Sanament

Sanament

Psicologia i sentiment

Setmana del Llibre en català: lletres per emocionar-se

Set col·laboradors de SanaMent trien obres literàries que els han commogut

zentauroepp23559665 barcelona  10 09 2013 ambiente en la setmana del llibre cata200529130739

zentauroepp23559665 barcelona 10 09 2013 ambiente en la setmana del llibre cata200529130739

5
Es llegeix en minuts
Marc Darriba

Amb motiu de la 41a edició de la Setmana del Llibre en Català, que se celebra del 20 al 29 de setembre a l’avinguda Lluís Companys de Barcelona, a SanaMent compartim una selecció de lectures especials. Hem demanat a set dels nostres col·laboradors que ens recomanin llibres que els hagin colpit, emocionat o fet reflexionar. Perquè, com molt bé diuen ells mateixos, el benestar emocional també es nodreix d’aquests moments màgics que ens ofereixen els llibres, ja que sovint trobem consol, inspiració i plaer en una bona lectura. Et presentem uns textosque no et deixaran indiferent.

1. Què construirem. Plans per un futur junts d'Oliver Jeffers (Trad. Anna Listerri).

Recomanat per: Eva Bach, pedagoga. 

És una porta oberta a què cadascú, de zero a noranta-nou anys, construeixi en comunitat espais de cura interior

Eva Bach

Pedagoga

“Aquest àlbum il·lustrat emociona tant en el contingut com en la qualitat de les il·lustracions. El llibre ens fa acompanyar un pare i una filla que volen construir coses junts, però tot allò que volen construir són coses invisibles, centrades a crear vincles i cuidar-nos per dins. Ens inspiren i ens conviden a idear i acordar noves coses especialment significatives i necessàries per a cada persona i relació, que podem construir junts. És una porta oberta a què cadascú, de zero a noranta-nou anys, construeixi en comunitat espais de cura interior.”

 

Què construirem, plans per un futur junts /

Fidel Masreal / Fidel Masreal

2. Garbellant emocions d'Alba Corcoi 

Recomanat per: Mercè Torrentallé, activista per la salut mental i presidenta de la Federació Salut Mental Catalunya.

“És un llibre de seixanta-sis poemes breus que m’han fet reflexionar sobre diferents etapes de la vida i del meu procés amb malaltia mental. Està escrit per una companya d’activisme i potser és poc conegut. L’autora també és molt activa a xarxes socials i és una persona afectada per problemes físics i problemes psíquics. A mi m’ha emocionat i, veritablement, he garbellat emocions.”

La pell freda /

Fidel Masreal

3. La pell freda d'Albert Sánchez Piñol. 

Recomanat per: Xavier Guix, psicòleg. 

Em va fer sentir per primer cop el desig de posar-me a escriure.

Xavier Guix

Psicòleg

“Estant acostumat a un altre tipus de literatura catalana de caràcter més històric, al seu moment aquest llibre em va impactar molt. Vaig entrar de seguida a la història, navegant entre el thriller i el terror de monstres. No m’hauria imaginat mai un món així, i això em va fer sentir per primer cop el desig de posar-me a escriure.”

L'art d'estimar /

Fidel Masreal

4. L'art d'estimar d'Erich Fromm (Trad. Inma Estany) i La plaça del Diamant de Mercè Rodoreda 

  Recomanats per: María José Valiente, psicòloga. 

M’emociona parlar d’estimar com una cosa que has de voler i has de treballar

Maria José Valiente

Psicòloga

“Per moltes persones, estimar significa sentir-se estimat,i em sembla molt interessant com Fromm parla de l’estima —no només en relacions romàntiques-com un fet actiu. M’emociona parlar d’estimar com una cosa que has de voler i has de treballar. La Plaça del Diamant en concret i l’obra de Rodoreda en general m’emocionen molt. La seva manera d’explicar la pèrdua i la recuperació de la pròpia identitat des d’un llenguatge “d’anar per casa” em sembla increïble. És la prova que els clàssics no tenen per què ser densos. Tots dos llibres ofereixen una profunda reflexió sobre l’amor i l’existència humana".

Cavall, atleta, ocell /

Fidel Masreal

5. Cavall, atleta, ocell de Manuel Baixauli 

  Recomanat per: Xavier Vidal, llibreter propietari de les llibreries Nollegiu

Baixauli és amor perquè explica la humanitat

Xavier Vidal

Propietari de les llibreries Nollegiu

En aquesta novel·la que aborda l’amor i la cura entre un pare i un fill pres per l’apatia, Vidal assegura que “Manuel Baixauli crea un personatge que és la bondat personificada. Alapont és el pare que tots voldríem ser. I “l'artefacte” s'expressa com un símbol de la protecció impossible: la fe que res dolent no pot passar. Baixauli és amor perquè explica la humanitat.”

 

6. Cap al far de Virginia Woolf (Trad. Xavier Pàmies).

  Recomanat per: Anna Ibáñez, psiquiatra.

Cap al far /

Fidel Masreal

“Potser és un clàssic, però per a les dones de la nostra generació ha estat un referent de feminisme i literatura introspectiva. No és fàcil acostar-se a Woolf, però en aquesta novel·la parla dels estius amb la seva família i fa una anàlisi molt interessant dels personatges, amb una redacció detallada.

El que més m'entusiasma és com et transporta a olors i sensacions dels dies d'estiu de la teva infància

Ana Ibáñez

Psiquiatra

El que més m'entusiasma és com et transporta a olors i sensacions dels dies d'estiu de la teva infància, fent-te recuperar records valuosos. A més, a través de les seves descripcions, accedeixes a detalls psicològics profunds sobre les relacions, l'art, la cultura i les limitacions de les dones d'aquella època. No és una lectura fàcil, però mereix ser comentada".

Nosaltres en la nit /

Fidel Masreal

7. Nosaltres en la nit de Kent Haruf (Trad. Anna Turró)

Recomanat per: Ariadna Rogero, periodista i responsable de Mitjans i Activisme d’Obertament.

“M'emociona el fet que abordi una relació poc convencional entre dues persones que es redescobreixen en la darreraetapa de la seva vida.

Els personatges exploren, des de la solitud de la qual parteixen, la necessitat de l'altra

Ariadna Rogero

Periodista i responsable de mitjans i d'Activisme d'Obertament

Els personatges exploren, des de la solitud de la qual parteixen, la necessitat de l'altra, la curaels afectes que calen per poder viure de forma plena, també i sobretot, en l'últim tram de la vida. M'agrada especialment com, des d'una escriptura senzilla i una història propera s'arriben a tocar qüestions tan polítiques com el fet que cadascú pugui viure l'amor a la seva manera.”

Ocells /

Fidel Masreal

8. Ocells d'Albert Domènech i Costafreda. 

  Recomanat per: Josep Matalí, cap de psicologia infanto juvenil del Hospital Sant Joan de Déu

És començar un viatge intens d'incertesa, rebuig, anhel, passió, soledat, determinació i canvi

Josep Matalí

Cap de psicologia infanto juvenil de l'Hospital Sant Joan de Déu

Notícies relacionades

“Endinsar-se en Ocells és començar un viatge intens d'incertesa, rebuig, anhel, passió, soledat, determinació i canvi. Encarar la part fosca de la nostra societat no és fàcil i l’autor s'hi endinsa. Ocells pretén entregar un missatge de denúncia sense menystenir l'esperança”.