¿Cal témer una altra pandèmia?

‘Virus del camell’: Símptomes, tractament i com es contagia el coronavirus de la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà

  • El misteriós virus del camell que sembla que afecta la selecció francesa

extra/desert-g6771a034c_1920.jpg

extra/desert-g6771a034c_1920.jpg

2
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dijous, s’ha sabut que la selecció francesa pot tenir tres jugadors contagiats amb el ‘virus del camell’. Els dos més afectats són Upamecano i Rabiot, que ja no van poder jugar davant el Marroc a semifinals –Rabiot fins i tot va estar aïllat a l’hotel–.

Però, a més, Kingsley Coman tampoc va jugar aquest dimecres. «Coman també ha tingut febre avui [per aquest dijous] al matí».

¿Què està passant amb els jugadors dels ‘bleus’? ¿Quin virus els està afectant? Tot apunta que es tracta del ‘virus del camell’, també anomenat coronavirus de la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà o MERS-CoV.

Es tracta d’un virus letal, descobert a l’Aràbia Saudita el setembre del 2012, que mata un de cada tres infectats, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), un 35%, per ser més precisos. Des del 2012 i fins al mes de maig passat, l’OMS té comptabilitzats 2.587 casos i 891 morts en almenys 27 països, entre els quals hi ha França, Itàlia, Grècia, el Regne Unit, els Països Baixos i Àustria.

Contagi

El MERS-CoV és un virus zoonòtic, és a dir, es transmet d’animals a persones. Els éssers humans s’infecten a través del contacte directe o indirecte amb dromedaris infectats o amb persones infectades a establiments de salut

I, tot i que encara no es coneix bé la via de transmissió exacta, es considera un coronavirus –com la covid-19–, de manera que es creu que es propaga de manera similar, és a dir, mitjançant contactes estrets. Tanmateix, l’OMS precisa que, fora de l’àmbit de l’atenció de la salut, els contagis de persona a persona han sigut escassos.

L’Aràbia Saudita ha notificat aproximadament el 80% dels casos d’infecció en éssers humans, en gran part com a conseqüència d’un contacte directe o indirecte amb dromedaris infectats o amb persones infectades a establiments de salut. Els casos detectats fora de l’Orient Mitjà solen correspondre a persones que sembla que s’han infectat a l’Orient Mitjà i que posteriorment han viatjat a zones fora de la regió. Fins ara només s’ha produït un escàs nombre de brots fora de l’Orient Mitjà.

Símptomes del ‘virus del camell’

Quan una persona es contagia de MERS-CoV, pot ser simptomàtica o asimptomàtica, com passa amb altres malalties. Els símptomes més comuns d’aquesta síndrome respiratòria són febre, tos i dificultat per respirar. Si el contagi s’agreugés, podria aparèixer pneumònia, diarrea o insuficiència respiratòria, i deriva en mort en el 35% dels casos, d’acord amb les dades de l’OMS.

Tractament per al ‘virus del camell’

L’Organització Mundial de la Salut assenyala que, actualment, no hi ha cap tractament específic contra el virus ni vacunes per evitar-lo. Tanmateix, sí que estan en procés de desenvolupament diversos sèrums i tractaments especials per al MERS-CoV. L’únic tractament que es pot donar als pacients que contrauen la malaltia és l’anomenat ‘de suport’, és a dir, que mira d’alleujar els símptomes que va presentant.

Notícies relacionades

A més, és molt important la prevenció: convé rentar-se les mans amb freqüència –abans i després de tocar els animals– i evitar el contacte amb els exemplars malalts.

El consum de productes d’origen animal crus o poc cuinats, incloses la llet i la carn, comporta un alt risc d’infecció per diversos patògens que poden causar malalties a l’ésser humà. Per tant, convé evitar beure o estar en contacte amb llet crua de dromedari i camell o orina de tots dos, o menjar carn procedent d’aquests animals que no s’hagi cuinat prèviament.