El Col·legi d'Infermeres reclama una inversió "estratègica" en llevadores per millorar l'atenció sexual i reproductiva
Defensa el paper d'aquestes professionals per descongestionar el sistema i posar les necessitats dels pacients al centre

Una comadrona amb una pacient a Martorell /
El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ha reclamat a les administracions una inversió "estratègica" en llevadores per a millorar l'atenció a la salut sexual i reproductiva que reben les dones. L'ens ha presentat document amb 15 motius per apostar per aquesta figura i ha exigit que es despleguin polítiques decidies per reforçar-la. Ha lamentat que tot i la seva importància reconeguda en l'àmbit internacional les llevadores continuïn sent un recurs "infradotat". Ha considerat que destinar-hi més recursos "és una mesura de justícia professional" i "una estratègia de salut pública intel·ligent" per descongestionar el sistema, millorar la coordinació i promoure un model que prioritza les necessitats de les pacients.
El COIB ha lamentat que no hi hagi una aposta ferma per les llevadores i ha afirmat que aquest fet té un impacte directe en la qualitat de l’atenció i en l’equitat d’accés als serveis especialitzats, especialment en àmbits com l’embaràs, el part, el postpart, la sexualitat, la menopausa o la prevenció i detecció de problemes de salut com el càncer ginecològic, les infeccions de transmissió sexual, entre altres qüestions.
També ha destacat la seva tasca en àmbits sovint invisibilitzats com la detecció precoç del dol perinatal, l’atenció a la salut mental materna, l’abordatge de l’embaràs no planificat, el foment de la vivència positiva de la sexualitat i la lluita activa contra la violència de gènere i obstètrica.
De fet, ha apuntat que garantir l’accés universal a l’atenció liderada per llevadores podria evitar més del 60% de les morts maternes, neonatals i parts amb mort fetal. Això suposaria millorar el pronòstic de fins a 4,3 milions de casos anuals l’any 2035. Fins i tot un augment modest del 10% en la cobertura d’aquesta atenció especialitzada podria tenir un impacte substancial, amb més d’1,3 milions de desenllaços adversos evitats cada any.
Així, ha assenyalat que els beneficis associats a l’atenció liderada per llevadores estan àmpliament documentats: menor taxa d’intervencionisme obstètric, reducció del temps d’hospitalització, millors resultats en alletament matern, major satisfacció de les usuàries i impacte positiu en la salut emocional i el benestar de les dones i famílies.
“Tenim evidència, tenim professionals preparades i tenim una necessitat urgent: garantir una atenció digna, propera i basada en els drets sexuals i reproductius. Invertir en llevadores és invertir en salut, en equitat i en futur”, assegura Eva Adarve, vocal de llevadores del COIB.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Contingut en català Neixen els Premis CRIT per reconèixer als creadors de contingut en llengua catalana a l’entorn digital
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Guerra comercial El Govern central aprova un tram de 1.000 milions d’avals de l’ICO per a empreses afectades pels aranzels de Trump
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja