BALANÇ DEL PERÍODE D'ESCASSETAT
Boi Ruiz minimitza l'efecte de les llistes d'espera i afirma que són un "efecte col·lateral" de la crisi
Salut assegura que el sistema sanitari català ha resistit "molt bé" les retallades
Els pobres i els aturats són els ciutadans amb més mala salut
El conseller de Salut, Boi Ruiz, dimecres, en el ple monogràfic del Parlament sobre política sanitària. /
En un optimista i gairebé triomfalista balanç dels efectes que la crisi econòmica està tenint en la salut de la població de Catalunya, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha assegurat avui que el sistema sanitari català "ha resistit molt bé" les dràstiques retallades pressupostàries sofertes en l'últim quinquenni, que xifra en el 14% en relació amb el del 2010, uns 1.500 milions d'euros. Ruiz ha minimitzat, en la presentació de l'informe sobre les conseqüències de la crisi, una de les pitjors conseqüències d'aquestes retallades, com són les llargues llistes de persones que esperen ser operades d'una malaltia diagnosticada fa mesos -uns 160.000 pacients en aquests moments (Salut no ofereix xifres actualitzades)- i la dels que encara no han sigut diagnosticats d'un malestar que fa que estiguin malalts, perquè esperen la prova tecnològica complementària que els informarà d'això: 200.000 persones més.
Encara que l'informe no les esmenta, Ruiz ha indicat que aquestes demores són "un efecte col·lateral" de les retallades, sense aportar-hi solucions. Paradoxalment, les llistes d'espera quirúrgiques i diagnòstiques sí que formen part, i de forma molt destacada, del pla de xoc que Junts pel Sí va presentar dimarts a la CUP amb l'objectiu d'arribar a un acord de Govern. La proposta de Junts pel Sí es concreta en el compromís de reduir "el 50%" de totes les llistes d'espera, i per fer-ho la candidatura d'Artur Mas ofereix aportar 270 milions d'euros addicionals. Boi Ruiz ha assegurat que aquesta xifra és "totalment assumible" per part de Salut.
En el seu informe sobre els efectes de la crisi, el conseller tampoc ha al·ludit a l'alerta expressada des dels hospitals públics, que han advertit de la impossibilitat financera de renovar el material tecnològic utilitzat per diagnosticar i tractar els malalts, i del risc que això implica. La tecnologia sanitària no s'actualitza des de fa sis anys.
SALARIS RETALLATS
Boi Ruiz no ha destacat en el balanç de les conseqüències de la crisi -no s'hi al·ludeix- la notable retallada que han patit els salaris del personal sanitari dels CAP i hospitals públics -d'un 25% als centres de l'Institut Català de la Salut (ICS), i d'un 20% als concertats-, rebaixa que ha anat acompanyada d'una reducció de personal en el sector que supera els 6.000 professionals, amb un increment de la pressió assistencial que com a conseqüència d'això han hagut d'assumir metges i infermeres.
L'anàlisi que la Conselleria de Salut ha realitzat sobre la crisi econòmica indica que la salut de la població catalana "ha millorat" en aquest període, que s'ha incrementat l'esperança de vida, de 80 anys per als homes i de 86 per a les dones, i que també és superior el percentatge de persones grans que arriben amb bona salut al període de la vellesa.
21% DE MOLT POBRES
Notícies relacionadesL'atur i la pèrdua econòmica que implica tenen un efecte negatiu en la salut dels ciutadans, ha reiterat novament Boi Ruiz, que ha destacat l'exempció d'abonar el copagament farmacèutic concedida a 300.000 persones en situació econòmica molt precària. Salut xifra en un 21% la població catalana que en aquests moments es troba per sota del llindar de la pobresa. Aquestes persones, ha indicat Ruiz, fan un ús dels centres d'assistència primària i dels serveis d'urgència dels hospitals un 25% superior al de la població econòmicament més ben situada.
Com a perspectiva de futur, Boi Ruiz s'ha mostrat esperançat que "millori" la situació financera de Catalunya, que sigui "més justa i equitativa" i ha promès que quan això passi s'incrementarà el pressupost de Salut.