'CAS MERCURI'
La defensa de Bustos demana el sobreseïment de la causa de la FMC al considerar que es tracta d'un ens «privat»
L'exalcalde de Sabadell ha comparegut a l'inici del procediment davant de jurat popular de la peça 25 del 'cas Mercuri'
foto 3597568
La defensa de Manuel Bustos ha demanat el sobreseïment de la peça 25 del ‘cas Mercuri’, que investiga subvencions irregulars de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Així ho han explicat a l’ACN fonts pròximes a l’exalcalde de Sabadell i president de l’ens, que ha comparegut a l’inici del procediment davant de jurat popular per aquesta peça.
L’advocat de l’acusació popular, Raúl García Barroso, ha reconegut que existeix un antecedent, el de la peça 25 Bis, també vinculada a la FMC, i que va ser arxivada, que considera que l’activitat de l’organisme «està subjecta al dret privat». Amb tot, remarca que hi ha hagut sentències posteriors que avalen un canvi de criteri. Per al lletrat el debat s’ha de centrar en «si es poden utilitzar diners de la FMC per pagar sopars i compres personals».
Manuel Bustos ha arribat puntual a la Ciutat de la Justícia per assistir a la compareixença inicial del procediment davant del jurat popular de la peça 25 del ‘cas Mercuri’. Tot i que inicialment el jutjat d’instrucció número 1 de Sabadell s’havia fet càrrec d’aquesta peça, el març del 2019 es va inhibir a favor dels jutjats de Barcelona, a l’entendre que són els que tenen les competències territorials, perquè aquesta investigació gira entorn de la Federació de Municipis de Catalunya.
Delicte contra l’administració pública
Concretament, el jutge investiga un delicte contra l’administració pública, en la seva modalitat de malversació de cabals públics. Entre els fets que apareixen en aquesta part del ‘cas Mercuri’, destaquen una subvenció de 24.000 euros atorgada de manera irregular a la fundació privada ACSAR per a la contractació de la presidenta de l’Associació de Llatinoamericans de Sabadell, Ligia Gisella Castelo, i despeses personals que no tenen relació amb actes de la FMC i que haurien fet Bustos, l’ex secretari general de l’entitat, Adolfo Moreno, i l’exassessora de l’ens i parella de Bustos, Montserrat Costa.
Segons han explicat fonts pròximes a Bustos, la seva defensa ha demanat l’arxivament d’aquesta causa al considerar que la FMC és un ens privat, tal com ja va ocórrer amb la 25 Bis, que investigava suposats sobresous en el si de la Federació i va encausar 44 alcaldes. La defensa també ha recordat que es va presentar un recurs a l’Audiència Provincial de Barcelona en aquesta mateixa direcció i que encara està pendent de resoldre’s.
L’advocat de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, Raúl García Barroso, ha admès aquests antecedents, però va remarcar que hi ha sentències posteriors que avalen un canvi de criteri. Ha posat com a exemple una que va condemnar l’Associació Catalana de Municipis a l’Audiència Provincial o la del procés, «que inclou el Diplocat dins el delicte de malversació de cabals públics».
Formada per ens públics
Per a Barroso està clar que la naturalesa jurídica de la FMC és privada, però recorda que està formada per ens públics com són els ajuntaments. «Té una acció pública i el que cal preguntar-se és si es poden utilitzar aquests diners a títol personal per pagar sopars i compres personals», va assenyalar. Així mateix, va recordar que en el cas de Bustos les despeses no justificades en aquesta peça «ascendeixen a 8.500 euros».
A part de Bustos, Moreno i Costa, també estan investigats el director de la fundació ACSAR, José Antonio Cabanillas, Santiago Fontbona i Xavier Amor, contractats com a assessors de l’organisme municipalista.
Tant la defensa com l’acusació popular i la fiscalia han demanat el sobreseïment de la tercera pota d’aquesta peça, la que fa referència a Xavier Amor i Santiago Fontbona. «Sorgeix d’una conversa telefònica en la qual semblava que Bustos i Amor parlaven d’una col·locació irregular via un informe», va comentar Barroso, que va explicar que aquest informe existeix i que «no hi ha prou indicis per seguir endavant amb la causa».
Notícies relacionadesBarroso ha criticat la posició de la FMC, que ha declinat ser present en la compareixença al considerar que «sembla que no tingui interès a veure què ha passat, malgrat que el seu president i secretari general presumptament van destinar fons de la Federació per a un ús particular.»
Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034