Sanament

Sanament

Feina i benestar

Salut mental i empresa: la importància dels experts en primera persona

"Els rols de diferents persones en el meu lloc de treball i el menyspreu rebut van fer que emmalaltís"

"Vetllar pel benestar de la persona al lloc de treball és una inversió per part de les empreses"

Salut mental i empresa: la importància dels experts en primera persona
2
Es llegeix en minuts
Eva Sánchez

És l’hora de prioritzar la salut mental a la feina”. Aquest és el lema d’aquest any del Dia Mundial de la Salut Mental, que celebrarem el proper 12 d’octubre a Berga. Llegint-lo, no puc evitar recordar una etapa de la meva vida força dolorosa. Els rols de diferents persones en el meu lloc de treball i el menyspreu rebut van fer que emmalaltís i hagués de passar un llarg temps en tractament psiquiàtric i teràpia. A tot això, s’hi van sumar companys que giraven el cap, per por o perquè creien que la cosa no anava amb ells, i també un judici extern. Coses que passen quan vius en un poble.

La meva malaltia, causada per un entorn laboral tòxic, es va convertir en una allau d’opinions i crítiques

I així, la meva malaltia, causada per un entorn laboral tòxic, es va convertir en una allau d’opinions i crítiques que van despertar els meus dimonis interns, fent-me sentir culpable de trobar-me en aquella situació. Jo em sentia “dèbil” i qui m’estimava i em volia ajudar sentia impotència de no poder-ho fer. Aquesta sensació m’atreveixo a dir que és compartida per més persones de les que imaginem. I és per això que ara és l’hora de prioritzar la salut mental a la feina. I cal fer-ho ja, per no anar encara més tard. Vetllar pel benestar de la persona al lloc de treball és una inversió per part de les empreses.

Canvi de vida

Anys després, la vida m’ha canviat. He canviat de feina. Ara acompanyo persones derivades d’algun trastorn mental i, juntes, treballem perquè l’entorn laboral sigui un espai saludable. És essencial comptar amb un equip de professionals on es posi la persona al centre. Si no cuidem les nostres emocions, si no sentim que formem part d’aquesta societat, les empreses no podran evolucionar. Perquè els ambients laborals positius són aquells en els quals les relacions humanes són prioritàries, aquells que vetllen pel benestar de la persona. Això aporta relacions sanes, rendiment en el treball, bona comunicació, proactivitat i actituds positives davant moments adversos.

Ara acompanyo persones derivades d’algun trastorn mental i, juntes, treballem perquè l’entorn laboral sigui un espai saludable

Empreses, envolteu-vos de persones expertes en salut mental, de persones amb experiència pròpia en salut mental que han patit o pateixen aquesta incomprensió. I acompanyeu els vostres equips perquè gaudeixin d’una bona salut mental. L’esforç invertit se us retornarà en forma de capital econòmic i humà.

Notícies relacionades

 

Eva Sánchez, directora de la Fundació Privada Horitzó del Berguedà