El nou intent de matar Trump deixa sota la lupa el Servei Secret

El sospitós no va ser detectat en la inspecció prèvia a l’arribada al camp de golf de l’expresident

Biden afirma que el cos de seguretat «necessita més ajuda» i el candidat republicà assenyala la responsabilitat del president i Harris per la seva «retòrica»

El director de l’agència va defensar la metodologia i el treball dels agents

El nou intent de matar Trump deixa sota la lupa el Servei Secret
5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El Servei Secret dels Estats Units, el cos que s’encarrega de protegir presidents, expresidents, candidats i les seves famílies, torna a estar sota intens escrutini després de l’intent d’assassinat de Donald Trump diumenge passat, el segon en poc més de dos mesos contra el republicà. Tot i que aquesta vegada s’ha aplaudit la perícia d’un agent, que va veure el canó d’un rifle sobresortint entre els arbustos que envolten el camp de golf a Florida on estava l’expresident i candidat, va disparar almenys quatre vegades i va provocar la fugida del sospitós, després detingut i imputat ahir de moment amb dos càrrecs federals preliminars vinculats a l’arma, es redoblen els interrogants sobre la capacitat del Servei Secret de complir la seva missió en un país polaritzat i on, a menys de dos mesos de les eleccions presidencials, es dispara l’amenaça de la violència política.

El president Joe Biden va declarar ahir que "el Servei Secret necessita més ajuda", assenyalant específicament la necessitat d’incrementar el personal, i va dir que "el Congrés ha de respondre a les seves necessitats".

Ja diumenge, en el seu comunicat oficial després de l’incident, va anunciar que havia donat ordres al seu equip perquè continuïn "garantint que el Servei Secret té tots els recursos, capacitats i mesures de protecció necessàries per assegurar la contínua seguretat de l’expresident", un missatge que va recolzar també la vicepresidenta i candidata demòcrata, Kamala Harris.

Els líders demòcrates no estan sols en aquesta crida, que arriba des de tot l’espectre polític. El grup de treball bipartidista que es va establir al Congrés per investigar el primer atemptat contra Trump va sol·licitar una sessió informativa amb el Servei Secret. I el principal republicà i el demòcrata en aquest panel van expressar que continuen "profundament preocupats per la violència política". El president de la Cambra baixa, Mike Johnson, van suggerir que aquesta sessió tindrà lloc la setmana que ve, a finals de la qual espera que hi hagi "informes i recomanacions i el Congrés actuarà ràpid". "Necessitem que es retin comptes", va afegir.

El perímetre de protecció

Ro Khanna, congressista demòcrata de Califòrnia, també va urgir a una compareixença immediata. "Dos intents d’assassinat d’un expresident i candidat republicà en 60 dies són inacceptables", va escriure en un missatge a X en el qual va instar que s’aprovin immediatament tots els recursos necessaris per ampliar el perímetre de protecció.

Aquest perímetre és més reduït en el cas de Trump que en el de Biden, al no ser un president en actiu, va explicar Ric Bradwhaw, el xèrif del comtat de Palm Beach. "Si fos president tot el camp de golf hauria estat envoltat, però com que no ho és la seguretat es limita a les àrees que el Servei Secret considera possibles", va dir.

A més, un altre interrogant sobre l’actuació del Servei Secret es va obrir després que el sospitós, Ryan Wesley Routh, fos imputat ahir. Al document judicial s’explica que gràcies a les dades del seu mòbil es va saber que va passar 12 hores als voltants del camp de golf de Trump. Això apunta que ni els agents del servei ni de la policia local el van detectar al fer una escombrada de seguretat prèvia a l’arribada de l’expresident.

Després del primer atemptat contra Trump, que va resultar lleument ferit per una bala a una orella en el míting a Butler (Pennsilvània), les flagrants fallades del Servei Secret en aquell cas van posar al cos a la picota. La directora, Kimberley Cheatle, va comparèixer davant del Congrés i va assumir la seva responsabilitat i es va veure forçada sota la pressió de republicans i demòcrates a presentar la dimissió poc després. L’ha substituït com a director en funcions Ronald Rowe, que es va traslladar a Florida després de l’intent d’assassinat de diumenge, s’hi estarà de forma "indefinida" mentre s’investiga i ahir tenia prevista una reunió amb Trump.

Rowe va participar en una roda de premsa de les autoritats a West Palm Beach després de la seva reunió amb Trump. Va defensar que diumenge passat tot va funcionar: el treball dels agents, la metodologia de protecció i les millores que s’han fet en la protecció de Trump després de l’atemptat que va tenir lloc al juliol. Rowe va assegurar que des de la seva arribada al càrrec està convençut que cal estudiar la metodologia de protecció i passar d’un model reactiu de resposta a un de més preventiu que asseguri que estan preparats per a amenaces.

Rowe va explicar també que Routh mai va tenir en la línia de visió l’expresident i que no va realitzar cap tret contra els agents abans de fugir. També va dir que la visita de Trump al seu camp de golf no estava a la seva agenda pública i "se suposava que no hi aniria en primer lloc", fet que deixa en suspens si Routh sabia o no, o com, que l’expresident hi seria.

Malgrat la unitat entorn de la necessitat de recolzar el Servei Secret, la conversa comença a esquitxar-se també de caires partidistes. El mateix Trump va assegurar que l’home que va intentar atemptar contra ell "va creure la retòrica" de Biden i Harris, que el retraten com "una amenaça a la democràcia", i va actuar d’acord amb això".

"Salvar" o "destruir" el país

"La seva retòrica està fent que em disparin, quan soc qui salvarà el país i ells els que estan destruint el país", va dir el president en unes declaracions a la web de Fox News. "Ells són la veritable amenaça", va afegir el candidat republicà, que va falsejar el seu propi historial de retòrica incendiària i va dir: "Jo puc utilitzar-la també, molt millor que ells, però no ho faig"

Notícies relacionades

Trump va assenyalar Biden i Harris per "una combinació de retòrica i demandes", amb referència als casos legals en contra seu que, sense proves, assegura que són part d’una persecució política. "Aquestes són les coses que escolten bojos perillosos, com aquest tirador, i el mateix amb el primer", va declarar Trump amb referència a Routh i a Thomas Matthew Crooks, que va ser abatut per un franctirador del Servei Secret després dels seus trets en el míting de Butler.

Hores més tard Donald Trump va aprofundir en les seves queixes en un missatge a X, en què acusava Biden i la "camarada Kamala Harris", un dels seus insults recurrents a la candidata, d’haver "portat la política al nostre país a un nou nivell d’odi, abús i desconfiança". "Per aquesta retòrica d’esquerra comunista les bales estan volant i anirà a pitjor", va manifestar..