Creixen projectes entre generadors i reutilitzadors dels residus
Les grans empreses que consumeixen molts recursos s’obren a aquesta pràctica
Cada vegada hi ha més col·laboracions entre les empreses que generen residus i les que els reutilitzen. Verónica Kuchinow, professora de Sostenibilitat Industrial a IQS i experta amb més de 30 anys en la reutilització dels residus, considera que aquesta pràctica és "un factor clau per al desenvolupament territorial".
Kuchinow va fundar i dirigir Zicla durant nou anys, empresa dedicada a la producció de separadors de carril bici i plataformes d’autobusos a partir del plàstic recuperat de cables. Però va veure la necessitat d’avançar més. A través de la seva consultora Símbiosy promou projectes que fomenten la col·laboració entre empreses, sempre sota una premissa: "Si no és un negoci, no és viable".
Mitjançant l’anàlisi dels fluxos de materials que hi ha en un territori, localitzant els recursos que consumeixen les empreses i els residus que generen, la consultora identifica oportunitats de negoci i formula propostes concretes calculant l’impacte econòmic, ambiental i social del projecte, buscant finançament i els permisos necessaris. Si la proposta avança, realitza una prova pilot.
Sovint s’aplica l’economia d’escala: les empreses hi participen aportant residus o invertint en una planta comarcal de la qual es beneficien com a prenedores del subproducte. En la recerca de finançament i permisos, el principal obstacle és que "cal lluitar contra moltes barreres reglamentàries", segons diu l’empresa.
Altres vegades es tracta d’arribar a un acord entre aquell que té un residu i una empresa per a la qual pot ser un actiu. En molts projectes es tracta d’aigua i energia. "Les aigües riques en sabons que resulten en una empresa de perfumeria van molt bé per a una activitat de rentar camions", exemplifica. Una cosa fonamental en temps de sequera, a la qual se sumen estalvis en depuració i energia.
Xarxes de calor i de fred
La recollida de recursos orgànics per a plantes de biogàs i la reutilització dels fangs de depuradora o de fusta trossejada són també pràctiques de reaprofitament freqüents. Com també ho són cada vegada més les xarxes de calor i de fred. El pas del gas d’estat líquid a gas al port de Barcelona genera com a residu aigua a -20 graus que fins fa poc es rebutjava al mar. Ecoenergies s’encarrega d’aprofitar-la per alimentar les cambres frigorífiques de Mercabarna i la climatització de les activitats industrials de la Zona Franca i de Fira de Barcelona.
Notícies relacionadesPerquè la proposta encaixi, "ha d’aportar un estalvi" per a les empreses. Això inclou no només el cost dels processos, sinó també avantatges com l’accés a nous mercats, més acceptació en adjudicacions, possibles ajudes, exempció de taxes i una imatge més sostenible.
Segons Kuchinow, creix el nombre de projectes. "Les grans empreses que consumeixen molts recursos i veuen que escassegen i que cada cop són més cars, ens pregunten què fer" i per informar-se de les noves normes que penalitzen les emissions de gasos amb efecte hivernacle.
- La Confederació del Xúquer va enviar 198 correus a Emergències el dia de la riuada
- Barcelona estudia partir en dues fases la prolongació del tramvia
- L’economia blaugrana Les llargues hipoteques de Laporta
- Trobats els cossos del Rubén i l’Izán
- Mobilitat Barcelona treu del calaix l’ordenança que posa límit als patinets
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bages Mercat amb gust de vi i aroma de Nadal
- Senderisme Tots els camins de Núria
- Berguedà ReFireta, una segona oportunitat per a la roba
- Estigma entre els que l'han de combatre Els professionals també tenen prejudicis sobre salut mental