics russos a qui només votarien els occidentals.

El visionari Peter Sloterdijk analitza els populismes en el seu assaig Reflejos primitivos. Un dels capítols es titula, adaptant una llatinada d’estirp ciceroniana: Si mundus vult decipi ergo decipiatur. Si el món vol ser enganyat, sigui. El pensador detalla "el pacte a mitges conscient i inconscient entre els mentiders i les seves víctimes". Qui, malgrat tot, necessiti més Putin, s’ha de bolcar sobre la millor aproximació al tirà, firmada per Giuliano da Empoli a El mago del Kremlin. Indispensable.