Com saber si soc celíac: els símptomes que es poden confondre amb altres malalties

Els símptomes d’aquesta malaltia són inespecífics, variables i, fins i tot, de vegades inexistents

L’únic tractament definitiu per a la malaltia celíaca és una dieta estricta sense gluten de per vida

1
Es llegeix en minuts
Rafa Sardiña

La celiaquia és una malaltia que afecta persones amb predisposició genètica. En aquestes, el gluten present en determinades farines desencadena una reacció immunològica anormal que danya la mucosa de l’intestí prim, causant una mala absorció de nutrients.

Segons explica la doctora Marta Tejedor, cap del Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Infanta Elena de Madrid i membre de la FEAD, amb motiu del Dia Internacional del Celíac:

“Afecta 1 de cada 100 persones al nostre país i, a més de poder aparèixer en qualsevol moment de la vida, és crònica.” “Podem dir que no és molt freqüent si parlem dels casos diagnosticats, raó per la qual se la coneix com la malaltia de l’iceberg.

En quins cereals hi ha gluten?

El gluten està present en cereals com el blat, l’ordi o la civada.

Quins són els símptomes de la celiaquia?

Els símptomes són poc específics i molt variables. Els més comuns són:

  • Inflor abdominal

  • Dolor abdominal

  • Retard en el creixement (en nens)

  • Diarrea crònica

Quan el dany intestinal és significatiu, poden aparèixer dèficits nutricionals. També poden aparèixer símptomes atípics com:

  • Depressió

  • Irritabilitat

  • Canvis en el comportament

En persones sense símptomes clars, poden aparèixer deficiències de vitamines i minerals com:

  • Anèmia ferropènica (molt habitual)

  • Problemes d’absorció de calci

  • Alteracions hepàtiques en casos greus

Es pot confondre la celiaquia amb altres malalties?

Sí, i sovint es confon amb:

  • Síndrome de l’intestí irritable (SII): afecta entre el 10 i el 15% de la població. No té cura i impacta la qualitat de vida.

  • Malaltia inflamatòria intestinal (MII): caracteritzada per inflamació intestinal deguda a factors immunològics, genètics i ambientals.

Com es diagnostica?

És “relativament senzill”, segons la doctora Tejedor. Es fa primer una anàlisi serològica d’anticossos anti-transglutaminasa, amb un 98% de fiabilitat. Si surt negativa, es pot descartar amb força seguretat. Si surt positiva, s’acompanya d’una biòpsia intestinal per confirmar el diagnòstic.

Tractament: què evitar si ets celíac

Notícies relacionades

“L’únic tractament definitiu és una dieta estricta sense gluten de per vida.”També és essencial equilibrar la dieta amb aliments naturalment sense gluten (verdures, fruites, carn, etc.) i evitar la contaminació creuada, com:

  • No compartir torradores ni estris amb gluten

  • Rentar bé els utensilis

  • Guardar els productes sense gluten separats

Tant seguir la dieta com evitar la contaminació són claus: si no es fa bé, pot provocar inflamacions persistents i conseqüències greus a llarg termini.

Temes:

Madrid