Benestar. Persones grans

«Ens hem de preparar per viure més, però també millor, i aquí les residències hi tenen molt a dir»

«Ens hem de preparar per viure més, però també millor, i aquí les residències hi tenen molt a dir»
4
Es llegeix en minuts

Una persona pot ingressar en un centre residencial per molts motius, i els treballadors socials són en la gran majoria dels casos la porta d’entrada a aquesta nova etapa en el seu projecte vital. És la figura de referència que rep els residents i les seves famílies, els atén, escolta, els resol els dubtes i, per tant, els brinda seguretat i confiança i els ajuda a reduir la incertesa o la inquietud que puguin arribar a sentir. Aquest professional es relaciona amb gent gran, família i empleats, i és el punt d’unió entre tots ells i, durant l’estada de la persona gran al centre, les seves funcions van sempre encaminades a contribuir a la seva integració, benestar i qualitat de vida, tractant-lo d’una forma global i vetllant perquè les seves necessitats estiguin cobertes en totes les seves esferes, socials, físiques, psicològiques i emocionals. 

Una nova llar per als grans

«Sempre que rebo el resident i la seva família en el moment de l’ingrés destaco que aquesta serà la seva nova casa i que farem tot el possible perquè la sentin com una llar. Garantir el benestar del resident és la nostra prioritat, però també de les famílies que són darrere. I aquesta és la visió de tots els que treballem aquí», ens explica la Virginia, treballadora social de la residència per a persones grans DomusVi Regina, a Barcelona

Com ella, la Teresa, la seva homòloga a la residència DomusVi Claret, també a Barcelona, afirma que la seva tasca principal és «informar, orientar, acollir i acompanyar en tot moment, tant la persona gran com els seus familiars, des que venen per primera vegada al centre, la seva nova llar».

Per aconseguir-ho, la Virginia posa en relleu la importància de «l’empatia i l’assertivitat». A través d’aquestes virtuts «aconseguim posar-nos al lloc de l’altra persona, ser a prop, connectar-hi, entendre el que necessita, tenir en compte els seus interessos, orientar-la i brindar-li un model d’atenció centrat en la persona». «Cada persona és única i és el centre de les cures, per això hem de ser capaços de recopilar totes les dades possibles sobre ella, escoltar els seus gustos, desitjos i preferències i, juntament amb la informació proporcionada per tot l’equip multidisciplinari del centre, dissenyar ‘un vestit a mida per a ella’, una atenció completament individualitzada encaminada a la promoció i el manteniment de l’autonomia, la detecció i seguiment de necessitats mèdiques, la intervenció biopsicosocial sobre ella i les seves famílies juntament amb l’oferta d’activitats que afavoreixin la socialització i l’oci», afegeix la Teresa.

Teràpies innovadores i envelliment actiu

Les residències DomusVi s’organitzen per unitats de convivència i hi ha diversos tipus de places, privades i públiques, de tipologia permanent i temporal (per convalescència o respir familiar) i places d’urgència social, però l’objectiu no varia. Amb la vista posada en les metes assenyalades per la Virginia i la Teresa, els professionals de les diferents branques (fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, animadors...) treballen de forma coordinada per fomentar un entorn actiu amb activitats i teràpies innovadores (gerontogimnàstica, tallers multisensorials, entrenament d’activitats de la vida diària, tallers cognitius i de psicomotricitat, sortides i excursions, etc.).

La Teresa posa el focus en la importància que en aquests centres s’està donat a «la implantació de teràpies no farmacològiques, a la innovació i les noves tecnologies». DomusVi estan immersa en un profund procés de transformació digital que implica tant els processos de treball interns com els serveis i atenció que s’ofereixen als residents i usuaris. «Les noves tecnologies són una gran eina per estimular l’acostament entre les persones, frenar el deteriorament cognitiu i fomentar l’envelliment actiu i saludable, i en les nostres teràpies cada vegada fem servir més, per exemple, ulleres de realitat virtual o elements d’estimulació sensorial amb llums i sons», descriu la treballadora social. 

Fomentar el vincle familiar

A més, «no podem oblidar les famílies», recalquen les dues treballadores. «La nostra tasca és multidisciplinària i incumbeix no només els residents sinó també els seus familiars. La proximitat, transparència i comunicació constant amb ells és una cosa que cuidem molt als nostres centres i que beneficia totes les parts», recorda la Virginia. A més, afegeix la professional de DomusVi Regina, «perquè les persones grans puguin disfrutar de la seva estada a la nova llar fomentem la participació de les famílies organitzant activitats conjuntes. Volem potenciar molt més els espais comuns i, per exemple, el dia de Sant Joan farem una activitat a la terrassa amb els residents i les famílies». 

Notícies relacionades

Igualment, «els familiars estan informats de totes les activitats que es fan al centre, tenim reunions amb ells i poden consultar les xarxes socials, el blog del centre, així com fer seguiment de la persona que resideix amb nosaltres a través de l’’app’ Familias» aporta la Teresa. 

Preparats per al desafiament de l’envelliment

En conjunt, a DomusVi miren d’aportar solucions innovadores i avançar en la direcció correcta per fer front al repte de l’envelliment saludable. «Hem de preparar-nos per viure més, però també millor, i aquí les residències hi tenen molt a dir. És una feina difícil, però molt gratificant i enriquidora», afirma la Teresa. «Les persones vivim cada vegada més anys, és un fet, i van sorgint noves necessitats que hem d’escoltar i atendre. A més, hem de reconèixer i fer visible l’aportació d’aquestes persones a la societat. Tenim molt a aprendre’n», conclou la Virginia.