El Parlament es prepara per al ple i la tornada de Puigdemont

La Cambra catalana celebrarà la setmana vinent la sessió d’investidura del líder del PSC, a què l’expresident va prometre acudir

El líder de Junts, Carles Puigdemont, al costat del president del Parlament, Josep Rull, a Brussel·lesi

El líder de Junts, Carles Puigdemont, al costat del president del Parlament, Josep Rull, a Brussel·lesi / ACN

2
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

La setmana vinent se celebrarà el debat d’investidura de Salvador Illa, el primer d’aquesta nova legislatura. El sí de les bases republicanes a un acord amb el PSC basat en un concert econòmic per a Catalunya aplana el camí del líder socialista cap a la presidència de la Generalitat després de lligar els 68 vots que li atorguen la majoria necessària.

Convèncer els militants republicans era un dels elements més complicats, perquè ja comptava amb el preacord amb la direcció i l’aval dels Comuns, per la qual cosa el Parlament es prepara ja per decidir com i quan s’ha de portar a terme la sessió. Un ple que, si l’expresident Carles Puigdemont compleix la seva promesa, comptarà amb la seva participació, si és que aconsegueix arribar a l’hemicicle sense ser detingut al travessar la frontera. L’expresident va ratificar que tornaria «passi el que passi», malgrat que el Tribunal Suprem no li amnistia el delicte de malversació pel qual està processat.

Dilluns es posarà en marxa la maquinària parlamentària per decidir el dia del ple. El president del Parlament, Josep Rull, preveu començar una ronda de contactes amb tots els grups per mesurar el suport a Illa. Després, un cop constatat que compta amb els 20 diputats d’ERC i els sis dels Comuns, comunicarà a la diputació permanent que el ple se celebri, previsiblement, dimecres. El pronòstic, segons fonts del seu entorn, és que es debati i es voti aquell mateix dia, ja que Illa té majoria absoluta i no requereix una segona votació.

Les dues opcions

Notícies relacionades

Aquests plans, adverteixen des de Junts, podrien veure’s alterats amb la tornada de Puigdemont. Si l’expresident travessa la frontera sense ser arrestat i aconsegueix arribar a l’hemicicle per intervenir en el ple en nom de la seva formació, l’entorn de Rull contempla garantir-li la seguretat perquè la policia no el detingui, almenys, fins que finalitzi la sessió.

En els despatxos es fingeix amb la possibilitat que fins i tot Rull decideixi suspendre el ple si és detingut abans o durant el desenvolupament del ple d’investidura. La tesi dels postconvergents és que amb Puigdemont arrestat hi hauria un diputat «privat d’exercir els seus drets» i que, per tant, s’hauria de suspendre la sessió. El que no està clar és quan s’hauria de reprendre. Fonts pròximes a la presidència de la Cambra apunten que l’opció més factible és continuar amb el ple la setmana del 12 d’agost, mentre que a Junts no descarten que la situació es pugui dilatar amb una suspensió sine die.