La comarca tindrà un "minitransvasament" de l’Ebre l’any que ve

Per al 2026 està prevista una connexió del canal Garrigues Sud amb la zona del Montsant

La comarca tindrà un "minitransvasament" de l’Ebre l’any que ve

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Les tres solucions proposades pel Govern per donar resposta a la greu sequera que viu el Priorat no seran immediates. Gran part de la meitat sud de Catalunya està patint una falta de pluges important. No obstant, com que Tarragona i molts altres municipis formen part del CAT (Consorci d’Aigües de Tarragona), que disposa d’aigua de l’Ebre obtinguda a través de l’anomenat "minitransvasament", no tenen problemes d’accés a aquest recurs. Al Priorat, en canvi, l’aigua per als ciutadans, els agricultors i els ecosistemes surt dels aqüífers i del riu Siurana.

El problema és que, des de 1970, la gran majoria de l’aigua de l’embassament de Siurana es deriva cap al pantà de Riudecanyes perquè la utilitzin els agricultors del Baix Camp. Les conseqüències d’aquest transvasament, que els ecologistes qualifiquen d’"espoli", han sigut perilloses per al medi ambient i per a l’economia: aigua subterrània en mal estat, riu sec, dificultats per accedir a l’aigua i impacte en les explotacions agrícoles. En realitat, avui el transvasament no existeix, ja que amb prou feines hi ha aigua al pantà de Siurana. No obstant, al Priorat temen que, quan s’ompli, torni l’extracció d’aigua cap a Riudecanyes.

Aigua regenerada

Perquè els pagesos del Baix Camp no depenguin de l’aigua del Siurana, l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) assegura que els oferirà aigua regenerada. Però l’estació regeneradora de Reus no estarà a punt, com a mínim, fins a finals del 2027. Serà llavors quan el Govern estima que els regants de Riudecanyes i l’Ajuntament de Reus podran utilitzar aigua d’una bassa que costarà 16 milions d’euros. Jordi Aixalà, viticultor i membre d’Unió de Pagesos, defensa que el consistori recorri a l’aigua del CAT. "El problema és que els surt més cara que treure-la del Siurana. És una lluita econòmica", denuncia.

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, des que va assumir el càrrec sempre s’ha esforçat a esmentar la situació del Priorat i l’Alt Empordà, que ha patit molt l’escassetat d’aigua. De fet, tant Paneque com Òscar Ordeig, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, han visitat les dues comarques per escoltar les necessitats dels alcaldes.

En el cas del Priorat, l’aigua regenerada per a Reus, que haurà d’esperar com a mínim fins al 2027, és només una de les tres mesures anunciades. Les altres dues se centren a traslladar aigua des d’altres punts per garantir el reg als agricultors del Priorat. L’Executiu català s’ha compromès a connectar l’Ebre amb l’embassament de Guiamets el 2025. Les obres costaran 5,5 milions d’euros i han de servir perquè el reg estigui assegurat a la zona. Més endavant, el 2026, està prevista una connexió del canal Garrigues Sud amb la zona del Montsant.

Notícies relacionades

Aquests dos "minitransvasaments", pensats en clau agrícola, no convencen del tot alguns sectors de la comarca. Andreu Escolà, membre de GEPEC (Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans), rebutja la possibilitat de portar l’aigua transvasada fins al pantà de Siurana: "Hauria sigut el pretext ideal per després continuar enviant aigua cap a Riudecanyes". Oriol Ponti, de la plataforma Riu Siurana Viu, considera innecessari el transvasament: "En cas que es faci, no és necessari pujar l’aigua fins tan a dalt, n’hi ha prou que es quedi a Guiamets".

Aixalà té clar que les vinyes del Priorat han de seguir sent cultius de secà. "No pretenem transformar-los en regadius. Aquí la producció mai serà molt elevada, però sí que necessitem el petit transvasament per tenir garantit un reg de suport en cas de sequera extrema", afirma. No es poden permetre perdre el 80% de les collites, com ha passat durant l’última campanya en algunes explotacions.

Temes:

Govern Ciutadans