8-M des d’una òptica local
Així va tenyir de negre el feminisme del Vallès la vigília del 8-M: «Això no és una festa, sinó una lluita»
Uns 200 activistes de la comarca catalana van liderar una marxa nocturna sota el lema «un dia no podrem més i juntes ho podrem tot»
DIRECTE | 8-M a Barcelona: una conductora atropella manifestants a la Diagonal
En la vigília de la vaga pel 8 de març (8-M ), Dia Internacional de la Dona , la ciutat catalana de Rubí (Vallès Occidental ) va ser l’escenari que va obrir la porta a les mobilitzacions per la igualtat a tot el territori català delVallès. El municipi va acollir la nit del 7 de març una protesta nocturna en què 200 dones feministes de la comarca es van mobilitzar sota el paraigua del col·lectiu Vallès Feminista i ellema «un dia no podrem més i juntes ho podrem tot» per clamar «contra el patriarcat».
La protesta va estar vertebrada a partir de dos eixos: la reclamació d’una «sanitat digna», així com la reivindicació d’incloure en el feminisme «més col·lectius aliats» com el de les persones trans, el col·lectiu LGTBI+ i les entitats migrants.
La marxa es va convocar a les set de tarda, però la plaça Nova de Rubí, abans del tret de sortida, ja s’anava tenyint de negre amb la presència d’activistes de Terrassa, Sabadell, Sant Cugat, Barberà del Vallès i, evidentment, de Rubí, enclavament d’on van predominar les assistents, entre altres territoris també del Vallès Oriental.
Una marxa no mixta i amb una principal consigna: vestir de color negre com a «símbol de força i combativitat». «El color no va ser escolit a l’atzar, sinó que és una manera de visibilitzar i recordar els feminicidis que han passat aquest any a conseqüència de la violència masclista, així com destacar que el 8-M és combatiu i no és una festivitat», va apuntar una de les portaveus de Vallès Feminista, que va preferir no revelar la seva identitat.
Cal recordar que el 2022, a Catalunya es van produir set feminicidis, mentre que a Espanya n’hi va haver 9 9, segons apunten des de Feministes de Catalunya. Durant la protesta van ressonar càntics com «la nit és nostra», «si ens en toquen una, responem totes» o «contra la injustícia, resposta feminista».«Prou retallades sanitàries»
produir set feminicidis haver 9 9Feministes de Catalunyacànticsresposta feminista».«Prou retallades sanitàries»Malgrat que la protesta va transcórrer de manera pacífica, es van produir dues accions significatives. En primer lloc, un grup d’activistes van pintar i van assenyalar, amb diversos adhesius i grafitis, la sucursal de CaixaBank. A les pintades es llegia «patriarcat i capital, aliança criminal».
La següent acció, i amb més pes, es va fer a la Mútua de Terrassa de Rubí, on algunes manifestants van penjar una pancarta que denunciava «més recursos per a la sanitat pública i més drets per a les treballadores». L’àmbit sanitari va ser al centre del batec de la marxa, i des de Vallès Feminista manifesten que aquest «és un dret fonamental pel qual hem de lluitar i, a més, no oblidar que és un sector molt feminitzat».
Segons l’organització, la marxa va tenir un doble objectiu: «Escalfar motors i fer una crida per a la jornada de vaga general» i, d’altra banda, «transformar l’espai públic perquè dones amb diferents identitats se sentin segures, trencant amb la idea preestablerta del terror sexual».
«Volem deixar de sobreviure»
«Volem deixar de sobreviure»La marxa va culminar amb un acte polític a laplaça del Doctor Guardiet,on van participar representants del Serveis d’Atenció a Domès (SAD) Terrassa «per denunciar la precarització de les dones de la llar i del tercer sector». Per la seva banda, el sindicat Coordinadora Obrera Sindical (COS) va posar el focus en les condicions laborals de les treballadores: «Hem d’alçar-nos i organitzar-nos en un 8-M combatiu», va reclamar la portaveu del sindicat a nivell territorial.
També hi va haver lloc per a la reivindicació de la plataforma en defensa de la sanitat pública a Catalunya, Marea Blanca, que va posar en relleu «la feina de cures, que es tracta d’un treball imprescindible de dones que mai es visibilitzen». També es va donar veu al col·lectiu Abya Yala de Sant Cugat del Vallès, articulat per dones migrants, que tenen la voluntat d'«exigir els seus drets i volen trencar qualsevol els estigmes i estereotips que, encara avui, les persegueixen».
Finalment, una de les portaveus de Vallès Feminista va llegir un manifest que va posar al centre «el cicle de crisi viscut en els últims anys», en què les condicions de les dones «cada vegada són pitjors» i en què van denunciar «l’enfrontament de la precarietat diàriament». No obstant, van afegir, «els preus no paren de pujar i els salaris no paren de baixar. Volem deixar de sobreviure».
Des de l’organització van concloure l’acte exigint «unes condicions laborals dignes per a totes les treballadores» i van tornar a fer una crida a les mobilitzacions del 8-M al Vallès.
El teixit feminista del Vallès
El teixit feminista del VallèsDes de Vallès Feminista apunten que, des de fa més de deu anys, capitanegen mobilitzacions i actes: «Molts col·lectius de la comarca, històricament, han sigut part de la lluita feminista».
Notícies relacionades«Volem mostrar tota aquesta mobilització més enllà dels actes institucionals i de la manifestació de Barcelona», van reivindicar sobre la importància de protestar en bloc al Vallès.
Les integrants de Vallès Feminista
Vallès Feminista està articulat per diferents entitats feministes del Vallès, com Aloges (Rubí), Justa Revolta (Sabadell), Hora Bruixa (Sant Cugat), Entre Totes (Terrassa) i KDB (Barberà). Cada any una ciutat vallesana acull una protesta nocturna, la vigília de la Vaga General del 8 demarç, Dia Internacional de la Dona Treballadora. Aquesta vegada, no obstant, va ser la primera en què les torxes no van ser protagonistes per obrir el teló de les mobilitzacions feministes.
Llegeix totes les notícies del Vallès a EL PERIÓDICO Sabadell i EL PERIÓDICO Terrassa