Nova maquinària
La Vall d’Hebron incorpora un robot per accelerar el diagnòstic de bacteris
L’aparell, impulsat mitjançant intel·ligència artificial, permetrà seqüenciar més mostres en menys temps
La maquinària s’utilitzarà tant en pacients de l’hospital com en malalts de tots els centres d’atenció primària de Barcelona
L’Hospital de la Vall d’Hebron incorpora al seu batalló d’instruments científics una nova plataforma robòtica per accelerar el diagnòstic de les infeccions bacterianes. L’aparell, impulsat per algoritmes d’intel·ligència artificial i ‘machine learning’, permet seqüenciar moltes més mostres en menys temps. Segons expliquen els responsables del laboratori de microbiologia de l’hospital, es tracta de l’única maquinària d’aquest tipus a Espanya, tant per la seva magnitud com pel seu desplegament tecnològic. El seu ús, argumenten els doctors, no només permet accelerar els diagnòstics de malalties infeccioses sinó que, a més, aconsegueix ‘alliberar’ els professionals sanitaris de les tasques més mecàniques del laboratori i centrar els esforços en tasques d’anàlisi, investigació i vigilància microbiològica.
«Reduir el temps que triguem a realitzar un diagnòstic és un repte continu, ja que pot resultar fonamental en el cas d’infeccions greus com la sèpsia, les infeccions per bacteris multiresistents i en pacients especialment vulnerables», explica la doctora Nieves Larrosa, cap clínica del servei de Bacteriologia i Micologia de la Vall d’Hebron. Fins ara, expliquen els sanitaris, amb la maquinària tradicional un cultiu d’orina podia tardar entre 24 i 48 hores a donar un resultat. Ara, en canvi, aquesta nova plataforma robòtica aconsegueix preparar el cultiu d’un bacteri en tan sols un parell de minuts i llançar un diagnòstic en un marge d’entre 16 i 18 hores. Tot això, de manera gairebé automatitzada.
Un dels exemples més clars per entendre la importància de la rapidesa en el diagnòstic d’infeccions bacterianes és el cas de la sèpsia. «En aquest tipus d’infeccions sabem que cada mitja hora de retard en l’inici del tractament pot tenir un impacte directe en l’expectativa de vida del pacient. Per això mateix, fins ara el més normal era iniciar el tractament una mica a cegues i després, quan arribava el diagnòstic definitiu, s’afinava una mica més», il·lustra el doctor Tomàs Pumarola, cap del Servei de Microbiologia de la Vall d’Hebron. «Gràcies a aquest nou aparell podem accelerar el diagnòstic i reduir temps de resposta per oferir un tractament adequat. D’aquesta manera podem millorar l’atenció dels pacients, minimitzar els efectes adversos i reduir tant la despesa farmacèutica com el temps d’hospitalització», recalca el doctor.
«Gràcies a aquest nou aparell podem accelerar el diagnòstic i reduir temps de resposta per oferir un tractament adequat»
Tomàs Pumarola
Segons expliquen els sanitaris a càrrec d’aquest nou instrument científic, a partir d’ara la plataforma s’utilitzarà per seqüenciar mostres tant de pacients del mateix hospital com de tots els centres d’atenció primària de Barcelona. Segons estima el mateix hospital, els laboratoris clínics de la Vall d’Hebron fan més de 16 milions d’estudis de mostres d’aquest tipus anualment.
Intel·ligència artificial
Aquesta plataforma robòtica d’última generació va aterrar a l’hospital barceloní l’any passat per Sant Joan. Des d’aleshores, l’equip científic a càrrec del laboratori ha treballat per desplegar, pas per pas, tot el potencial d’aquesta maquinària. En aquests moments, segons explica la doctora Larrosa, encara s’està treballant per acabar d’implementar les eines d’intel·ligència artificial i, si tot va segons el previst, aquest últim pas es consolidarà en els pròxims sis mesos. Abans que acabi l’any, tot apunta que el robot estarà a ple rendiment. «Aquesta plataforma suposa un salt qualitatiu en tots els nivells», argumenta l’especialista.
«Aquesta plataforma suposa un salt qualitatiu en tots els nivells»
Nieves Larrosa
La mateixa màquina, de fet, ja és capaç de diferenciar (i d’analitzar de manera separada) diferents tipus de mostra. Per posar un exemple, el robot actua diferent quan es troba l’orina d’una embarassada que quan estudia un exsudat vaginal amb sospita de ‘candidiasi’. «Hem creat un protocol per a cada cas i cada tipus de pacient, d’aquesta manera la màquina llegeix el codi de barres i ja sap quins medis de cultiu ha d’aplicar en aquesta mostra», explica la cap clínica del laboratori.
El desplegament d’aquesta plataforma robòtica ha sigut possible gràcies a la injecció de fons europeus FEDER. En total, segons expliquen els responsables del laboratori, l’Hospital de la Vall d’Hebron ha rebut prop de cinc milions d’euros per millorar l’equipament científic i mèdic, dels quals prop de tres milions s’han destinat a la compra i implementació d’aquest robot dissenyat per accelerar el diagnòstic de bacteris i, en definitiva, ajudar a oferir un tractament millor als pacients.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034