Sanament

Sanament

Les recomanacions de Maria José Valiente

Quatre consells per sobreviure a les vacances d'estiu

4
Es llegeix en minuts
Maria José Valiente
Maria José Valiente

Psicòloga. Col·laboradora de SanaMente

ver +

Les vacances de l'estiu són un dels moments per esperats per tothom, d'infants a grans, durant tot l'any. Tanmateix, aquesta experiència pot veure's afectada per diferents factors que de vegades no tenim en compte i, sobretot, segons amb qui les compartim... Perquè el lloc on anem és important, decidir si platja o muntanya o descobrir nous països o ciutats, però el més important és amb qui viatgem, tant si són familiars com si són amics o nouvinguts a la nostra vida.

Pot passar que encara que ens portem moolt bé amb els companys de vacances, sorgeixin conflictes i diferències que no notem tant durant l'any, i descobrim aquelles coses que no coneixíem o que no ens agrada tant dels altres o fins i tot de nosaltres mateixos.

Com deia, Cèsar Pavese: Viatjar és una brutalitat. T'obliga a confiar en estranys, i a perdre de vista tota la comoditat familiar de casa teva i dels amics. Estàs en continu desequilibri i res no et pertany, excepte l'aire, el cel, el descans i els teus somnis.

És a dir, quan viatgem estem fora de la nostra zona de confort, i això pot provocar algunes molèsties dins la convivència.

És per això que cal avançar-se, planejar algunes normes de convivència, i mirar de respectar-se al màxim els uns als altres tenint en compte els diferents gustos i necessitats. No tothom és com tu. La gent no és com tu vols que sigui, la gent és com és.

Causes de conflicte

Sobreprotecció constant: Anar donant lliçons d'on som i de què cal fer, tot limitant la llibertat dels altres.

Decidir de manera unilateral: Voler manera en tot i tothom, convençut que tothom ha de pensar com tu. No, no tothom ha de pensar com tu.

Cansar-se massa: Voler fer tot i més, de vegades genera un estrès que no cal. De fet, no cal voler conèixer un país fil per randa, potser cal triar allò que ens agradaria visitar, i deixar marge per a la improvisació.

Quatre consells per evitar el conficlite

Respectar

El respecte és fonamental, per més confiança que hi hagi entre les persones. Els mateixos membres d'una mateixa família poden ser i poden necessitar coses ben diferents, de manera que cal respectar els diferents gustos i criteris, i anar cedint d'una manera consensuada o generosa.

Planificar

Abans de partir va bé organitzar una mica el viatge i anar preparats de cara a diferents situacions que podem trobar. No cal portar-ho absolutament tot planificat, però que no hàgim de perdre temps si ens trobem en situacions que ja haurem previst, per tal d'evitar situacions desagradables.

No jutjar-se

No culpabilitzar, no fer drama: La calma és un súper poder, i sempre ens farà sentir i bé, i aportar pau als altres. La condició humana ens empeny a culpabilitzar els altres de tot allò que surt malament, i potser de vegades hauríem de mirar cap a dins nostre.

Mantenir algunes rutines

ens ajuda a descansar la ment, perquè ja no hem d'estar planificant contínuament. Cal dir que l'opció de viatjar sols és una gran oportunitat per a descobrir els propis recursos, per a interactuar amb més gent, i per a sentir la llibertat d'acció i la calma de poder decidir en cada moment. Igual que la família i els amics són molt bona companyia, un mateix també ho hauria de ser. Viatjar sol és una experiència que tothom l'hauria de provar, encara que sigui a llocs a prop, perquè sense adonar-nos-en, moltes vegades es cau en una dependència a l'hora de viatjar.

I un altre tema important durant les vacances son les xarxes socials. És un bon moment per a deixar-les una mica de banda, i substituir-les més per llibres i per observació de la natura i de la vida al nostre voltant, així en directe i en persona.

Potser costa molt passar d'una activitat frenètica i d'un excès de dopamina, hormona que ens estimula i ens pot fer depenents, a una activitat de calma i de pau mental. Un cop més organitzar-se pot ajudar a revisar les xarxes al vespre o al matí, saber que ho farem, però no estar contínuament mirant els mòbils a tothora ens ajudarà a veure i viure la vida de millor manera.

Per acabar: estima i deixa't estimar. Sigues tolerant i compassiu. No cal enutjar-se, de debò, no cal. Sempre ha d'haver-hi algun membre de la família o dels amics més emocionalment intel·ligents, que prefereix la pau a la raó, que gaudeixi, que no oblidi que som un grup.

La vida és massa curta per arribar enfadat a setembre i necessitar vacances de les vacances. Ben organitzats hi ha temps per a tot.

Notícies relacionades

I hem vingut aquí a ser feliços, no perfectes.

Som-hi? ;) Molt bones vacances!!