Cimera per restriccions d’aigua

«Cal omplir piscines per salut»: alcaldes de la regió metropolitana es reivindiquen davant la sequera

Ciutats de l’associació Arc Metropolità exigeixen a la Generalitat «un nou decret de sequera consensuat»

«Cal omplir piscines per salut»: alcaldes de la regió metropolitana es reivindiquen davant la sequera

ACN

4
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

Les ciutats de l’associació de municipis Arc Metropolità, en la qual s’integren grans urbs catalanes de la regió metropolitana de Barcelona com Sabadell o Mataró, ha exigit a la Generalitat de Catalunyat que autoritzi els ajuntaments a omplir les piscines municipals aquest estiu perquè «actuïn com a refugis climàtics i s’atengui les necessitats ciutadanes de salut pública».

«Obrir les piscines és un tema de salut pública», han defensat els alcaldes de Sabadell, Martorell, Vilafranca del Penedès i Mataró aquest dimecres en roda de premsa davant els mitjans de comunicació a Vilafranca. La reclamació se suma a la de regidors d’altres grans ciutats catalanes com Girona, Badalona o Sant Cugat del Vallès, que també exigeixen al Govern comptar amb ells per a les mesures antisequera, tal com han explicat aquest dimecres a EL PERIÓDICO.

La reivindicació d’alcaldes de l’Arc Metropolità ha passat després que se celebrés el Comitè Executiu de l’associació en relació amb la recent activació del ‘decret antisequera’ aprovat per la Generalitat i ratificat pel Parlament el 22 de març passat. A través d’aquesta nova normativa, el Govern titlla la situació de sequera d’«escenari catastròfic» on el consum d’aigua «és absolutament preocupant».

L’esmentat corpus legal consta de tres objectius: protegir el proveïment; agilitzar els tràmits per fer les actuacions necessàries; i penalitzar els incompliments. Les mesures, no obstant, no han rebut una bona acollida per part de l’Arc Metropolità, associació que inclou els territoris de la segona corona metropolitana.

Segons el parer de l’Arc Metropolità, «no s’ha tingut en compte la veu dels consistoris». L’entitat instarà el Govern a realitzar un «nou decret de sequera consensuat» que reculli la principal iniciativa que han posat sobre la taula, les piscines municipals, així com l’ús de fonts. Alhora, els consistoris han retret a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) una manca d’inversions en infraestructures hídriques i han reclamat un pla que s’anticipi a futures situacions de manca d’aigua.

«Pressió» sobre els consistoris

Amb referència a les sancions que podrà imposar l’ACA als consistoris davant el possible incompliment del decret, l’alcaldessa de Sabadell i presidenta de l’Arc Metropolità, Marta Farrés, ha insistit que «no es pot posar tota la pressió sobre els ajuntaments».

Els regidors han lamentat que la Generalitat hagi «tirat milles», i s’han mostrat predisposats a ser «interlocutors» en la definició de les mesures per afrontar la sequera. En aquest sentit, l’alcalde de Mataró, David Bote, ha recalcat que els consistoris se senten «corresponsables d’una situació extraordinàriament complicada», si bé ha precisat que la competència principal en la gestió de l’aigua recau en la Generalitat.

Per aquesta raó, han criticat que en aquests moments la situació de la sequera en fase excepcional impedeixi, per exemple, omplir les piscines municipals si aquestes s’han hagut de buidar per ser reparades.

Els alcaldes insisteixen a mantenir obertes les piscines públiques a l’estiu, especialment en els municipis que no són de costa. «Imaginem un nou estiu calorós, amb piscines tancades i sense poder beure aigua de les fonts», ha exclamat l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, que ha recalcat que disposar d’aquests equipaments és una prioritat «de salut pública».

Farrés, per la seva banda, ha assegurat que «cada vegada són més les famílies que no es poden permetre aire condicionat, per la qual cosa les piscines són imprescindibles», i ha sol·licitat a la Generalitat «que se sensibilitzi».

Els regidors han acusat la Generalitat de «no haver invertit prou» en la gestió de l’aigua en els últims anys. Des de Vilafranca, Pere Regull ha retret que «no s’hagi fet la feina abans» en matèria de depuradores i ha reclamat un pla d’inversions «real» per afrontar futurs episodis similars. «Aquestes actuacions superen de llarg la capacitat inversora dels ajuntaments», ha afegit.

Finançament municipal

A més del decret i les mesures relacionades amb la sequera, el Comitè Executiu de l’Arc Metropolità ha aprovat una altra resolució per sol·licitar tant a l’Estat com a la Generalitat les reformes legals necessàries per millorar el finançament dels ajuntaments. El nou finançament hauria de partir d’un model concertat entre l’Estat, els governs autonòmics i les administracions locals, clamen els municipis.

Notícies relacionades

Els alcaldes també demanen canvis per introduir de manera més àmplia una participació progressiva en el conjunt de tributs, més poder de gestió directa dels Fons europeus de reconstrucció i mecanismes de compensació que cobreixin la reducció d’ingressos municipals derivada de la reforma de la plusvàlua.

Així mateix, s’ha aprovat una altra resolució per demanar a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya que clarifiqui el marc de col·laboració amb els ajuntaments de cara a rebre subvencions contemplades en els fons Next Generation per a la rehabilitació energètica d’edificis gestionats per l’agència.