El superaliment espanyol amb antioxidants que has de prendre per esmorzar per millorar la memòria
És un producte típic
Científics de la Facultat de Medicina Lewis Katz de la Universitat de Temple (LKSOM), a Filadèlfia (Estats Units), han provat que l’oli d’oliva verge extra (AOVE), un superaliment ric en antioxidants protectors de cèl·lules i conegut pels seus múltiples beneficis per a la salut, especialment contra l’envelliment i les malalties cardiovasculars, preserva la memòria i protegeix el cervell contra la malaltia d’Alzheimer.
En un nou estudi en ratolins publicat en línia a la revista ‘Aging Cell’, els científics de la LKSOM mostren que un altre grup de malalties relacionades amb l’envelliment es pot afegir a aquesta llista: les tauopaties, que es caracteritzen per l’acumulació gradual d’una forma anormal d’una proteïna anomenada tau al cervell. Aquest procés condueix a una disminució de la funció mental o demència. Les descobertes són les primeres a suggerir que l’AOVE pot defensar-se contra un tipus específic de deteriorament mental relacionat amb la taupatia coneguda com a demència frontotemporal. La malaltia d’Alzheimer és en si mateixa una forma de demència. Afecta principalment l’hipocamp, el centre d’emmagatzematge de memòria al cervell. La demència frontotemporal afecta les àrees del cervell a prop del front i les orelles. Els símptomes generalment sorgeixen entre les edats de 40 i 65 anys i inclouen canvis en la personalitat i el comportament, dificultats amb el llenguatge i l’escriptura, i un eventual deteriorament de la memòria i la capacitat d’aprendre de l’experiència prèvia.
L’investigador principal, Domenico Praticò, president de la Fundació North Star Scott Richards per a la Recerca de l’Alzheimer, professor en els Departaments de Farmacologia i Microbiologia i director del Centre d’Alzheimer a Temple a la LKSOM, descriu el nou treball com el subministrament d’una altra peça en la història sobre EVOO capacitat per evitar el deteriorament cognitiu i protegir les unions on les neurones s’uneixen per intercanviar informació, cosa que es coneix com a sinapsi.
«L’AOVE ha sigut part de la dieta humana durant molt temps i té molts beneficis per a la salut, per raons que encara no entenem completament –admet–. La constatació quE l’AOVE pot protegir el cervell contra les diferents formes de demència ens dona l’oportunitat d’aprendre més sobre els mecanismes a través dels quals actua per recolzar la salut del cervell».
En treballs previs utilitzant un model de ratolí en què els animals estaven destinats a desenvolupar la malaltia d’Alzheimer, l’equip del doctor Praticò va demostrar que l’AOVE subministrat en la dieta protegia els ratolins joves de la memòria i el deteriorament de l’aprenentatge a mesura que envellien. En particular, quan els investigadors van observar el teixit cerebral de ratolins alimentats amb AOVE, no van veure característiques típiques del deteriorament cognitiu, especialment plaques amiloides, proteïnes ‘enganxoses’ que engloben les vies de comunicació entre les neurones al cervell. Per contra, el cervell dels animals semblava normal.
El nou estudi de l’equip mostra que el mateix és cert en el cas dels ratolins dissenyats per desenvolupar tauopatia. En aquests ratolins, la proteïna tau normal es torna defectuosa i s’acumula al cervell, formant dipòsits de tau nocius, també anomenats ‘embolics’. Els dipòsits de tau, similars a les plaques amiloides en la malaltia d’Alzheimer, bloquegen la comunicació neuronal i, per tant, deterioren el pensament i la memòria, cosa que provoca demència frontotemporal.
Als ratolins tau se’ls va imposar una dieta suplementada amb AOVE a una edat primerenca, comparable a aproximadament 30 o 40 anys en humans. Sis mesos després, quan els ratolins tenien l’equivalent a 60 anys en humans, propensos a la tauopatia van experimentar una reducció del 60 per cent en els dipòsits de tau nocius, en comparació amb els companys de llorigada que no van ser alimentats amb AOVE. Els animals en la dieta d’AOVE també van obtenir millors resultats en les proves de memòria i aprenentatge que els animals privats d’AOVE.
Notícies relacionadesQuan el doctor Praticò i els seus col·legues van examinar el teixit cerebral de ratolins alimentats amb AOVE, van descobrir que la funció cerebral millorada probablement es va veure facilitada per una funció de sinapsi més saludable, que al seu torn es va associar amb nivells més alts del normal d’una proteïna coneguda com a complexina-1. Se sap que la complexina-1 exerceix un paper fonamental en el manteniment de sinapsis saludables.
L’equip investigador ara planeja explorar què passa quan l’AOVE alimenta animals grans que han començat a desenvolupar dipòsits de tau i signes de deteriorament cognitiu, cosa que reflecteix més de prop l’escenari clínic en humans. «Estem particularment interessats a saber si l’AOVE pot revertir el dany de la tau i, en última instància, tractar la tauopatia en ratolins grans», conclou el doctor Praticò.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia