Crisi sanitària internacional

Libèria comença a provar dues noves vacunes contra l'Ebola

Els organitzadors de l'estudi esperen reclutar prop de 27.000 persones

Un sanitari visita els carrers de Monròvia, a Libèria. 

Un sanitari visita els carrers de Monròvia, a Libèria.  / PASCAL GUYOT (AFP)

1
Es llegeix en minuts

Libèria i els Estats Units han posat en marxa un estudi per determinar la viabilitat de dues vacunes contra l'Ebola en una mostra de 27.000 pacients a Monròvia, va informar el Govern del país africà.

Es tracta del primer estudi gran escala per provar dues noves vacunes que podrien suposar un salt qualitatiu en la lluita contra un virus que ha matat més de 8.500 persones a l'oest d'Àfrica en poc més d'un any.

"El que obtinguem d'aquest estudi suposarà un avanç perquè la Humanitat aconsegueixi aniquilar aquest virus assassí", va declarar ahir el vicepresident de Libèria, Joseph Boakai, abans d'alabar el compromís dels EUA i del seu Govern en la lluita contra la malaltia.

L'estudi, conegut com a Col·laboració per a la Investigació de Vacunes de l'Ebola a Libèria (Prevail, en les seves sigles en anglès, que significa prevaler), serà finançat per l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses, una institució pública nord-americana dependent de l'Institut Nacional de Salut.

Les vacunes, denominades ChAd3-EBO-Z (de GlaxoSmithKline) i rVSV-ZEBOV (de Merck i NewLink), ja han estat provades en animals i en grups reduïts de persones, per la qual cosa han rebut l'autorització pertinent per passar a la següent fase de l'estudi: la prova en humans a gran escala.

Notícies relacionades

Es tracta d'un assaig clínic en Fase II/III, aleatori, controlat per placebo i doble cec, cosa que vol dir que els subjectes d'estudi rebran a l'atzar una injecció amb la vacuna o amb una solució salina, però ni tan sols el metge que l'administri sabrà què hi ha a la xeringa.

Els organitzadors de l'estudi esperen reclutar prop de 27.000 persones majors d'edat que prevegin estar almenys durant un any a Monròvia, si bé no acceptaran persones que tinguin febre o hagin passat ja el virus ni dones embarassades o que estiguin donant el pit als seus fills.