CORONAVIRUS

¿Quin és el protocol amb les noves variants? ¿Puc sortir al carrer si tinc covid?

L’estratègia implica «acceptar un cert nivell de transmissió del SARS-CoV-2 en poblacions vacunades i joves, en què la infecció té un impacte poblacional menor en termes de gravetat»

¿Quin és el protocol amb les noves variants? ¿Puc sortir al carrer si tinc covid?

MANU MITRU

4
Es llegeix en minuts

La setena onada de covid-19 està tocant amb força Espanya. Segons l’últim informe del Ministeri de Sanitat (a l’espera de l’última actualització), s’han notificat al nostre país més de 80.000 contagis.

D’aquests, més de la meitat s’han produït en majors de 60 anys, grup d’edat a partir del qual es compta per calcular la incidència acumulada, que se situa en 1.135,30 casos per cada 100.000 habitants. Quant als morts, s’han produït 188 defuncions.

Les noves subvariants, BA.4 i BA.5, són les responsables de l’augment de contagis aquest estiu. I amb l’amenaça del B.2.75, un subllinatge d’òmicron present ja en deu països i «cinc vegades més contagiós». 

En l’actualitat, excepte Catalunya, les baixes mèdiques per infecció de coronavirus no són automàtiques.

L’‘Estratègia de vigilància i control contra la covid-19 després de la fase aguda de la pandèmia’, del mes de març passat, implica «acceptar un cert nivell de transmissió del SARS-CoV-2 en poblacions vacunades i joves, en què la infecció té un impacte poblacional menor en termes de gravetat».

¿A qui es fa una prova PCR o un test d’antígens?

  • Persones vulnerables. Majors de 60 anys, immunodeprimits per causa intrínseca o extrínseca: trasplantaments, immunodeficiències primàries, persones que han rebut en els últims tres mesos fàrmacs anti-CD20 o belimumab (per tractar determinats tipus de lupus eritematós sistèmic) o síndrome de Down amb més de 40 anys.

  • Embarassades.

  • Persones que resideixen, acudeixen, estan ingressades o treballen en àmbits vulnerables, així com aquells treballadors que donen suport i cura de pacients vulnerables.

  • Els qui hagin viatjat en els últims 14 dies a una regió en què estigui circulant una variant d’interès o de preocupació que encara no s’hagi detectat al nostre país.

  • Presentar un quadro d’infecció respiratòria aguda de vies baixes que requereixi ingrés hospitalari (preferiblement diagnosticat per PCR). 

Tinc símptomes lleus, ¿què he de fer?

L’estratègia de control de la pandèmia del coronavirus recomana que la persona que presenti símptomes lleus i que compleixi criteris d’indicació de realització d’una prova diagnòstica, es posi en contacte amb el sistema sanitari de la seva comunitat autònoma i es mantingui al seu domicili fins que obtingui el resultat de la prova de diagnòstic. 

Si és positiu és considerat cas confirmat.

Si el resultat fos negatiu es considera que els símptomes no es deuen a la covid-19 i ha de seguir les instruccions que li indiquin des dels serveis sanitaris assistencials.

¿Si treballo en entorns vulnerables?

En el cas de treballadors en entorns vulnerables, no s’ha d’acudir al centre de treball durant els primers 5 dies des de l’inici dels símptomes. I si són asimptomàtics, des de la data de diagnòstic.

Passat aquest temps, i sempre que hagin transcorregut 24 hores després de la desaparició de la febre o presenti millora dels símptomes, se’ls farà un test d’antigen

Si el resultat és negatiu podrà tornar a incorporar-se al lloc de treball.

Si el resultat és positiu podrà repetir-se la prova cada 24 hores fins a obtenir un resultat negatiu, necessari per poder incorporar-se al seu lloc de treball.

¿Si em sembla que estic greu?

En cas de presentar criteris de gravetat o mala evolució (dispnea, febre més alta de 38ºC durant més de tres dies...), cal contactar amb el metge o amb el sistema sanitari de la manera establerta a la comunitat autònoma.

I sempre observant totes les mesures personals de control de la transmissió i utilitzant, si és possible, un mitjà de transport privat en cas que necessiti desplaçar-se.

¿Cal fer quarantena?

En la població general, els casos lleus i asimptomàtics no han de fer aïllament.

Els contactes estrets, amb independència de si estan o no immunitzats contra la covid, tampoc faran quarantena.

Els casos asimptomàtics són aquells que no experimenten símptomes propis de la malaltia (tos, dispnea, mal de coll o diarrea) o són molt lleus.

Si ets positiu, aquestes són les mesures de precaució

Els casos confirmats de SARS-CoV-2 asimptomàtics o lleus han d’extremar les mesures preventives de contagi.

Això significa que han de reduir tot el possible les interaccions socials, utilitzant de forma constant la mascareta i mantenint una adequada higiene de mans durant els 10 dies posteriors a l’inici de símptomes. 

S’ha d’evitar especialment el contacte amb persones vulnerables i la participació en esdeveniments multitudinaris.

Sempre que sigui possible, i en cas que no sigui susceptible d’una incapacitat temporal per la seva simptomatologia, es recomana el teletreball.

¿He d’avisar els meus contactes del positiu?

Els casos confirmats han d’informar els seus contactes estrets del diagnòstic positiu perquè aquests extremin la precaució i perquè vigilin si presenten símptomes relacionats amb la malaltia. 

Com ja s’ha indicat, des d’avui els contactes estrets (qualsevol persona que hagi estat al mateix lloc que un cas, a una distància menor de dos metres i durant un temps total acumulat de més de 15 minuts en 24 hores) no han de fer quarantena. 

Només han de reduir «tot el possible» les interaccions socials utilitzant de forma constant la mascareta i mantenint una adequada higiene de mans.

Especialment s’ha d’evitar el contacte amb persones vulnerables. 

Això sí, aquesta guia remarca que «les autoritats de salut pública podran establir actuacions addicionals sobre la gestió de contactes estrets quan així ho considerin necessari en situacions o àmbits específics».

¿I els reinfectats?

Els casos confirmats «són de declaració obligatòria en tots els nivells».

Notícies relacionades

Així, els casos de reinfecció són també de declaració obligatòria i «han de notificar-se de nou amb els mateixos criteris que la resta dels casos confirmats».

Es reforça la seqüenciació genòmica i la seva integració en la vigilància, ja que aquesta és necessària per poder detectar, caracteritzar i monitoritzar les variants del SARS-CoV-2.