La passarel·la barcelonina
080 El laboratori de la moda del futur
Des d’avui i fins divendres, un total de 24 marques mostraran les seves noves col·leccions, gairebé la meitat dissenyades per creadors mil·lennistes i ‘centennials’ amb nous patrons per tenir en compte
«Entenc la moda com una eina per construir un món millor», diu Miguel Becer, de ManéMané
L’esdeveniment redobla la seva aposta per la internacionalització: perfils més professionals i vinculats a grans marques

Desfile de la firma Alvar Merino, en la pasada edición de 080 Barcelona Fashion. /
Sis mesos després, torna la 080 Barcelona Fashion. La 35a edició de la cita més important de la moda catalana se celebrarà, per penúltima vegada, al recinte modernista de Sant Pau, des d’avui i fins divendres vinent. Un total de 24 dissenyadores i dissenyadors i marques mostraran les seves últimes col·leccions en aquest esdeveniment impulsat pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) de la Generalitat.
A més de les firmes pal de paller fidels en el programa de les últimes edicions, com Simorra, Escorpion, Custo Barcelona, Lola Casademunt by Maite, Txell Miras o Dominnico, la programació de primavera inclourà més nous que mai, i alguns que es presenten per segona vegada. Bé perquè arriben directes de la passarel·la de Madrid, com Acromatyx, ManéMané o Ernesto Naranjo o María Escoté, que torna a Barcelona; bé perquè són firmes joveníssimes que s’estrenen, com AAA Studio o Rubearth.
Per a l’organització aquesta atracció per Barcelona és lògica. Segons Marta Coca, directora de l’Àrea de Moda i project manager de la 080 Barcelona Fashion, "a més dels valors que la plataforma ha anat cultivant al llarg del temps, com la sostenibilitat i circularitat, la moda honesta, l’aposta per la diversitat i les propostes més avantguardistes i disruptives, en els últims anys la projecció internacional s’ha convertit en un factor clau".
Aquesta edició manté les xifres de l’octubre, quan van venir 552 periodistes i creadors de contingut, dels quals un centenar eren internacionals, amb rècord d’influencers famosos, arribats d’Itàlia, França, el Regne Unit i, en especial, dels EUA. Altaveus d’una indústria vibrant que representa el 2,4% del PIB català i dona feina a més de 70.000 persones.
Aquesta vegada, "es trobaran una desena de marques dirigides a mil·lennistes però també Generació Z, amb les preocupacions d’aquestes comunitats. Totes elles amb un relat molt ben estructurat més enllà de les desfilades, amb un patronatge, uns teixits i uns colors molt conformes amb la seva narrativa", assegura Coca. Per a ella, els que dissenyaran la roba del futur "són una generació que molts han estudiat junts, amb una formació molt completa, en escoles de prestigi, i en un entorn internacional, on han arribat a treballar per a grans cases".
Parlem amb Ernesto Naranjo, AAA Studio, Álvar Merino, Rubearth i ManéMané, cinc joves marques, perquè ens expliquin com ens vestiran en els pròxims anys. I aquests són alguns patrons recurrents:
Sense gènere.
Hi ha una constant que es repeteix a les cinc marques entrevistades i és com els límits entre femení i masculí s’estan diluint. El sevillà Ernesto Naranjo, que va crear la seva marca homònima el 2018, després guanyar el Mercedes Benz Fashion Talent a la Madrid Fashion Week, de formar-se a la prestigiosa Central Saint Martins de Londres i de treballar mà a mà amb John Galliano en la seva etapa de Maison Margiela, assegura "que li encanta que els joves no tinguin aquests límits al cap" i que les boutiques amb planta de noi i de noia "arribarà un moment que desapareixeran".
El mateix opina Arnau Climent, el debutant més jove –té 23 anys– d’aquesta 35a edició de la 080, al capdavant de la seva avantguardista marca sense gènere i ultrasostenible AAA Studio. "La roba només és roba, el gènere és en qui s’ho posa", assegura el que ja ha sigut batejat en revistes especialitzades com el creador del xandall perfecte.
Disrupció.
Tot i que va néixer a Burgos, va completar la seva formació a Barcelona i avui l’estudi de David Merino, creador d’Álvar Merino, és a Cubelles (Garraf), des d’on dissenya per a home i dona desafiant els codis tradicionals. La barreja d’estils és el seu fort i famoses són les seves cotilles per a noi i noia, les fornitures metàl·liques i el patronatge XL amb reminiscències a l’estil Balenciaga de Demna Gvasalia. "Les marques joves no tenim problemes de llançar una col·lecció amb una idea d’inspiració, amb un leitmotiv, però si ens ve de gust podem ficar una peça totalment disruptiva, perquè ens agrada barrejar i perquè simplement volem", reivindica.
Per a Miguel Becer, de Càceres i ànima de ManéMané, que debuta a la 080, després de triomfar a Madrid, i conquistar dives com Beyoncé, Rosalía, Dua Lipa, Kendall Jenner o Bad Bunny, "estem veient un moment en el qual es fan propostes, però el públic més jove les recull i aconsegueix donar-li un llenguatge propi, una intenció pròpia". També aplaudeix que es dilueixi "el classisme de la moda" i que ara sigui "moltíssim més democràtica".
Tecnologia.
Gabriel Nogueiras va néixer a Veneçuela i després va viure als EUA i Galícia. Abans d’aterrar a Barcelona, fa quatre anys, va triomfar a Madrid (ha sigut guardonat tres vegades a la Mercedes Benz) amb la seva marca Rubearth [acrònim de reuse, be, art i earth], amb la qual s’ha coronat com un dels quatre guardonats emergents de la 5a edició de Barcelona Fashion Forward. També és un dels principiants d’aquesta 080, si bé el seu projecte té unes coordenades marcades a foc, característica comuna en els dissenyadors de la seva generació. Tot i que s’alinea amb la cultura cool kids, i no oblida la sastreria artesanal, com la seva generació està atent a més factors: l’art, la música, les causes polítiques i, en el seu cas, sobretot, la tecnologia i la IA. "Treballant molts anys per a cases comercials d’aquesta indústria, em vaig atipar de fer roba que no explicava res. De l’estil, venen flors, doncs fem flors", observa. Assegura que els nous clients valoren que hi hagi "una narrativa darrere, una història". La seva ara se centra en la tecnologia. "Aquest any col·laboro amb Mónica Rikić, artista electrònica i programadora creativa, i a la col·lecció The Green Flash Theory mostrarem un abric amb vuit robots incrustats que donaran moviment a unes flors que s’obriran i es tancaran", avança a aquest diari.
Sostenibilitat real.
"La sostenibilitat no és fer coses amb cànem o lli, és fer les coses bé perquè durin més; i si duren més, has de comprar menys, i s’han de fer menys caires i es contamina menys...". Així de precises són les paraules del jove Arnau Climent (AAA Studio), que recalca que, a més dels teixits de qualitat, la seva generació ja està mirant molt el tema de la proximitat: "Són tonteries, però per exemple, el tema dels cordons, en lloc de comprar-los a qualsevol part del món, prefereixo comprar-los en una merceria d’aquí". Una altra manera de ser sostenibles, al seu entendre, és que una mateixa peça tingui diversos usos.
Notícies relacionadesArtesania revisada.
En el discurs d’aquestes cinc marques analitzades surt recurrentment la paraula "artesania". Diu Naranjo que les noves generacions estan buscant "un equilibri entre modernitat i artesania. La joventut no pot oblidar les coses que s’han fet bé en el passat, però nosaltres som aquí per donar-li la volta i utilitzar-la d’una altra manera. També és una manera de donar valor a la peça, i se sàpiga per què costa el que costa". En el cas de Miguel Becer (ManéMané), el seu projecte uneix el modern i certa tradició folklòrica: "Em serveix per experimentar perquè entenc la moda com una eina per mirar cap al futur i construir un món millor".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Tecnologia La identificació via mòbil amb el DNI virtual és vàlida a partir d’avui
- Amnistiada pel sultanat "Tenia 18 anys i vaig deixar seduir-me pels diners fàcils"
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió