Sanament

Sanament

Els consells de Maria José Valiente

Riure's d'un mateix, més que humor

Una bona rialla te excel·lents beneficis per la salut

María José Valiente

María José Valiente / EL PERIÓDICO

4
Es llegeix en minuts

Imagina't que has tingut un molt mal dia, estàs de molt mal humor i et costa aguantar-te el mal humor. Només tens ganes de plorar per la impotència que sents dins teu. Però sense esperar-t'ho, passa alguna cosa divertida davant teu, somrius, i acabes rient. Què està passant? Que paral·lelament al procés cognitiu que estàs vivint en aquell moment, trobes divertida una escena, generes respostes emocionals positives, i canvia el teu estat anímic.

Una bona riallada té excel·lents beneficis per la salut, a curt termini. En començar a riure, no sols s'alleuja la tensió mental acumulada, sinó que en l'àmbit biològic provoca canvis físics en el cos.

Riure te conseqüències


· Augmenta la satisfacció personal.

· Relativitza les coses i treu importància al drama.

· Millora el sistema immunitari.

· Augmenta i després disminuir la freqüència cardíaca i la pressió arterial.

· Augmenta les endorfines que s'alliberen en el cervell.

· Estimula molts òrgans.

· Riure augmenta l'entrada d'aire amb un més alt contingut d'oxigen.

· Estimula el cor, els pulmons i els músculs.

· Redueix el cortisol, i per tant activa una millor resposta a l'estrès.

· Una riallada incontrolable i desenfrenada millora els ànims.

· Genera benestar i relaxament.

· Calma la tensió.

· Estimula la circulació.

· Ajuda a relaxar els músculs.

Així doncs, des del vessant psicològic cal tenir en compte que la nostra plasticitat cerebral junt amb la capacitat de generar humor activa àrees específiques del nostre cervell com són el sistema límbic i l'escorça prefrontal, fent que l'humor no resti només al fet superficial, sinó que activa tot un desplegament de xarxes neuronals de major complexitat.

Qui sap riure's d'ell mateix demostra ser una persona amb força intel·ligència emocional, compassiu i autocompassiu

Quan una persona té pensaments positius, allibera neuropèptids que ajuden a combatre l'estrès i alleugeren el dolor d'algunes malalties.

Afavoreix ser acceptat

Cal dir, que riure's d'un mateix afavoreix ser acceptat pels altres, alhora que evita que els altres riguin d'un, perquè s'esborra l'objectiu que genera la prohibició de riure d'alguna errada o defecte propi. Riure amb els altres, no dels altres, ajuda a connectar-se amb altres persones. I riure's d'un mateix és una mostra d'alta autoestima i seguretat, tot generant simpatia i admiració.

Riure amb els altres, no dels altres, ajuda a connectar-se amb altres persones

Millora l'estat d'ànim. Moltes persones sofreixen de depressió, a vegades a causa de malalties cròniques. El riure pot ajudar-te a reduir l'estrès, la depressió i l'ansietat, i pot fer-te sentir més feliç. També pot millorar la teva autoestima.

Com aconseguir-ho

Aprendre a riure's d'un mateix és poder. Quan una persona pateix a l'hora de parlar en públic, va molt bé mostrar-se natural i començar o fent de tant en tant alguna broma divertida sobre la mateixa persona. D'aquesta manera trencarà el gel i també serà més difícil que els altres se'n riguin d'ella, perquè ja ha estat la mateixa persona que ho ha facilitat, i ja no té la mateixa importància que algú que es manté rígid i no suporta que es riguin d'ell.

També és interessant recordar que quan una persona ha passat o passa un tràngol, la prova més fefaent d'haver-lo superat, és riure d'alguns moments o anècdotes d'aquest tram, i somriure, i riure's d'un mateix, dels disbarats que sota els efectes de no saber gestionar les emocions, ha pogut arribar a dir o a mostrar.

No confondre's

Tanmateix, no hem de confondre el riure d'un mateix amb el trastorn dismòrfic corporal malaltia on la persona que la pateix no deixa de pensar en els seus defectes, fins i tot es veu defectes que ningú no veu.

Ara parlem de riure's d'un mateix d'una manera sana. De fet, el sentit de l'humor és propi de persones intel·ligents i amb bona autoestima. Saben que rient-se d'elles mateixes ja ningú tindrà ganes d'en riure's d'elles, mentre que les persones orgulloses que volen ser perfectes, fan que els altres tinguin més ganes de riure's de qualsevol error que incomodi el seu ego.

Una manera de riure cada dia és recordar alguna situació en què hauries volgut desaparèixer del mapa i que, en canvi, ara, amb el pas del temps, rius quan l'expliques i ho trobes molt graciós i divertit. Però, sobretot, ser capaç d'acceptar els teus errors. Pensa que no has vingut aquí a ser perfecte, has vingut aquí a ser feliç, errar és humà, i és justament la principal font de saviesa.

Complicitat i confiança

Notícies relacionades

I, per cert, quina sensació tan bonica quan rius amb algú, i mentre rieu penses la sort que tens de tenir aquesta persona a la teva vida.vPerquè riure uneix les persones i genera complicitat i confiança.

Resum: Qui sap riure's d'ell mateix, de les coses que li han passat, o que sap relativitzar les coses amb sentit de l'humor, demostra ser una persona amb força intel·ligència emocional, compassiu i autocompassiu, resilient, i generós amb els altres i amb ell mateix. I el més important, no necessita l'aprovació dels altres, perquè sap que tots som humans, imperfectes i efímers.