Catalunya desplega el Codi Sèpsia per a la detecció precoç
El protocol pretén reduir l'alta mortalitat que causa aquesta resposta inflamatòria de l'organisme
Unitat de cures intensives. El doctor Juan Carlos Yébenes (centre), metge internista i membre de la comissió assessora del Codi Sèpsia, a l’uci de l’Hospital de Mataró. /
La sèpsia és la resposta natural del cos davant qualsevol infecció, bacteriana, vírica o fúngica. En aquesta situació, l'organisme segrega una substància química per defensar-se dels bacteris o gèrmens. Però, quan aquest fenomen natural es descontrola, irradia més resposta inflamatòria de la necessària i pot lesionar òrgans del cos, incloent-hi l'infectat inicialment.
Detectar que s'ha entrat en aquesta fase anòmala i medicar de manera immediata permetria evitar fins al 20% de les morts que es produeixen per aquesta causa. Un de cada cinc pacients infectats mor. La sèpsia és la primera causa de mort per infecció al món. A Catalunya es produeixen uns 20.000 casos a l'any, per als quals una detecció i medicació precoces són vitalment claus. La setmana que ve, el dia 15 d'octubre, s'activarà el Codi Sèpsia, el protocol d'actuació ràpida que coordinarà hospitals amb unitat de cures intensives (uci) amb altres de comarcals que no disposen d'aquestes unitats, que són destí necessari per a pacients amb sèpsia.
A l'hospital de Mataró, un dels centres de salut on es va iniciar la prova pilot d'aquest desplegament coordinat d'atenció ràpida per a malalts de sèpsia, des del mes d'abril, data en la qual va començar, s'ha aconseguit reduir «fins a un 24% les morts en aquest tipus d'ingressos», assegura Juan Carlos Yébenes, cap del servei de Medicina Intensiva d'aquest centre hospitalari.
GRAN DESAFIAMENT CLÍNIC / Un cop detectada la situació de sèpsia en un pacient, el gran desafiament clínic és abordar el cas atenent dos pilars essencials: «recuperar la perfusió d'òrgans afectats per la mateixa resposta de l'organisme, i eliminar els mediadors que el cos ha creat per matar els bacteris pels quals s'ha sentit amenaçat», explica Yébenes. L'administració d'antibiòtics a les unitats de medicina intensiva i el suport vital del pacient -en les situacions en què sigui necessari, amb oxigen per a la respiració i altres ajudes externes- són la clau del tractament de la sèpsia. I com més aviat s'administrin, millor.
Una vegada el cos ha detectat algun microorganisme que interactua amb ell, allibera de manera espontània els mediadors inflamatoris. Les alteracions que aquests provoquen en el cos poden ser diversos, com per exemple a nivell de miocardi o, senzillament, deshidratació.
Depenent del focus que ha originat la resposta inflamatòria del mateix organisme, de la tipologia de microorganisme de la qual es tracti i de les característiques del pacient, cada cas tindrà un desenllaç o un altre. Sempre, tenint en compte que la sèpsia és una síndrome tempodependent, és a dir, com més aviat s'intervingui, menys avançarà la inflamació d'efecte corrosiu en l'organisme del pacient. Les lesions acaben produint el que es denomina fracàs multiorgànic i, com a conseqüència, la mort.
«Com si es tractés de capes de ceba, la intervenció coordinada i precoç dels diferents especialistes permet revertir la progressió de la perforació multiorgànica que causa la sèpsia», explica Yébenes que, com a metge internista, és membre de la comissió assessora del Codi Sèpsia i coordinador del desplegament que entrarà en vigor la setmana que ve per actuar a nivell de tot Catalunya, assegurant una uci per a cada potencial pacient en el mínim temps possible. «Qualsevol infecció que sigui potencialment sèpsia s'ha de valorar», assenyala l'expert.
MALALTIA EN AUGMENT / A Catalunya, l'any passat 478 menors de 16 anys i 22.255 adults amb sèpsia greu van ser ingressats en un hospital d'aguts. Aproximadament el 25% d'aquests pacients van ingressar en una unitat de cures intensives. La sèpsia pot afectar persones de qualsevol edat, però està més associada a l'envelliment de la població, ja que aproximadament el 75% dels pacients tenen més de 65 anys. Per això, és una malaltia que va en augment.
En infants, «més del 50% dels menors de 5 anys que moren ho fan per infecció i, d'aquests, un de cada quatre ho fan per sèpsia», segons la doctora Elisabeth Esteban, de l'Hospital Sant Joan de Déu, i assessora al Codi Sèpsia com a representant de la Societat Catalana de Pediatria.
El Memorial Bernat Gabarró Ventura (www.bernatgv.cat) homenatja un d'aquests nens que, quan tenia dos anys, va morir de sèpsia després de la lluita del seu cos contra una leucèmia. Amb el lema Sepsibilitza't!, també vol ser un altaveu per conscienciar la ciutadania sobre l'existència d'aquesta malaltia i la necessitat d'actuar com més aviat millor.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista