Sanament

Sanament

Salut i feina

Tornada a la rutina o estrès després de vacances

2
Es llegeix en minuts
Maria José Valiente
Maria José Valiente

Psicòloga. Col·laboradora de SanaMente

ver +

Setembre és el mes en què gairebé tothom ha fet les vacances i ja torna als seus llocs de treball i a la seva rutina habitual. Però fer-ho de cop, després d'un temps de descans, de viure sense pressa i sense alarma per a llevar-se al matí, gairebé sense rellotge ni problemes de la feina, més a l'aire lliure i descansant més, pot ser un xoc que sovint es coneix com a síndrome postvacacional, que no és una depressió, només és un canvi brusc que no sempre ve de gust, o que pot fer mandra, malgrat que en té una durada d'uns dies o unes setmanes.

Una persona pot presentar insomni, melangia, tristes, mandra, poca gana, i enyorança, però tot això anirà minvant a mesura que es vagi encarrilant altra vegada a la seva vida habitual.

Com fer-ho més fàcil?

En primer lloc tenir clar que les vacances són temporals, que no podem viure sempre de vacances. triar entre agrair el temps viscut, o lamentar-nos perquè s'ha acabat. La nostra actitud serà ben determinant. I tenir una feina és una sort, no s'ha de donar res per fet, ni tan sols la rutina que de vegades temem les persones.

Pregunta't perquè tens aquesta feina, perquè la vas acceptar o agafar, i si no t'agrada gens, planteja't un canvi

Maria José Valiente

Psicòloga i col·laboradora de SanaMent

Si es pot fer d'una manera més suau, com ara començar a mitja setmana en lloc de començar en dilluns, resultarà més progressiu i menys brusc el canvi.

A poc a poc

Ser conscient i acceptar que el cervell ha estat desconnectat i, per tant, costarà una mica tornar a rendir al 100%, donar-se (i donar) una mica de tolerància i de paciència. Pensa perquè tens aquesta feina, perquè la vas acceptar o agafar, i si no t'agrada gens, planteja't un canvi. No esperis les vacances de l'any que ve sense cap motivació. Recorda que la vida és ara i aquí, mentre vivim.

Alimentació i exercici físic

Notícies relacionades

Descansar i dormir suficient, mirant de tornar a un horari saludable de descans que permeti una son reparadora, tot fent servir tècniques de relaxació i de respiració. Fer exercici, o caminar cada dia. D'aquesta manera mantenir el cos en moviment i no acumulem el neguit. Alimentar-se bé, deixar de banda els excessos de les vacances, però no cal començar a fer dietes exagerades per si hem augmentat pes, perquè l'important és anar adquirint bons hàbits saludables.

Una persona no és la seva feina

Gaudir del temps amb la família i els amics. Concentrar-se en un nou projecte o apuntar-se a una activitat que engresqui i compartir-la. Planificar alguna sortida per a mes endavant, encara que sigui breu, però que faci veure que les vacances no són només a l'estiu, poden haver-hi molts moments durant l'any, a fora a o a casa que visquem com en temps de vacances. I sobretot, tenir clar que una persona no és la seva feina. És molt més.