Fauna fluvial
Detecten per primera vegada una llúdria al riu Ripoll de Sabadell
L’animal ha sigut captat durant els mesos de maig i juny per un grup de naturalistes
Un grup de naturalistes han trobat per primera vegada una llúdria al riu Ripoll al seu pas per Sabadell (Vallès Occidental), segons l’Associació per a la Defensa i l’Estudi de la Naturalesa de Catalunya (ADENC).
Després de molts anys de seguiment de la fauna i de l’estat del riu Ripoll al seu pas per Sabadell, un grup de naturalistes que col·laboren en l’elaboració de l’Atles de Mamífers de Catalunya hi han detectat una llúdria.
Gràcies a unes imatges obtingudes mitjançant el mètode del fotoparament, durant els mesos de maig i juny del 2022 s’ha pogut confirmar la presència d’aquest animal al municipi vallesà.
Les característiques de l’espècie
La llúdria és un mamífer de la família dels mustèlids lligada als ecosistemes fluvials de bona qualitat, a més de ser una espècie protegida a Catalunya.
Aquest animal necessita que els rius on habita tinguin un bosc de ribera ben desenvolupat, una bona qualitat de l’aigua i el mínim de pressió humana, és a dir, espais naturals tranquils, de baixa freqüentació i amb poca o gens infraestructura fluvial.
Com a depredadora que és, també necessita espais on hi hagi una xarxa tròfica complexa amb les espècies de la qual s’alimenta, principalment peixos, però també amfibis, crustacis, rèptils, aus i petits mamífers.
La situació d’aquest animal a Catalunya ha millorat molt en els últims anys, gràcies a la recuperació ecològica dels rius i a les reintroduccions.
En el cas del riu Ripoll, on des del 2009 l’ADENC porta a terme el projecte de restauració ‘Fes reviure el Ripoll’, s’ha pogut constatar una millora important de la qualitat de l’hàbitat.
En l’estudi que es porta a terme al riu, s’han detectat un total de 19 espècies de mamífers, a part de la llúdria, com la geneta, el teixó, la guineu, el cabirol i cinc espècies de ratpenats, entre d’altres.
Notícies relacionadesL’Atles de Mamífers de Catalunya, impulsat per l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat i la Generalitat, en el qual participen a títol personal alguns voluntaris de l’ADENC, s’ha iniciat aquest 2022 i preveu recopilar un conjunt de dades dels diferents mamífers del territori català, per conèixer-ne la distribució i millorar-ne els projectes de conservació.
Llegeix totes les notícies de Sabadell a EL PERIÓDICO Sabadell