Epidèmia a l'Àfrica
Els malalts de l'Hospital Carles III, traslladats a un altre centre sanitari
Els sindicats subratllen que hi ha "nervis" entre el personal
Interior de l’Airbus 310 que ha sortit de la base aèria madrilenya de Torrejón de Ardoz per repatriar des de Libèria el religiós espanyol Miguel Pajares, infectat pel virus de l’Ebola. /
L'Hospital Carles III acollirà Miguel Pajares, el religiós espanyol dels germans de Sant Joan de Déu que ha donat positiu en les proves del virus Ebola, i que serà repatriat a Espanya en les pròximes hores procedent de Libèria.
El personal de la tercera i quarta planta d'aquest centre serà l'encarregat d'atendre el sacerdot afectat, mentre que els malalts que fins aquest dimecres estaven a les dues plantes, les úniques on hi ha pacients, estan sent traslladats a l'Hospital de La Paz.
La Comunitat de Madrid "expressa tota la seva col·laboració amb el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat una vegada coneguda la seva decisió que el missioner espanyol sigui traslladat al Carles III", segons han indicat des de la Conselleria de Sanitat.
No obstant, fonts de la Conselleria de Sanitat han manifestat que "estan a l'espera" que el Ministeri de Sanitat els remeti els informes mèdics del religiós espanyol, que han de ser traslladats pel Govern.
Preocupació
En l'altra cara, el metge radiòleg de l'Hospital de La Paz i president de l'Associació de Metges i Titulats Superiors de Madrid (Amyts) --sindicat majoritari--, Daniel Bernabéu, ha alertat que repatriar el sacerdot Miguel Pajares, infectat d'Ebola a Libèria, comporta riscos. En declaracions a Efe, Bernabéu ha qualificat la decisió de portar Pajares com a "política i no sanitària", i s'ha preguntat si "algú pot garantir al 100% que el virus no s'escaparà".
Ha subratllat que els Estats Units, on han arribat alguns infectats, té 10 hospitals amb nivell 4 d'aïllament, mentre que aquí només hi ha l'antic Hospital Carles III (ara adscrit a La Paz), amb un nivell 2 i elements de nivell 3 per a manipulació de mostres.
Bernabéu ha explicat que en aquests moments s'està portant a terme un condicionament "accelerat, urgent i a corre-cuita de les instal·lacions d'aïllament" al Carles III, que hauria d'haver estat en funcionament i amb un manteniment regulat si la Comunitat de Madrid no hagués decidit que aquest centre fos absorbit.
"El problema bàsic és portar aquest pacient aquí, canviar-lo de continent" quan se li podrien haver prestat les mateixes cures allà que aquí", ha apuntat.
De mitjana estada
Aquest centre, especialitzat en malalties epidemiològiques, es va integrar a l'Hospital de La Paz i s'ha transformat en un hospital de mitjana estada per atendre pacients derivats dels hospitals públics de la Comunitat de Madrid.
Les consultes externes i les unitats diagnòstiques continuen amb la seva activitat a les instal·lacions de La Paz, mentre que a l'edifici actual del Carles III es despleguen les consultes externes per a les Unitats d'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) i Malalties Tropicals, així com l'activitat de consultes externes, ambulatòria o d'interconsulta que s'estimi necessària.
Per la seva part, fonts de la Conselleria de Sanitat han detallat que el trasllat del religiós quan aterri a Madrid es farà mitjançant una unitat mòbil del SUMMA, que s'encarrega habitualment dels trasllats d'emergència als hospitals de la regió, sobretot en els casos que es produeixen fora de l'àmbit de la capital (on també actua el Samur).
Les ambulàncies del SUMMA, en conseqüència, estan equipades amb els mitjans mèdics necessaris per al desplaçament adequat dels pacients. A més, aquest servei està especialitzat en les derivacions d'urgència.
La millor opció
Sindicats com Amyts han remarcat que aquest centre és "la millor opció" perquè té una unitat específica per acollir aquest pacient al comptar amb habitacions de pressió negativa i equips d'aïllament, a part de comptar amb personal especialitzat per a aquest tipus de casos.
Ezquerra ha asseverat que el Carles III, que va passar a integrar-se a La Paz, compta amb el personal format i especialitzat en aquests casos que poden ser mobilitzats a aquesta unitat. En aquest sentit, afegeix que la qüestió central en aquest punt són les "condicions físiques i recursos" adequats perquè el personal "entrenat" pugui atendre el pacient.
Nervis entre el personal
El delegat de CSI-F en aquest centre, Manuel Torres Coco, ha indicat en un comunicat que hi ha "nerviosisme" entre el personal i que delegats sindicals van remetre una nota a la gerència del centre el 8 de maig on subratllaven que "la forma d'atenció davant casos sospitosos de malaltia per virus Ebola" seguia "sense estar definida, així com la formació que han de rebre els professionals", després del procés d'integració amb la Paz.
Notícies relacionadesPer la seva part, el sindicat d'Infermeria SATSE ha manifestat aquest dimecres que l'Hospital de La Paz "no estava preparat per rebre un cas sospitós d'Ebola i menys un cas confirmat", per afegir que el personal d'infermeria del centre estava "preocupat" per la seva seguretat.
El portaveu del sindicat a Madrid, José Manuel Freire, ha remarcat que fa un parell de mesos es va fer a La Paz una "espècie d'assaig" per testar protocols en cas de rebre un pacient d'Ebola i un "minicurset" per als empleats, actuacions que ha qualificat de "totalment insuficients i inadequades". En aquest sentit, ha dit que el centre especialitzat per a aquests casos és el Carles III.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- HISTÒRIA 25-N Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones: ¿Per què se celebra el 25 de novembre?
- Verstappen emula Prost i Vettel amb el tetracampionat
- El Barça remunta i fulmina el Tenerife (5-1) sense Alexia
- La primera bronca de Flick