Les empreses es converteixen en arma contra la crisi climàtica

Més de 180 companyies espanyoles estan adscrites als objectius científics d’evitar una alça de temperatura d’1,5 graus

Espanya perd llocs en la classificació mundial a l’haver-hi 12 mercats amb més negocis implicats en la causa

empresa cambio climatico 1

empresa cambio climatico 1

5
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En un planeta en què als països els costa posar-se d’acord per dotar-se de prou recursos per combatre el canvi climàtic, com s’ha pogut veure en la Cop29 celebrada a Bakú (Azerbaidjan) amb la divisió entre estats rics i pobres, les empreses emergeixen com una eina potent per reduir l’impacte mediambiental de l’activitat econòmica. Es tracta de reduir els efectes nocius de l’escalfament global i de la contaminació.

A través d’estratègies de millora de l’eficiència energètica, la reducció d’emissions de CO2, l’ús de fonts renovables i l’economia circular, les companyies ja han començat a centrar-se a posar el seu gra de sorra en el combat contra la crisi climàtica. Entre 2023 i 2024, més de 2.600 companyies d’arreu del món s’han unit a la iniciativa Science Based Targets (SBTi), que les compromet a establir objectius de reducció d’emissions basats en la ciència, segons recull l’últim Anuari Climàtic, elaborat per la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial i Ecodes.

En l’anuari es detalla que el 93% de les empreses que han fixat objectius a curt termini ho ha fet en línia amb l’escenari que no se superin el grau i mig que recomanen els experts. I, al seu torn, el 35% de les empreses adherides s’han compromès a arribar a zero emissions. Un altre element a destacar és el compromís de les companyies de més capitalització en la borsa. Més de la meitat de les empreses de l’Ibex 35, la principal referència borsària a Espanya, estan adherides a l’SBTi, amb un 25% d’elles fixant objectius aprovats a llarg termini, un percentatge superat únicament per l’índex francès CAC 40. Fins ara, aquesta mena de promeses les protagonitzen les grans empreses, "tot i que sí que existeix un augment en les pimes que se sumen a establir objectius homologats per la ciència, actualment 62, un 88% més que l’any passat", segons indica el document.

Firmes espanyoles

Ja són 184 les empreses espanyoles que s’han incorporat a la iniciativa de Science Based Targets (SBTi), el 57% de les empreses espanyoles compromeses amb la iniciativa són participants del Pacte Mundial de l’ONU a Espanya. A més, hi ha 10 empreses cotitzades de l’Ibex 35 i arriben a 18 les que se situen entre els líders mundials quant al compromís en la lluita contra el canvi climàtic. Estan incloses en l’anomenada Llista A que la CDP (Carbon Disclosure Project), l’organització de referència en el mesurament de mètriques climàtiques, publica periòdicament. Aquesta llista inclou les 346 empreses que la CDP qualifica amb una A, la màxima puntuació, que implica que segueixen les millors pràctiques de petjada de carboni zero a nivell mundial. Per la seva banda, el Registre d’Empremta de Carboni de l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic s’està consolidant com una eina de gestió de les emissions corporatives, amb més de 2.500 organitzacions que ja han registrat la seva empremta corresponent a l’any 2022.

Però hi ha més iniciatives promogudes des del Pacte Mundial de l’ONU Espanya per aconseguir objectius més ambiciosos. I en aquest marc es desenvolupa per quart any el programa Climate Ambition Accelerator, a través del qual les empreses adquireixen els coneixements i les habilitats necessaris per establir metes ambicioses de reducció d’emissions, alineades amb la ciència i amb l’objectiu d’aconseguir emissions netes per a l’any 2050. A través d’aquesta formació, més de 2.600 companyies de 80 països ja han tingut accés a exemples de bones pràctiques, oportunitats d’aprenentatge entre iguals, activitats pràctiques, sessions de capacitació i formacions sota demanda. Un programa que desenvolupa la seva quarta edició entre els mesos de maig i novembre i en el qual participen 82 empreses espanyoles de diversos sectors i mides.

Algunes comunitats autònomes ja han posat en marxa obligacions al respecte a l’espera de les normes estatals. Per exemple, la llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica de les illes Balears, obliga a calcular i reduir l’empremta de carboni a les mitjanes i grans empreses que tinguin més de 50 treballadors o que tinguin una xifra de negoci que sigui superior als 10 milions d’euros.

Però les grans novetats venen de la UE i de la integració en l’ordenament jurídic estatal de múltiples disposicions. En aquest sentit, la directiva sobre diligència deguda (CSDDD) de les empreses en matèria de sostenibilitat aprovada el juny del 2024 imposa obligacions a les grans companyies de més de 1.000 empleats i un volum de negoci superior als 450 milions d’euros que, entre altres qüestions, hauran d’implementar un pla de transició climàtica.

Les obligacions europees

Aquesta normativa europea ha establert canvis en els models d’informació mediambiental a fi de promoure una comunicació alineada amb les activitats de les empreses i els resultats generats en termes de descarbonització, i s’estan reforçant els drets dels consumidors davant les declaracions ambientals i l’acció climàtica. Aquests canvis també afectaran les pimes cotitzades i entitats financeres petites i no complexes, que hauran de presentar el 2027 informació sobre l’any fiscal 2026.

Tot i que les empreses espanyoles també han respost a la tendència global i ha pujat el nombre d’empreses adherides a la iniciativa SBTi, Espanya ha perdut posicions en la carrera. Ha caigut fins al tretzè lloc en el rànquing de països amb més quantitat d’empreses adherides a la iniciativa, que està encapçalat pel Japó, el Regne Unit i els Estats Units.

En total, s’han compromès 3.247 empreses arreu del món amb l’objectiu de zero emissions. Després del llançament de l’SBTi el 2022, el compromís de les empreses espanyoles amb la neutralitat climàtica s’ha consolidat fins arribar als 70 negocis compromesos, dels quals 29 han fixat objectius a llarg termini, que han augmentat en un 61% respecte a l’any passat.

El país que està liderant aquest compromís és el Regne Unit, que representa el 21% de les empreses totals. Espanya descendeix una posició respecte a l’any anterior i es col·loca en el catorzè lloc dels països que tenen més companyies compromeses.

Notícies relacionades

Els sectors amb més representació en l’SBTi a nivell mundial són els serveis professionals, l’equipament elèctric i la maquinària –que puja tres posicions– i els software i serveis.

A Espanya, molts sectors coincideixen, però alguns ocupen llocs més destacats, com l’alimentació i les begudes, que es posiciona entre els tres sectors més representats, després d’escalar set llocs respecte a l’any passat. També destaca l’augment del sector dels serveis i subministraments comercials com a conseqüència de l’augment de la presència de pimes en la iniciativa, arrossegades per les grans empreses.