Investigació amb participació de la UPC
Demostrada l'eficiència contra la malària d'un fàrmac lliure de patent
L'anomenat CD27 es podria comercialitzar en un futur
Investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), del CSIC i de la Universitat de Glasgow han demostrat amb llum de sincrotró l'eficiència d'un nou fàrmac contra la malària, l'anomenat CD27, que està lliure de patent i que es podria comercialitzar en un futur.
Un grup internacional d'investigadors, liderat per Lourdes Campos, del Departament d'Enginyeria Química de la UPC, ha demostrat que el fàrmac CD27 pot ser una opció en el tractament contra la malària, a partir de l'estudi de la imatge en 3D de l'estructura cristal·lina d'un complex d'ADN i el fàrmac.
Segons ha informat aquest dilluns la UPC, el fàrmac CD27 és un compost sintetitzat per investigadors de l'Institut de Química Mèdica del Consell Superior d'Investigacions Científiques (IQM-CSIC), a Madrid, liderats per Christophe Dardonville.
"El CD27 està químicament relacionat amb les diamidines --molècules de dues amidines-- i s'ha utilitzat prèviament amb èxit contra altres paràsits similars del gènere 'Trypanosoma', que produeix a l'Àfrica 'la malaltia del son', i la malaltia de Chagas a l'Amèrica del Sud", ha explicat Campos.
Els resultats demostren com el fàrmac CD27 cobreix completament la fenedura menor d'una zona de l'ADN, evitant així el desenvolupament normal del paràsit i provocant la seva mort.
Segons la UPC, aquesta investigació permet una millor comprensió d'aquesta família de compostos i pot contribuir significativament en el desenvolupament de nous fàrmacs més efectius contra la malària.
Les mostres del fàrmac, una vegada validades per Harry P. de Koning, investigador de la Universitat de Glasgow, es van enviar al grup d'investigació en Cristal·lografia, Estructura i Funció de Molècules Biològiques (Macrom) de la UPC, que lidera Lourdes Campos.
Durant més d'un any, el grup ha treballat en l'obtenció d'una estructura cristal·lina d'ADN, un procés que necessita de diferents variables.
"Obtenir un bon cristall és un treball llarg i costós i és necessària la col·laboració de grups de diferents disciplines. Amb l'ajuda dels nous sincrotrons com l'ALBA la ciència avança a passos agegantats, si ho comparem amb fa 20 anys", ha dit Campos.
En la següent fase, els investigadors van analitzar els cristalls del complex del fàrmac amb l'ADN, utilitzant rajos X en la línia de difracció de macromolècules Xaloc del Sincrotró Alba, situat a Cerdanyola del Vallès.
Els rajos X, al passar a través del cristall i difractar-se, projecten imatges amb senyals de punts que, després d'una sèrie d'anàlisis matemàtiques, permeten determinar l'estructura tridimensional de la molècula.
Una vegada obtinguda la imatge en 3D en el laboratori del grup Macrom, els investigadors han identificat els detalls de l'estructura del CD27.
Així mateix, aquests estudis faciliten un disseny racionalitzat de nous fàrmacs, tenint en compte les interaccions moleculars que el CD27 genera.
Notícies relacionadesEls resultats de la investigació han estat validats i dipositats en la 'Protein Data Bank', la base de dades de les estructures tridimensionals de les proteïnes i àcids nucleics, i publicats a la revista científica 'Acta Crystallografica D'.
El fàrmac CD27 està lliure de patent, per la qual cosa qualsevol empresa farmacèutica el podria comercialitzar, ha destacat la UPC.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia