Les claus legals del cas

David Querol, president de la Comissió de Justícia Penal Internacional i Drets Humans del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, explica el futur legal de la sentència.  

Les claus legals del cas

EFE

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

¿Hi pot haver una revisió de condemna?

El sistema judicial tailandès estableix que després de 10 anys de presó per un delicte molt greu es pot sol·licitar una revisió de la condemna ferma. Però es tracta més d’una figura jurídica semblant al nostre indult. Per començar, el condemnat ha de demanar perdó i assumir que és culpable . "Es revisa el cas segons les lleis tailandeses", diu Querol. Per a una possible commutació de la pena de cadena perpètua a 20 o 25 anys de presó, les autoritats de Tailàndia tenen en compte la bona conducta del reu i el seu penediment.

¿Es pot complir la pena a Espanya?

Venir a Espanya a complir una pena de presó no és gens fàcil. Existeix un conveni de cooperació de sentències entre Espanya i Tailàndia del 1983 que el principal requisit que estableix és que la condemna ha de ser ferma, cosa que no passarà fins d’aquí a tres anys, com a mínim, si hi ha recursos. Després, el condemnat ha de complir un mínim de quatre anys en una presó del país asiàtic i ha de ser la família o advocats del condemnat els que demanin al Govern que reclami a Tailàndia l’extradició.

¿Quant es pot allargar un recurs?

A Tailàndia, els recursos signifiquen revisar el procediment amb l’objectiu de buscar un atenuant de menor grau que rebaixi la pena. En el cas de Sancho, s’intentarà aconseguir una condemna de vuit anys de presó per homicidi imprudent, que hauria de complir de forma íntegra. El termini mínim de resolució són tres anys i seria llavors, amb sentència ferma, quan començaria a comptar el temps que passarà a la presó. Sancho podria passar més temps esperant el resultat de l’apel·lació que l’any empresonat esperant primer el judici i després la sentència.

¿Quins arguments es valoren en l’extradició?

Querol assenyala que els termes de l’acord entre els dos països estableixen també que el condemnat ha d’acreditar els motius per executar el compliment de la pena a Espanya. Per fer-ho ha d’argumentar que l’estada a la presó empitjora la seva salut o li ha provocat algun tipus de malaltia, a més que no es pot garantir la seva seguretat. Per apuntalar la petició s’ha d’iniciar una demanda per vulneració de drets al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg.

Notícies relacionades

¿Per què no s’aplica la pena de mort?

El Tribunal Provincial de Samui va considerar provat que Daniel Sancho va col·laborar en la investigació i per aquesta raó no li va imposar la pena de mort. Malgrat això, David Querol destaca que perquè t’apliquin la pena capital has de fer un delicte "contra l’Estat", com per exemple actes de pirateria o de tràfic de drogues, que tenen més retret penal. En aquest cas, tant la víctima com el condemnat no eren tailandesos i tampoc vivien al país.

Temes:

Govern