Per rebaixar el preu del tractament
Metges del Món presenta un recurs contra la patent europea del medicament de l'hepatitis C
Si el procés tingués èxit, el fàrmac es podria produir en versions genèriques
Una pastilla del fàrmac contra l’hepatitis C desenvolupat per Gilead. /
Metges del Món ha anunciat aquest dimarts la presentació d'un recurs davant l'Oficina Europea de Patents per intentar revocar la patent del Sofosbuvir, un medicament per a l'hepatitis C del laboratori Gilead molt qüestionat pel preu "desorbitat".
Metges del Món ha explicat en un comunicat que en el cas que aquesta patent fos revocada, s'obriria la porta a la possibilitat que el producte que Gilead factura a 41.000 euros a França i 44.000 al Regne Unit --per un tractament de 12 setmanes-- hagués de competir amb versions genèriques que costarien uns 101 dòlars.
Una portaveu d'aquesta oenagé francesa ha assenyalat a Efe que el Sofosbuvir "és una innovació terapèutica" però no constitueix "una innovació tècnica" des del punt de vista químic, ja que els seus diversos components i la seva assimilació havien estat objecte d'investigacions alienes a les del laboratori.
"La mateixa molècula, fruit de treballs de nombrosos investigadors públics i privats, no és prou innovadora per merèixer una patent", ha argumentat l'organització, que considera que Gilead "abusa de la seva patent per exigir preus insostenibles per als sistemes sanitaris".
En aquest sentit, el director de les operacions a França, Jean-François Corty, ha remarcat que "fins i tot en un país 'ric' com França, amb un pressupost anual per a medicaments de 27.000 milions d'euros, hi ha dificultats per fer front" al cost d'aquest medicament, i això implicarà excloure del tractament alguns pacients.
Corty ha indicat que "la lluita contra les desigualtats sanitàries passa per la preservació d'un sistema sanitari solidari".
Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), al món hi ha entre 130 i 150 milions d'individus portadors crònics de l'hepatitis C, entre 7,3 i 8,8 milions de persones infectades per aquest virus a la Unió Europea. A França, es calcula que són unes 230.000 persones.
Segons Metges del Món, el procediment obert davant l'Oficina Europea de Patents podria prolongar-se durant "almenys un any i mig o dos".
I encara que s'aconseguís la revocació del medicament final, l'aparició d'alternatives genèriques no seria automàtica, ja que Gilead té una altra sèrie de patents associades que també s'haurien de superar.
Més enllà del cas del Sofosbuvir, l'oenagé pretén obrir un debat públic a França i a Europa sobre el mecanisme de fixació dels preus dels medicaments, i l'impacte que té en la política sanitària.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia