Rehabilitació energètica d'edificis a Sabadell: VIMUSA tramita les ajudes europees a aquestes obres fins al 31 de desembre
Ja s'han rebut gairebé 2.900 sol·licituds, de les quals 2.400 han estat favorables
L'ajuda cobreix entre el 40% i el 80% de les intervencions, arribant al 100% en cas de vulnerabilitat
VIMUSA subvenciona hasta el 80% de las obras de rehabilitación energética de edificios /
El 45% de les edificacions actuals de Sabadell es van construir durant el ‘desarrollismo’ franquista, entre els anys 1950-75, segons les dades del Cadastre. Per tant, la seva qualificació energètica es trobaria entre l'E i la G, tal com mostraven les dades d'un estudi de l'INE de l’any 2022, en el qual a Catalunya, per exemple, la majoria d'edificis registrats en les qualificacions energètiques en emissions estaven situats en la lletra E (741.577).
La rehabilitació energètica d'edificis s'ha convertit en la millor arma per a canviar aquesta situació. Millorar l'eficiència energètica de les edificacions suposa un estalvi molt important per a les famílies i també permet reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle que genera el parc d'habitatges.
L'Oficina de Rehabilitació d'Habitatges està situada a la Carretera de Barcelona, 598 /
L'ajuntament de Sabadell va posar en marxa el 2023 ‘Estrena Morena’, un pla per a canalitzar les ajudes dels Fons Next Generation destinats a la rehabilitació energètica d'edificis que cobreix diferents obres. En total, segons les dades que té el consistori, en el primer any des que l'empresa municipal d'habitatge de Sabadell, VIMUSA, va obrir l'oficina de rehabilitació, ja s'han rebut 2.866 sol·licituds i 2.400 són ja favorables.
Beneficis de la rehabilitació energètica d'edificis
Els beneficis de la rehabilitació energètica d'edificis són notables. No només per a les persones que habiten en ells, sinó que, també, per poder sumar un granet de sorra en la lluita contra el canvi climàtic. Entre els avantatges destaquen:
Reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i més eficiència en el consum d'energia. Segons la Comissió Europea (CE), el 36% de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle de la Unió Europea procedeixen dels edificis. Amb alguna intervenció de rehabilitació, les emissions poden reduir-se gairebé un 50%.
Factura energètica més barata. Les mateixes dades de la CE també apunten al fet que els edificis són els responsables del 40% del consum d'energia. Amb la rehabilitació es pot reduir fins a al 75% el consum d'energia i, per tant, reduir la factura energètica.
Augmenta el valor de l'immoble. La rehabilitació energètica d'edificis també ajuda a revaloritzar l'immoble i incrementar el seu preu. Algunes fonts apunten de revaloracions d'entre un 25% i un 35%.
Major confort. La rehabilitació pot millorar l'aïllament tèrmic de l'habitatge, amb una temperatura més agradable durant tot l'any, i també l'acústic. Una cosa que impacta de forma molt positiva en la qualitat de vida de les persones que l'habiten.
El programa de VIMUSA per a la rehabilitació energètica /
Què cobreixen les subvencions de VIMUSA?
Les ajudes cobreixen les obres destinades a millorar l'eficiència i l'estalvi energètic d'edificis i habitatges. Entre les actuacions que cobreix la subvenció destaquen: la col·locació d'aïllament tèrmic en façanes i cobertes, la substitució de finestres, la implantació de nous sistemes de ventilació, la instal·lació de sistemes tèrmics eficients com l'aerotèrmia o la instal·lació de plaques solars.
S'han posat en marxa quatre programes diferents:
El primer són ajudes per a la rehabilitació de barris destinat a edificis residencials i habitatges unifamiliars de Can Deu, la Roureda, la Concòrdia, els Merinals, Can Puiggener, Torre-romeu i la Creu de Barberà.
Un altre està destinat a la rehabilitació d'edificis residencials i habitatges unifamiliars no inclosos en l'anterior.
Un tercer es dedica a actuacions en domicilis habituals destinats a persones propietàries, usufructuàries o inquilins que vulguin millorar l'eficiència energètica.
I, finalment, existeix un programa per a cobrir el cost de la redacció del llibre de l'edifici i del projecte de rehabilitació.
Les subvencions cobreixen entre el 40% i el 80% del cost que tinguin les actuacions, i poden arribar al 100% en casos de vulnerabilitat. L'import final depèn, segons expliquen des de l'empresa municipal d'habitatge de Sabadell, dependrà de l'estalvi energètic que s'aconsegueixi. A tot això se sumen els beneficis fiscals obtinguts per la rehabilitació energètica.
Casos pràctics
Per exemple, i seguint el cas del programa de rehabilitació d'edificis, si la reducció del consum d'energia primària no renovable (EPNR) és igual o superior al 30% es pot aconseguir un màxim de 6.300 euros per habitatge i de 56 € / M2 per a locals. Ara bé, si la reducció del EPNR és igual o superior al 60% es pot arribar a uns 18.800 euros per habitatge i 68 € / m² per local.
Com sol·licitar la subvenció de rehabilitació energètica?
El període de sol·licituds està obert fins al 31 de desembre de 2024. VIMUSA ha posat en marxa l'Oficina de Rehabilitació d'Habitatges per atendre totes les peticions. Aquest servei està situat a la Carretera de Barcelona, 598 i ofereix tot l'assessorament que puguin necessitar les persones o comunitats interessades: conèixer si l'edifici compleix amb els requisits, coordinar i facilitar la gestió, la cerca d'arquitecte per a realitzar el projecte, les opcions de finançament, o els incentius fiscals, entre altres…
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça