Feijóo es deslliurarà de l’impacte del 12M a l’espera de les europees

Assessors del líder del PP recorden que Fernández "era el candidat d’Ayuso"

Dirigents populars consideren que encara «estan pagant» el 155, una intervenció «tova» per a Vox

Feijóo es deslliurarà de l’impacte del 12M a l’espera de les europees

PILAR SANToS

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Aquests últims dies s’han viscut amb molta tensió al PP. Els sondejos interns no li presagien res de bo. Les enquestes preveuen un empat amb Vox entorn dels 10 diputats al Parlament, una xifra correcta per al PP perquè multiplicaria els 3 escons actuals, però que quedarà aigualida si suposa tenir a la mateixa altura el partit d’ultradreta (en aquests moments amb 11 parlamentaris).

A la seu del carrer Génova es preparen per a un resultat discret. En tot cas, tot i que les urnes catalanes no registrin l’anomenat efecte Feijóo, el president del PP no veurà queixes internes rellevants ni cares llargues. Això passarà, en tot cas, el 9 de juny a la nit, quan s’hagin recomptat les paperetes de les eleccions europees, uns comicis de caràcter nacional en què el pols serà directament amb Pedro Sánchez. Allà sí que se la juga Feijóo: si no aconsegueix imposar-se de manera clara al dirigent socialista després de la llei d’amnistia, el cas Koldo i la presumpta "corrupció" al seu "entorn", com diu Feijóo per no esmentar a la dona del president del Govern, Begoña Gómez, el líder del PP tindrà un problema intern greu.

Diversos assessors de Génova i diputats consultats per aquest diari han analitzat les males previsions per al PP (i les bones de Vox) i creuen que es deu al fet que la formació de Santiago Abascal continua traient rèdit de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que el 2017 va suposar el cessament de tot el Govern de la Generalitat i la convocatòria d’eleccions anticipades. El procés va ser l’onada sobre què va créixer Vox i llavors els seus dirigents es van queixar que l’estil que va tenir Mariano Rajoy a l’hora d’intervenir l’Executiu català va ser "tou". "Vox continua verge a Catalunya. Tot és de franc, digui el que digui. No gestiona, no decideix, només desbarra", apunta un parlamentari del PP que va participar en la gestió del 155.

Els populars, en vista d’unes enquestes poc encoratjadores, han intentat evitar la consolidació de l’espai de Vox a Catalunya els últims dies de campanya copiant-li el discurs en immigració (Feijóo va relacionar immigració amb delinqüència) i política exterior (el portaveu, Borja Sémper, va arribar a dir que els estudiants que demanaven el final del genocidi d’Israel recolzen Hamàs). Aquests arguments del PP estan a anys llum del que el dirigent del partit ha esbossat durant els últims 10 mesos.

Notícies relacionades

Els dirigents i assessors consultats també han justificat l’escàs impacte que tindrà per Feijóo qualsevol resultat d’avui, perquè recorden que Alejandro Fernández era "el candidat de [Isabel Díaz] Ayuso". Fernández sempre ha estat a l’empara del sector aznarista, amb la presidenta madrilenya al capdavant. Aquesta relació servirà per mitigar, si és necessari, l’ona expansiva del que podria passar aquesta nit electoral.

L’actual president del PP no mantenia una relació fluida amb Fernández, però va acabar confirmant-lo com a cap de llista i ha compartit diversos dies de gira per Catalunya amb ell.