Sanament

Sanament

El 90% dels treballadors amaguen els seus problemes de salut mental a l'entorn laboral

El 90% dels treballadors amaguen els seus problemes de salut mental a l'entorn laboral
2
Es llegeix en minuts
Carlos Alcoba

Fa uns anys em vaig reunir amb una directora de recursos humans d’una companyia tecnològica de Madrid, al voltant de les 400 persones treballadores. Volia explicar-li els serveis de formació, acompanyament i consultoria que des d’Obertament fem amb les empreses per transformar les organitzacions al voltant de la salut mental. La reunió no va durar gaire, la seva resposta va ser: “En mi empresa no hay gente así, es más, realizamos un trabajo muy complejo para que estas personas lo puedan llevar a cabo”. Spoiler, no ens va contractar.

Per sort, les organitzacions negacionistes de la salut mental van minvant. Ara el que ens trobem són altres respostes, empreses que volen iniciar aquest camí, però els hi fa molt de respecte o d’altres que han fet les primeres passes però no acaben d’assolir els seus objectius.

Vergonya, presentisme, absentisme

En tots tres casos el que veiem és l’efecte de l’estigma de la salut mental al món laboral. Els empleats temen les conseqüències si revelen la seva problemàtica. L'estigma pot provocar des de vergonya a la pèrdua del lloc de treball o reduir les opcions de creixement professional. Això fa que s'acabi manifestant de diverses maneres, com el presentisme (estar físicament present, però no funcionar de manera efectiva), l'absentisme, l'ocultament (no revelar aquests problemes per por a la discriminació) o la manca de detecció (dificultat per identificar i abordar els problemes de salut mental).

Fa uns mesos, a Obertament, amb el suport del Departament d’Empresa i Treball, vam realitzar el primer informe de salut mental i estigma en entorns laboral al nostre país. En aquest enllaç podreu accedir a l'informe complet, on també trobareu recomanacions per a les empreses. Necessitàvem coneixement propi de les organitzacions per implementar eines de transformació més eficients.

M’agradaria compartir quatre de les principals conclusions que expliquen molt bé la situació actual:

· Els problemes de salut mental són comuns: el 40% de les persones treballadores considera dolent o regular el seu estat actual de salut mental.

· L'ocultació per sobreviure: el 90% de les persones que han passat per un problema de salut mental no s'han sentit capaços de parlar obertament a la feina.

· Les empreses són conscients: el 76% de les empreses afirma preocupar-se per la salut mental, però la xifra cau al 47% si preguntem al personal sobre aquest compromís de l'empresa i encara baixa més, fins al 38%, si responen les persones amb problemes de salut mental.

· Camí de millora per recórrer: el 74% dels treballadors no ha rebut cap mena de suport per part de la seva empresa per gestionar les problemàtiques de salut mental relacionades amb la feina.

El primer pas per a qualsevol empresa és enfrontar-se als desafiaments relacionats amb l'estigma

El primer pas per a qualsevol empresa que vol abordar la salut mental es enfrontar-se als desafiaments relacionats amb l'estigma. Fer front a aquests reptes és fonamental per a promoure el benestar dels empleats, millorar la productivitat i retenir el talent a través de crear entorns de treball saludables i segurs. La implementació de polítiques concretes i la implicació dels líders es essencial si volem construir una nova cultura organitzativa.

Notícies relacionades

La salut mental s’ha convertit en una gran oportunitat perquè les empreses marquin la diferència, fem-ho possible, hi guanyem tots!

Carlos Alcoba. Responsable de Salud Mentaly Estigma en el ámbito laboral de Obertament

Temes:

Salut mental